Alcătuit din grăsimi și proteine gri, creierul uman este unul dintre cele mai complexe și misterioase organe cunoscute, ce controlează numeroase funcții ale organismului nostru; precum bătăile inimii, mersul, generarea de gânduri și emoții. Cu peste 86 de miliarde de neuroni, 2,5 milioane de gigaocteți de stocare și peste 50.000 de gânduri pe zi; creierul uman este cu adevărat uluitor. Iată câteva fapte captivante ale creierului uman ce te vor uimi!
1. Poate stoca aproximativ 2.500.000 de gigaocteți
Potrivit lui Paul Reber, profesor de psihologie la Universitatea Northwestern, creierul uman poate stoca aproximativ 2.500.000 de gigaocteți. Este echivalentul a 300 de ani de emisiuni TV.
2. Durata de atenție a omului este mai scurtă decât a unui pește de aur
Cercetările arată că durata medie de atenție a omului a scăzut în medie cu 12 minute în ultimii 10 ani. Astăzi, atenția umană este mai scurtă decât a unui pește de aur. Studiile au arătat chiar și câteva legături între dispozitivul multi-tasking. De exemplu, dacă parcurgeți rețelele sociale în timp ce vă uitați la televizor, acest fapt ar putea duce la scăderea atenției dvs.
3. Greutatea medie a creierului uman adult este de trei kilograme
În medie, creierul adult cântărește trei kilograme. Pentru referință, acest lucru este comparabil cu cât cântărește un melon.
4. Creierul nostrum este compus din 73% apă
Creierul este compus din 73% apă. Este nevoie de doar 2% deshidratare pentru a vă afecta atenția și memoria.
5. Cinci minute fără oxigen pot provoca leziuni ale creierului
Cinci minute fără oxigen pot duce la moartea celulelor creierului; ceea ce provoacă leziuni ale creierului.
6. Învățarea unor lucruri noi mărește materia cenușie din creier
Când învățăm ceva nou, creierul nostru formează noi conexiuni între neuroni. Învățarea crește substanța cenușie vizibilă din creier.
7. Creierul are în medie 50.000-70.000 de gânduri pe zi
Creierul mediu are între 50.000 și 70.000 de gânduri pe zi. Supărător, majoritatea (aproximativ 60-70 la sută) dintre gânduri sunt negative.
8. Folosește 20% din oxigenul și energia totală a corpului
Creierul folosește 20% din oxigenul și energia totală a corpului, care se deplasează către creier prin vasele de sânge. Celulele nervoase din creier au nevoie de multă energie. Fără oxigen și energie adecvate pentru țesutul sistemului nervos central, se poate suferi afectarea funcțiilor creierului și tulburări neurologice.
9. Transpirația poate micșora temporar creierul
O oră și jumătate de transpirație poate micșora temporar dimensiunea creierului la fel de mult ca un an de îmbătrânire.
10. Peste 100.000 de reacții chimice au loc în creier în fiecare secundă
Cu aproximativ 100 de miliarde de celule cerebrale, peste 100.000 de reacții chimice au loc în creier în fiecare secundă.
Cum ți s-a părut acest articol? Așteptăm răspunsul tău pe pagina noastră de Facebook și Instagram. Pentru a fi la curent cu toate oportunitățile ne poți urmări și pe Telegram!
Reporter Youth.md: Ciutac Evelina
No Comment