Youth.md îți prezintă 3 sfaturi pentru administrarea bugetului personal!


Planificarea financiară este o parte importantă care definește stilul nostru de viaţă. Trebuie să ai în vedere un minim de necesităţi financiare obligatorii existenței, un stil de viaţă dorit, dar mai ales, trebuie să ai o gândire pe termen lung care să te ajute în momentele dificile din viaţa ta. 

Administrarea bugetului personal este o activitate diversă și specifică, care depinde direct de persoana care o întreprinde. Astăzi, Youth.md vrea să-ți prezinte 3 sfaturi importante care te vor ajuta la administrarea bugetului personal!

person holding paper near pen and calculator

Notează mereu cheltuielile pe care le faci!

Listarea cheltuielilor realizate este o parte importantă în administrarea bugetului personal. Este aproape imposibil să respecți un buget dacă nu știi pe ce se duc banii tăi. Există multiple instrumente și metode care te pot ajuta să ții mai ușor evidența cheltuielilor. Pentru ca să o alegi pe cea potrivită, trebuie să o raportezi direct la stilul tău de viață. Nu exclude din buget cheltuielile care ți se par de mică valoare, pentru că adunate pot face diferența.

stacked round gold-colored coins on white surface

Evaluează și revizuiește constant bugetul!

Evidența cheltuielilor este doar o parte din administrarea corectă și eficientă a bugetului personal. Pentru ca eforturile pe care le depui pentru a respecta un buget să fie eficiente, trebuie să evaluezi evoluția bugetului tău. Este bine să faci asta în intervale lunare, astfel vei remarca mai bine insuficiențele care trebuie îmbunătățite.

Pe lângă evaluarea bugetului, nu uita nici de revizuirea acestuia. Nu poți avea același buget la nesfârșit. Anturajul în care trăiești se află într-o constantă schimbare, la fel ar trebui să fie și bugetul tău. Trebuie să te adaptezi la orice situație impusă de viață. Atunci când faci revizia bugetului, ar trebui să ții cont de schimbările economice, cele de inflație, dar și de noile tale necesități.

The 50-30-20 Budget Explained - An Easy Budgeting Method To Follow

Utilizează regula 50/30/20!

Una dintre cele mai eficiente metode de gestionare a banilor este regula 50/30/20. Proporția din denumire vine de la procentele pe care trebuie să le acorzi celor 3 categorii de cheltuieli mari din viaţa ta. Regula se mai numeşte şi Needs/Wants/Savings.

Cele 3 categorii de cheltuieli sunt: cheltuieli esenţiale, cheltuieli pentru un stil de viaţă personal, economii personale.

Distribuţia procentelor în momentul în care îți planifici bugetul se va desfășura în această ordine:

  • 1. 50% din venituri sunt direcţionate către cheltuielile esenţiale

Primele cheltuieli pe care trebuie să ţi le planifici sunt acele cheltuieli obligatorii supravieţuirii tale. Aceste cheltuieli au prioritate tot timpul. Achitarea lor îți asigură existența la un nivel benefic. În această categorie se includ: locuința, alimentația, utilitățile personale, transportul și serviciile medicale.

  • 2. 20% din venituri sunt direcţionate către economiile personale

20% din veniturile tale vor fi direcţionate către un fond de urgenţă,  sau un cont de economii, sau un plan de pensionare, sau datorii, sau un plan de investiţii viitoare. Aceste procente sunt bani salvaţi pentru situații mai grele, dar și pentru idei și investiții de viitor, cum ar fi deschiderea unei afaceri personale.

Aceşti bani nu vor intra niciodată în categoria 3 de cheltuieli. Pot ajunge cheltuieli esenţiale numai în momentul în care nu vei mai avea venituri şi vei fi nevoit să-ți întreții existența. Întotdeauna aceste 20% pe care trebuie să le planifici reprezintă pasul numărul 2. Niciodată să nu laşi cheltuielile de distracţie înainte cheltuielilor de perspectivă.

  • 3. 30% din venituri sunt direcționate către cheltuielile pentru stilul de viaţă personal

Restul din 100% vor reprezenta cheltuielile pentru un stil de viaţă. Sunt banii destinați intereselor și pasiunilor personale. Toate acestea nu trebuie să fie mai mult de 30% din totalul veniturilor tale. Este un maxim pe care trebuie să-l înţelegi şi să-l aplici.

Reporter Youth.md : Jangă Alexandru

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Evenimente pentru tineri // Cunoaște mai multe despre Viața de Freelancer alături de Robert Katai
Next Evenimente LIVE: Civil Society Scholar Awards - istorie de succes cu Eleonora Andriuța
Mădălina Braghiş
About the author

Mădălina Braghiş

No Comment

Leave a reply

Apreciază articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

2 + 3 =