Vernisarea expoziției „CHIȘINĂUL ÎN CULORI”, 28 iunie 2022


Pe data de 28 iunie 2022, ora 17:00, va avea loc vernisarea expoziției „CHIȘINĂUL ÎN CULORI”, reconstrucții de Lică Sainciuc, desfășurat în cadrul proiectului științific „Cultura promovării imaginii orașelor Republicii Moldova prin intermediul artei și mitopoeticii”.

Expoziția este organizată de Muzeul de Istorie a Orașului Chișinău, sub egida Direcției Cultură a CMC și în parteneriat cu Centrul de Cercetări Umaniste al USM, cu prilejul Zilei orașului, marcată pe 17 iulie, precum și a demarării festivalului „Te salut, Chișinău!”, ediția II.

Orașul Chișinău, constituit ca așezare rurală medievală în primele decenii ale secolului al XV-lea, este atestat documentar pentru prima dată la 17 iulie 1436, când domnii Țării Moldovei – Ilie și Ștefan „… i-au întărit lui Oancea-logofăt pentru credincioasă slujbă mai multe sate pe Răut, Ichel și Bâc”, stabilind hotarele acestor sate. Documentul menționează: „… și la Bâc, de cealaltă parte, pe valea ce cade în dreptul Cheșenăului lui Acbaș, la Fântâna unde este Seliștea Tătărească în dreptul păduricii”.

În expoziție vor fi prezentate șaisprezece imagini vechi ale Chișinăului reconstruite de renumitul pictor Lică SAINCIUC, care pe data de 29 iunie curent, împlinește frumoasă vârstă de 75 ani.

Timpul își pune amprenta peste tot ce ne înconjoară, iar pentru ca amintirile să nu se piardă în negura vremii, albumul de fotografii a devenit o relicvă. Fotografiile restaurate includ vederile:

  • Hotelul Elveția (a doua jumătate a sec. XIX), distrus în 1941,
    Vedere înspre Orașul Vechi de pe clopotnița Soborului Nou: se văd bisericile Sf. Ilie și Soborul Vechi, distruse în anii 1950,
  • Biserica şi Clopotnița Luterană (a doua jumătate a sec. XIX), distruse în anii ’60,
  • Circul Chișinăului (anii 1920), azi Filarmonica Națională,
  • Planul Chișinăului la 1889 ș.a.

Transformându-le în adevărate opere de artă moderne, fiecare dintre lucrările realizate de artist relatează o poveste, prin prisma propriei imaginații și viziuni artistice.

Amintim că, Lică Sainciuc s-a născut în familia pictorilor Valentina Rusu – Ciobanu și Glebus Sainciuc, fiind unicul lor copil. Formarea sa ca artist, a început în familie. În școală, împreună cu viitorii regizori și actori Mircea Chistruga, Roland Vieru, Igor Taran ș.a., a lucrat la câteva pelicule de amator. A studiat între anii 1965-1971, la Facultatea de Arhitectură, Politehnica Chișinău. Începând cu anii 1970, Lică Sainciuc s-a consacrat picturii. În 1974 i s-a acordat Premiul Concursului Republican al Portretului pentru lucrarea „În bibliotecă”. În 1975 a devenit membru al UAP cu o serie de tablouri.

O perioadă de timp a făcut scenografie de teatru și cinema la Chișinău și Bălți. A contribuit la piese precum: Această copilărie îndepărtată, Luceafărul, 1975; Ivan Turbincă. Licurici, 1972; Iorgu de la Sadagura, Teatrul Vasile Alecsandri din Bălți, 1978. A primit Premiul Special al Asociației Teatrale din Moldova pentru „Cea mai reușită lucrare de scenografie a stagiunii, 1976”. Lică Sainciuc, practică diverse genuri de artă plastică. S-a dedicat ilustrării cărților pentru copii, inclusiv cărții Albinuța și altor enciclopedii pentru copii. În 2010 a fost decorat cu Ordinul de Onoare, iar în 2019 i s-a acordat Premiul Național al Republicii Moldova.

Expoziția „CHIȘINĂUL ÎN CULORI”, reconstrucții de Lică Sainciuc, poate fi vizitată în perioada 28 iunie – 15 iulie 2022.

Unde?
Muzeul de Istorie a Orașului Chișinău, str. Al. Mateevici 60A.

Descoperă mai multe activități și evenimente pentru tineri, urmărind canalul nostru de Telegram și pagina Youth.md.

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous ODIMM a lansat un nou program de suport pentru transformarea digitală a afacerilor
Next Vino să testezi profesiile viitorului! - Mediacor, 30 iunie 2022
Ecaterina Braguță
About the author

Ecaterina Braguță

No Comment

Leave a reply