Adrenalina la maxim pentru turiști-extremiști


Sunt multe locuri deosebite care pot fi vizitate pe planeta noastră. Dezvoltarea turismului în ultimele decenii oferă nenumărate posibilități, potrivite oricăror preferințe. Pentru a ieși din normele rutinei, tot mai mulți turiști sunt în căutarea atracțiilor extremiste.

Din păcate, în contextul pandemiei, putem călători doar virtual. “Vizităm” astăzi cele mai periculoase atracții turistice, la vederea cărora adrenalina crește garantat.

North Yungas Road, Bolivia

Traseul de 60 km dintre La Paz și Yungas din Bolivia atrage 25.000 de turiști în fiecare an, fiind parcurs, de obicei, cu bicicleta.  Drumul abrupt garantează coborârea la mare viteză, însoțită de peisaje inedite. 

Totuși, datorită stâncilor înalte, virajelor înguste și circulației în ambele sensuri, acesta ia viața a aproximativ 300 extremiști anual. Recordul trist este de 100 morți simultan, în 1983, când un autobuz a căzut de pe stâncă în canion. Cu toate acestea, cu mult timp în urmă drumul a fost modernizat, iar numărul deceselor a scăzut considerabil.

“Fuga de tauri”, Spania

Acest eveniment „extrem” este inspirat din clasicul “Korrida”. ”Fuga de tauri” ia loc în fiecare an, în iulie, în Pamplona. Mii de oameni, inclusiv turiști, coboară pe străzile orașului spaniol pentru a fugi de un taur furios, lăsat liber. Pentru a fi mai aproape de originile activității, participanții îmbracă haine largi, albe și roșii.

Pe parcursul existenței sale – din 1910 – acest divertisment a luat viețile a peste 150 persoane, numărul răniților ajungând la zeci de mii. Totuși, asta nu-i oprește pe „maniacii de adrenalină” să participe.

Huashan, China

În provincia Shaanxi, se află unul dintre cei cinci munți sacri ai Chinei, venerați în taoism – Huashan. Pe cel mai înalt vârf (2154 m) se localizează un templu, spre care urcau înainte călugării taoiști. Acum este loc de odihnă, unde turiștii pot bea ceai și juca șah. Traseul parcurs pentru a ajunge la acesta a fost numit “Drumul morții”, fiind extrem de periculos.  Astăzi, atrage turiștii care doresc să experimenteze o adrenalină fără precedent și să admire peisaje fabuloase. 

Traseul repetă cotul stâncilor abrupte,cu scări din scânduri lemn. Este înconjurat de un abis de câteva sute de metri, fără balustrade sau garduri.  Turiștii se țin de lanțurile bătute în cuie, agățând de acestea un cablu scurt pe post de asigurare. Drumeția durează aproximativ 30 minute într-o direcție.

Chiar și cei mai disperați se gândesc de două ori când pășesc pe ”Drumul Morții”, pentru ca orice greșeală îi poate costa viața. Chiar și așa, mii de turiști vin aici în fiecare an pentru a se testa. 

Kjeragbolten, Norvegia

Celebra ”Piatră-de-mazăre” (Kjeragbolten) este o altă atracție populară în Norvegia.  Acest bolovan uriaș este blocat între două stânci verticale la o înălțime de aproape un kilometru deasupra Lysefjord.  Pentru a ajunge la el, trebuie depășit un traseu destul de obositor de 12 km lungime. O parte semnificativă a drumului este constituită din stâncă goală, care devine foarte alunecoasă și periculoasă din cauza umezelii.

Cei care îl parcurg cu succes sunt răsplătiți cu priveliști uluitoare de pe platoul Kjerag. Scopul principal rămâne de a face o fotografie emblematică pe Kjeragbolten.  Piatra trebuie cățărată de-a lungul unei margini înguste, în poziție verticală cu pieptul lipit de suprafața acesteia.  Pentru asigurare, este fixat un inel-suport. 

Chiar și pe vreme uscată, există riscul de a cădea, alunecând pe suprafața rotunjită a pietrei. Totuși, fotografiile obținute se dovedesc cu adevărat deosebite.

Pentru cei cărora Kjeragbolten în sine nu le aduce doza potrivită de adrenalină, sunt disponibile săriturile ”boungee jumping” de pe Platoul Kjerag. Merită menționat că în ultimele două decenii, 10 astfel de viteji și-au pierdut viața.

Trolltunga, Norvegia

Trolltunga este una dintre cele mai populare atracții din Norvegia. Este o parte a stâncii ”Skjeggedal”, la 700 de metri deasupra lacului Ringedalsvatn din regiunea Vestland.  Lungimea sa este de aproximativ 10 m. Baza este lată și relativ sigură, iar marginea care atârnă peste abis este destul de îngustă și subțire, fără bariere.  

Cu toate acestea, nici vânturile puternice, nici ceața deasă, nici riscul imens de a cădea nu opresc sute și mii de extremiști iubitori de selfie-uri. Trebuie recunoscut, fotografiile se dovedesc cu adevărat minunate: stânci dure pe fundalul norilor, iar mai jos – o suprafață strălucitoare a lacului.  Pe vreme bună, poate fi capturat chiar captura ghețarul ”Folgefonn”, acoperit de zăpadă.  

Drumețiile către Trolltunga sunt permise numai de la începutul lunii iunie până la sfârșitul lunii august.  Acest traseu este destul de dificil, trecând prin teren montan. Situația este îngreunată de vremea foarte schimbătoare.  Muntele trebuie urcat și coborât în mod repetat, pe pietre alunecoase și pe poteci acoperite cu lut umed, depășind pâraiele și gropile cu apă.  

Totuși, turiștii vizitează fericiți Trolltunga, care oferă o întâlnire cu natura deosebită a Norvegiei.

Blue Hole, Egipt

Blue Hole este o peșteră subacvatică cu peste 120 m adâncime, înconjurată de cel mai frumos recif din Marea Roșie.  Este situată la 15 km de stațiunea egipteană Dahab.  Ghidurile turistice îl prezintă ca unul dintre cele mai bune locuri pentru diving din lume, dar este cunoscut și ca „cimitirul scafandrilor”.  

Nu există statistici oficiale, dar în ultimele două decenii, aproximativ 150 de oameni și-au pierdut viața aici.  În cinstea lor, pe una dintre stâncile de pe coastă a fost creat un memorialcu numele celor decedați gravate.  Cele mai multe accidente au loc în cazul scafandrii neexperimentați, fără echipament tehnic specializat.  Efectul letal apare din cauza intoxicației cu azot, dezorientării, epuizării oxigenului în timpul ascensiunii.  Prin urmare, explorarea Blue Hole este permisă numai scafandrilor cu calificare ”Advanced Open Water Diver”.  

Atracția principală o reprezintă reciful multicolor. Acesta adăpostește o gamă larga de viețuitoare marine – de la pești papagal viu colorați, până la baracude prădătoare și murene.  Unul dintre pereții peșterii este acoperit cu o colonie extinsă de corali rari Pachyseris Speciosa, numit și „piele de elefant”. 

Există multe locuri deosebite și activități interesante care merită văzute sau încercate. Uneori, totuși, riscul de a obține traume grave, sau chiar letale prevalează. Cunoașterea nu are granițe, dar este important să cunoaștem propriile limite, lăsând explorarea locurilor periculoase experților. Din fericire, în secolul tehnologiilor, avem acces la aproape orice colț al planetei online. Există și o alternativă sigură pentru activitățile extremiste, care ar oferi doza necesară de adrenalină.

Descoperiți, trăiți din plin, dar aveți grijă de voi! Nu ezita să ne urmărești și pe paginile noastre de Facebook, Instagram și Telegram pentru a fi la curent cu toate oportunitățile pentru tine!

Reporter Youth.md: Ema Ungureanu

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Job // Promo-LEX angajează: consilier/ă juridic/ă și avocat/ă
Next Săptămâna științelor necunoscute. Un nou eveniment marca Science Club Md
Erica Protap
About the author

Erica Protap

No Comment

Leave a reply

Apreciază articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

14 − eleven =