Urmărește online „Munca sigură pe timp de pandemie: Recomandări de politici incluzive”


Criza pandemică a afectat considerabil forța de muncă atât la nivel internațional, cât și național. Urmărește online rezultatele studiului „Munca sigură pe timp de pandemie: Recomandări de politici incluzive”. Evenimentul va avea loc online pe 27 decembrie 2021, ora 11:00.

Reducerea salariului, scăderea orelor de muncă, modificarea aranjamentelor de muncă, cât și perturbarea situației obișnuite de muncă odată cu instaurarea măsurilor de sporire a nivelului de siguranță (precum purtarea obligatorie a măștilor, menținerea distanței de interacțiune dintre colegi etc.), sunt unele dintre efectele pandemiei asupra persoanelor angajate care au accentuat și mai mult inechitățile în materie de muncă.

La rândul său, angajatorii au fost puși în situația reacționării rapide la pandemie, astfel încât să nu fie generate noi focare de infectare cu virusul COVID-19, ceea ce a avut repercusiuni asupra situației financiare a acestora, cât și a posibilității menținerii pe piață.

Pe parcursul unui an de la declararea stării pandemice, s-a observat că angajatorii au făcut față crizei într-un mod divers, specificul activității, dar și contextul de până la pandemie influențând posibilitățile acestora de a se alinia la noua normalitate. În contextul în care atât piața muncii, cât și forța de muncă angajată se caracterizează printr-o diversitate mare, nu putem neglija că unele sectoare economice și categorii de salariați și salariate au fost afectate disproporționat.

Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare și Fundația Soros Moldova vă invită să urmăriți online lansarea analizei „Munca sigură pe timp de pandemie: Recomandări de politici incluzive”.

Cercetarea dată a permis să fie identificate categoriile persoanelor angajate care au fost expuse mai semnificativ în fața provocării pandemice, în special din perspectiva siguranței în muncă. O latură analizată în cadrul acestui document este percepția diferitor categorii de salariați și salariate cu referire la gradul de respectare a măsurilor de protecție instaurate de autorități și nivelul perceput de siguranță a spațiului de muncă.

Perspectiva dată permite să fie conturat tabloul complex, dar și cel specific cu privire la eficacitatea răspunsului autorităților și a angajatorilor în aceste momente dificile, dar și a măsurilor ce încă urmează a fi aprobate și implementate la nivel național, astfel încât să nu fie accentuat și mai mult gradul de excluziune a celor care și așa se caracterizează printr-o vulnerabilitatea mai pronunțată pe piața muncii.

Analiza a fost elaborată în cadrul proiectului “Inițiativa civică pentru promovarea în perioada pandemică a drepturilor persoanelor angajate”, ce este implementat de Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare (CPD), cu susținerea financiară oferită de Fundația Soros Moldova. Opiniile exprimate aparțin autorilor și nu reflectă neapărat punctul de vedere al donatorilor.

Descoperă mai multe activități și evenimente pentru tineri, urmărind canalul nostru de Telegram și pagina Youth.md! 

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Liga Studenților Originari din RM te invită la 3 ateliere
Next Concurs online cu premii - Ambasadorii Transparenței
Youth.md
About the author

Youth.md

No Comment

Leave a reply