Tot ce trebuie să știi despre sursele regenerabile de energie


Energii regenerabile sunt considerate în practică, energiile ce provin din surse, care fie că se regenerează de la sine în scurt timp, fie sunt surse practic inepuizabile. Astfel, energia luminii solare, a vânturilor, a apelor curgătoare, a proceselor biologice și a căldurii geotermale pot fi captate de către oameni utilizând diferite procedee. Mai jos am pregătit o listă de energii regenerabile care sunt folosite de oameni pentru a proteja mediul, dar și pentru a obține atât energie termică cât și electrică.

Energia eoliană 

Este energia vântului, o formă de energie regenerabilă. La început energia vântului era transformată în energie mecanică. Ea a fost folosită de la începuturile umanității ca mijloc de propulsie pe apă pentru diverse ambarcațiuni iar ceva mai târziu ca energie pentru morile de vânt.

Turbinele eoliene moderne transformă energia vântului în energie electrică cele mai multe generând între 500-1500 KW. La sfârșitul anului 2010, capacitatea mondială a generatoarelor eoliene era de 194 400 MW. Țările cu cea mai mare capacitate instalată în ferme eoliene sunt China, Statele Unite ale Americii, Germania și Spania. 

Energia solară 

Este energia emisă de Soare, fiind o sursă de energie regenerabilă. Energia solară poate fi folosită să:

  • genereze electricitate prin celule solare (fotovoltaice).
  • genereze electricitate prin centrale termice solare (heliocentrale).
  • încălzească clădiri, direct.
  • încălzească clădiri, prin pompe de căldură.
  • încălzească clădiri și să producă apă caldă de consum prin panouri solare termice.

Energia hidraulică

Reprezintă capacitatea unui sistem fizic (apă) de a efectua un lucru mecanic la trecerea dintr-o poziție dată în altă poziție (curgere). Datorită circuitului apei în natură, întreținut automat de energia Soarelui, energia hidraulică este o formă de energie regenerabilă.

Exploatarea acestei energii se face în hidrocentrale, care transformă energia potențială a apei în energie cinetică. Aceasta e captată cu ajutorul unor turbine hidraulice, care acționează generatoare electrice, care în final o transformă în energie electrică.

Energia geotermică 

Este o formă de energie regenerabilă obținută din căldura aflată în interiorul Pamântului. Apa fierbinte și aburii, captați în zonele cu activitate vulcanică și tectonică, sunt utilizați pentru încălzirea locuințelor și pentru producerea electricității.




Energia înglobată în biomasă

Se eliberează prin metode variate, care însă, în cele din urmă, reprezintă procesul chimic de ardere (transformare chimică în prezența oxigenului molecular, proces prin excelentă exergonic).

Biomasa este partea biodegradabilă a produselor, deșeurilor și reziduurilor din agricultură, inclusiv substanțele vegetale și animale, silvicultură și industriile conexe, precum și partea biodegradabilă a deșeurilor industriale și urbane.

Nu ezita să ne urmărești și pe paginile noastre de Facebook, Instagram, Web și Telegram pentru a fi la curent cu toate oportunitățile pentru tineri!

Reporter Youth.md: Doni Adela

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Participă la Seminarul internațional Erasmus+
Next Maratonul egalității de gen, ediția 2021 la Ștefan Vodă
Erica Protap
About the author

Erica Protap

No Comment

Leave a reply