Tekwill Expo Day conectează tehnologiile la educația comunității


Comunitatea TEKWILL a celebrat tehnologia prin inovație, știință și sute de inițiative care au dat viață unor idei ce schimbă lumea la „Tekwill Expo Day”.  Zeci de proiecte dedicate dezvoltării forței de muncă în IT și antreprenoriatului au fost plasate în centrul evenimentului, pentru ca inițiativele cu impact major asupra educației din Moldova implementate de Tekwill să fie cunoscute publicului larg.

Expoziția a fost însoțită și de ateliere de lucru pentru fiecare grup-țintă – copii, elevi, profesori, studenți etc. Evenimentul a fost onorat de prezenta mai multor oficiali, dar și reprezentanți ai misiunilor diplomatice, care și-au reiterat susținerea pentru dezvoltarea forței de muncă în IT prin inițiative educaționale progresiste.

Maia Sandu, președinta Republicii Moldova:Dacă ne dorim productivitate, bunăstare, progres, prosperitate la nivel de țară, coeziune socială, armonie în societate, dezvoltare economică și socială, competitivitate – toate aceste obiective și valori pornesc de la educație. Provocarea cea mare este să ajungem cu aceste metode interesante de învățare la toți copiii din Moldova, pentru că atunci vom vedea cu adevărat potențialul uman al țării noastre. Dar nu putem să reformăm educația fără să asigurăm acces la tehnologii informaționale și să le integrăm în munca profesorilor și în activitatea de zi cu zi de studiere a elevilor și a studenților. Suntem încrezători că mai devreme sau mai târziu vom face parte din partea familiei europene, iar asta trebuie sa ne mobilizeze și mai mult pentru a deveni și mai competitivi.”

Anatolie Topală, ministrul Educației și Cercetării:Ne bucurăm că avem susținerea partenerilor și a universităților în dezvoltarea cât mai multor cursuri în licee și în școli, pentru ca elevii noștri să aibă oportunitatea să îmbrățișeze aceste profesii în continuare, astfel încât să-și poată crea un viitor mai bun și să dezvolte societatea de la noi din țară. Chiar recent, cu susținerea partenerilor, am obținut de la Parteneriatul Global pentru Educație un grant în valoare de 5 milioane de dolari, care va fi, de asemenea, orientat pentru digitalizarea în educație, vom dezvolta oportunități noi de educație pentru copii, vom dota școlile cu tehnologii, vom dezvolta programele și vom instrui profesorii ca să poată oferi cunoștințe digitale elevilor.”

Sergiu Gaibu, ministrul Economiei:În pofida crizelor prin care trecem, Parcul IT a înregistrat succese remarcabile. Anul trecut a avut o creștere de 35% a vânzărilor, cu valoarea totală de 5,6 miliarde de lei, iar în acest an putem miza deja pe cel puțin 7 miliarde de lei din vânzări. De fapt, noi în acest sector construim Europa la noi acasă. Toate acestea sunt performanțe excepționale și ne arată că se poate progresa în țara noastră. În viitor, împreună cu partenerii de la USAID, vom lansa Programul de Inovație, o premieră pentru Republica Moldova. Prin acesta vrem să ajutăm talentele să dezvolte produse digitale atât pentru țara noastră, cât și pentru export, pentru că lumea digitalizării este fascinantă și are perspective foarte bune în toate domeniile.

Ana Chirița, directoare, Proiecte Strategice, ATIC: „Tehnologiile informaționale schimbă modul în care gândim, interacționăm și ne dezvoltăm pe parcursul vieții. La Tekwill Expo Day, am adus împreună toate tehnologiile dezvoltate în cadrul ATIC și Tekwill pentru diferite grupuri de vârstă. Peste 150,000 de beneficiari din sudul, nordul și centrul Moldovei au trecut prin programele noastre. Avem speranța să creștem câteva generații echipate cu cele mai bune abilități, gata să facă față provocărilor viitorului.”

Parteneriate pentru educație

Pe parcursul ultimilor ani, ATIC și Tekwill au implementat mai multe inițiative educaționale de succes pentru dezvoltarea forței de muncă în sectorul IT, precum: Tekwill Academy, Tekwill Academy Kids, Tekwill în Fiecare Școală, FabLab Chișinău, Youth Maker Club etc. Rezultatele obținute au atras susținerea mai multor parteneri de dezvoltare internaționali.

Janis Mazeiks, șeful delegației UE în RM:Dezvoltarea economică sustenabilă are un rol-cheie și digitalizarea ar putea fi o cale mai scurtă spre atingerea prosperității. Incluziunea economică nu poate fi atinsă fără a investi semnificativ în capitalul uman al Moldovei, în echiparea generației tinere cu cele mai bune abilități de care vor avea nevoie pe viitor. Digitalizarea nu mai este ceva elitist, este parte din viața noastră de zi cu zi, este modul în care interacționăm, este modul în care comunicăm și ne dezvoltăm viețile, în general. Uniunea Europeană va continua să investească și să sprijine calea digitalizării Moldovei – sperăm foarte mult – ca parte a familiei UE. Suntem alături de poporul Moldovei, suntem gata să partajăm cele mai bune practici, să facem schimb de cunoștințe și oportunități. Iar pentru voi, tinerii, sperăm să aveți posibilitatea să utilizați, să valorificați aceste oportunități și să nu vă plictisiți niciodată.”

Scott Hocklander, Directorul Misiunii USAID Moldova:O zi pe an ne adunăm la aici, unde ne sunt demonstrate toate ideile, activitățile, programele dezvoltate de Tekwill și este o zi foarte specială. Când tehnologia întâlnește educația, se întâmplă lucruri minunate. Noi considerăm că, atunci când tinerii sunt ajutați să-și dezvolte competențele digitale, aceasta îi pregătește pentru profesiile viitorului, pentru locuri de muncă aici, în Moldova. Faptul că 80% din liceele din Moldova sunt conectate la programul „Tekwill în fiecare școală” și că 50.000 de copii studiază acum profesiile viitorului prin acest program demonstrează ce putere are tehnologia și ne imaginăm la ce putem să ne așteptăm de la următoarea generație digitalizată de moldoveni.

Madeleine Eichhorn, manageră de programe, Ambasada Suediei în RM: „Tekwill este acum în toată țara – vedem laboratoare, hub-uri, centre în Chișinău, dar și la Bălți, Cahul și Comrat. Vedem fete și femei care fac programare și care activează în domeniul online. Vedem profesori care inspiră și susțin elevii să învețe programare, să creeze aplicații, pagini web. Vedem copii și tineri care își explorează creativitatea și transformă ideile lor în soluții. Aveți spiritul viitorului, de aceea, vă rog să credeți în voi înșivă, testați, explorați, depășiți-vă limitele, programați, proiectați jocuri sau – de ce nu? – creați tehnologii care noi încă nici nu conștientizăm că pot exista. Voi sunteți viitorul!”

Andrea Cuzyova, reprezentantă rezidentă adjunctă PNUD Moldova:Nu este pentru prima dată când vizităm Tekwill și avem oportunitatea de a vedea activitățile unde elevii își prezintă proiectele. Deseori mergem în școlile voastre, în laboratoarele voastre, acolo unde voi creați proiectele de care suntem mândri. Alături de partenerii de dezvoltare, susținem proiectul „Laboratoare Digitale”, de care beneficiază 25 de mii de elevi, și sperăm să-l extindem pe parcursul anului școlar, pentru ca să avem 35 de laboratoare și peste 50 de mii de elevi beneficiari.”

Cum a fost la Tekwill Expo Day

În cadrul evenimentului, proiectul „Tekwill în Fiecare Școală” a lansat o nouă ediție a programului de formare pentru 600 de profesori din țară, a anunțat cele 25 de școli care vor trece prin procesul de transformare digitală și a prezentat cele peste 150 de produse și proiecte realizate pentru afacerile mici din țară: pensiuni turistice, restaurante, ONG-uri și afaceri de familie.

De asemenea, au avut loc sesiuni de orientare profesională, unde profesioniștii din domeniul IT au vorbit despre primii pași pe care ar trebui să-i urmeze un tânăr specialist, dar și valoarea inginerilor tech în lumea tehnologiilor. La expoziție au fost prezentate inovații în mecatronică și inginerie, proiecte dezvoltate în spații dedicate prototipării, ateliere dedicate tăierii cu laser și imprimării în 3D. Au fost desfășurate  ateliere și activități pentru copii cu vârste între 5 și 16 ani: asamblarea și programarea roboților, IQ puzzle, experimente captivante, traininguri de matematică interactivă și STEM, punerea în mișcare a mai multe trenuri, macarale și excavatoare cu ajutorul tehnologiilor.

Despre TEKWILL

Cu susținerea USAID și a Suediei, „Tekwill” a fost creat în anul 2017 ca Centru de Excelență al sectorului ICT din Moldova, având drept scop principal alinierea domeniului la cerințele secolului 21. Pentru a continua să contribuie la creșterea competitivității industriei IT și a altor sectoare strategice ale economiei, centrul și-a extins domeniile actuale de activitate, devenind în 2019 un proiect complex la nivel național. Obiectivul de bază a Proiectului TEKWILL, în calitatea sa de platformă dedicată progresului sectorului IT, este de a asigura un impact major asupra dezvoltării economice a țării prin îmbunătățirea capacităților antreprenoriale și educaționale ale membrilor societății, dar și a potențialului de cercetare și dezvoltare al instituțiilor de învățământ superior, în conformitate cu cererea de pe piața IT.

Descoperă mai multe activități și evenimente pentru tineri, urmărind canalul nostru de Telegram și pagina Youth.md.

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Concurs de granturi în cadrul proiectului „Sprijin pentru refugiați sub umbrela APSCF”
Next Platforma Națională a Tinerilor pentru Participare Activă recrutează Voluntari în departamente
Youth.md
About the author

Youth.md

No Comment

Leave a reply