Vezi care sunt cei 5 pași primi în alegerea corectă a unei cariere de vis


carieră de vis

Alegerea unei viitoare cariere este o decizie pe cât de importantă, pe atât de complicată fiind influențată de mai mulți factori din mediul înconjurător. Cu toate acestea o carieră aleasă corect îți va garanta succesul și satisfacția; prin efortul și talentul pe care îl vei depune zilnic. Așadar, ținând cont că ne apropiem cu pași grăbiți de admiterile la universitate; ne-am gândit să-ți oferim un scurt ghid ajutător în alegerea profesiei. 

Cunoaște-te pe tine însuți și vezi care îți sunt abilitățile 

Fiecare dintre noi trebuie să se cunoască pe el însuși și  activitățile care-l atrag și la care se pricepe cu îndemânare. Analizează-ți punctele forte și gândește-te cu ce ai dori să te ocupi în fiecare zi; luând în considerație materiile preferate, obiectivele, cât și valorile tale. Toate acestea, fiind balansate și de personalitatea ta; te vor ajuta să-ți alegi corect domeniul profesional în care dorești să activezi.

Întocmește o listă cu profesii, specialități, domenii pe care ai dori să le descoperi

Odată, ce ți-ai descoperit punctele forte, talentele, abilitățile și interesele este necesar să-ți redactezi o listă cu cariere pe care ai dori să le descoperi. Lista ar trebui să conțină cel puțin 10 idei de cariere. După ce ai redactat lista, analizează și încearcă să selectezi cu atenție meseriile care te interesează; și locurile în care ți-ar plăcea să activezi în viitor. De asemenea, ține cont de competențele tale, de calitatea profesiei în țară  și de locurile vacante. Astfel, după ce ai selectat în jur de 2-5 posibile idei de cariere, ar fi util să descoperi sectoarele din care provin aceste meserii, care sunt calificările de care ai nevoie, cum să-ți începi cariera după ce termini liceul sau colegiul, dar și cine te poate ajuta. 

Vezi care sunt obiectivele tale pentru viitorul apropiat dar și pentru cel îndepărtat

Acum, după ce ai ales o posibilă listă cu anumite cariere de vis este necesar să-ți stabilești obiectivele tale. Gândește-te la ceea ce ai dori să obții în viitorul apropiat, dar și în cel îndepărtat. Pentru a determina cu ușurință acest lucru, ai putea să întocmești o listă cu aceste obiective. Completează lista cu scopurile tale, cu eventualele tale obstacole pe care le-ai putea întâlni în drumul tău, dar și soluțiile care te-ar ajuta să depășești aceste obstacole.

Fă-te cunoscut cu statisticile și vezi ce factori îți vor influența decizia

În majoritatea cazurilor, cariera pe care o vom alege este influențată de mai mulți factori din mediul nostru înconjurător. Conform unor statistici realizate la nivel global, 65% din deciziile pe care le iau tinerii sunt influenţate de părinţi. Modul în care este structurată piața muncii în fiecare zonă a lumii influențează în medie de 52%, mediul socio-economic 35%, iar prietenii persoanelor au o influență în medie de 10%.

Nu uita – există mai multe cariere de vis și mai multe drumuri pe care ai putea să le alegi pentru a ajunge la acestea

Unele dintre talentele, capacitățile și interesele tale se pot potrivi mai multor cariere, unora pe care probabil încă nu le cunoști. Dar, ceea ce este cu adevărat important este să-ți alegi o listă de cariere, care îți aduc satisfacție, plăcere și te fac fericit.

Astfel, după cum afirmă politicianul american, Franklin Delano Roosvelt:

“Alegerea, nu e o șansă, e cea care ne determină destinul.”

Franklin Delano Roosvelt

Reporter Youth.md: Geru Andreea 

Nu ezita să ne urmăresti și pe paginile noastre de Facebook, Instagram și Telegram pentru a fi la curent cu toate oportunitățile pentru tine!

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Descoperă Cehia prin programul de schimb pentru studenți Erasmus+
Next Yep!Startup Pre-Accelerator pentru startup-uri în industrii creative. Acum e șansa ta!
Youth.md
About the author

Youth.md

No Comment

Leave a reply

Apreciază articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

18 − 9 =