Start-up în combaterea risipei alimentare, interviu cu Iulian Rubanovici


Iulian Rubanovici este un tânăr de 17 ani, care împreună cu echipa sa, a primit un grant de 2500€ pentru dezvoltarea unei platforme menite să lupte împotriva risipei alimentare.

Iulian este motivat să facă o schimbare pozitivă în comunitatea sa. Își petrece timpul făcând voluntariat la „Clubul Voluntarilor ARTICO” și obișnuiește să organizeze evenimente și să participe la multe activități umanitare care i-au permis să-și îmbunătățească abilitățile de gândire critică, leadership și lucru în echipă. Iulian este pasionat de antreprenoriat social. Iulian crede în crearea unei lumi mai bune pentru generațiile viitoare prin reducerea risipei alimentare, creând în același timp, acces la mâncare la prețuri accesibile pentru toată lumea. În timpul său liber, Iulian citește, ascultă muzică, face drumeții prin natură, învață despre alte culturi și petrece timpul util cu prietenii săi.

De ce ai decis să dezvolți un startup?

Dezvoltarea unui startup îți oferă șansa de a face o schimbare pozitivă în comunitatea ta, în timp ce lucrezi la ceva ce te pasionează. Te bucuri de procesul de a construi ceva de la zero. Pe langă asta, este cel mai bun instrument de învățare. Trebuie să înveți. Și trebuie să înveți
rapid și încontinuu. E un rollercoaster de emoții, dar unul foarte plăcut.
Satisfacția pe care o primesc în timpul acestui proces este cu adevărat excepțională.

Cum a apărut ideea şi de ce ați decis să abordați anume acest domeniu?

Zakuska este un startup imaginativ care abordează problema risipei de alimente cu ajutorul tehnologiei și a soluțiilor noi. Cu câteva luni în urmă, am fost martor la aruncarea unei cantități enorme de mâncare de către angajații unui restaurant din capitală, din motiv că a rămas în surplus. Curios fiind, am studiat problema risipei alimentare în Moldova. Datele statistice sunt îngrijorătoare:

„Potrivit unui raport european, Republica Moldova risipește anual peste 300 de mii de tone de alimente. Cu alte cuvinte, în fiecare an, fiecare moldovean aruncă la tomberon, în medie, 76 de kg de alimente.”
Atunci m-am întrebat: Cum ar fi sa poți cumpăra mâncare ce nu se vinde la sfârșitul zilei la un super discount, chiar de pe telefon? Cum ar fi să punem capăt acestei probleme? Am continuat să vorbim cu chelneri, bucătari și manageri din industria alimentară. Mare ne-a fost mirarea să aflăm că produsele care nu se vând până la sfârșit de zi sau a căror
dată de expirare se apropie, sunt pur și simplu aruncate la gunoi!

Uite aici vine în ajutor Zakuska! În momentul de față, lucrăm la crearea unei aplicații ce ar permite cumpărătorilor să aleagă din ofertele de produse alimentare, să le cumpere la reducere și să le ridice din magazin.

Cum ați dezvoltat ideea şi care a fost aportul programului Dreamable în dezvoltarea ideii?

Programul Dreamable a fost scânteia ce a dat naștere la Zakuska.
Chiar dacă înființarea unei afaceri pare un lucru complicat, cu Dreamable am înțeles cât de posibil și realizabil este acest lucru. Timp de 2 luni, am avut parte de lecţii interactive cu experți din domeniu, ore de mentorat și exerciții practice. Am primit insight-uri valoroase din discuțiile cu mentorii. Am aflat despre greșelile costisitoare care pot fi evitate în dezvoltarea unei afaceri. Echipa Zakuska este profund recunoscătoare pentru experiența extraordinară primită și pentru suportul financiar oferit în valoare de 2500€ pentru a ne continua munca la proiectul nostru. Per total, Dreamable este un ”must have” pentru orice startup.

Ce impact îşi propune să aducă startup-ul Zakuska în Republica Moldova, dar şi la nivel mai larg?

Vom începe de acasă, din Chișinău. Ulterior dacă ideea noastră prinde succes, ne propunem să extindem platforma și în alte orașe din țară.
În Moldova, peste 300.000 de tone de alimente sunt irosite anual. Asta în timp ce 25% din populație se află la limita sărăciei. Ne dorim ca în 3 ani să reducem acest număr cu 30% și în același timp să creăm acces la mâncare accesibilă pentru fiecare. În 5 ani ne vedem pe piețele de peste hotare, vorbim de țările CSI și balcanice, care se confruntă cu această problemă de ani buni.

Cine poate apela la serviciile Zakuska, cum o poate face şi de ce recomanzi persoanelor să utilizeze Zakuska?

Oricine poate apela la serviciile Zakuska. Soluția noastră este un câștig pentru toată lumea. Câștigi TU, câștigă restaurantele și câștigă întreaga planetă! În calitate de client, ai posibilitatea să economisești sume mari de bani și să încerci produse care altfel îți păreau scumpe. Vei avea libertatea să alegi dintre cele mai bune oferte de la cele mai apreciate restaurante, cafenele, brutării și supermarketuri din Chișinău. Iar ca bonus, faci o faptă bună planetei fiind luptător activ in misiunea împotriva risipei alimentare.

Daca ești proprietar de restaurant, prin vânzarea produselor care rămân în plus la sfârșitul zilei sau a căror dată de expirare se apropie, îți poți crește veniturile. Cu Zakuska le poți oferi o a doua viață! Mai mult decât atât, parteneriatul cu platforma noastră înseamnă susținerea unei mișcări mondiale preocupate de diminuarea deșeurilor și salvarea resurselor. În ziua de azi, companiile au un plus de imagine pentru implicarea în proiecte de sustenabilitate ecologică. Toate aceste lucruri vor fi posibile în aplicația noastră, la care lucrăm intens să o lansăm cât de curând!

Dacă ar fi să vii cu un îndemn către tinerii de vârsta ta, care ar fi acesta?

Singura metodă de a-ți îmbunătăți viața este să încerci lucruri noi – ieși din zona ta de confort și află ce te face cu adevărat fericit!

Descoperă mai multe activități și evenimente pentru tineri, urmărind canalul nostru de Telegram și pagina Youth.md! 

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Descoperă Polonia în cadrul programului Study Tours to Poland!
Next Innovate Moldova și Artcor invită antreprenorii la Conferința „Cum digitalizez afacerea?”
Global Shapers
About the author

Global Shapers

The Global Shapers Hub in Chisinau is part of an international network under the World Economic Forum aiming at making significant contributions to Chisinau community

No Comment

Leave a reply

Apreciază articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

2 + seventeen =