Te vor ajuta trecătorii în caz că ai o problemă? Opinia psihologilor din domeniul social


psihologie socială

Cât de predispuși sunt oamenii să ofere ajutor unei persoane necunoscute, din stradă? Ce ar fi dacă această persoană ai fi chiar tu? Specialiștii din domeniul psihologiei sociale au studiat acest fenomen și au ajuns la concluzii interesante.

Ce este “efectul de trecător”?

Efectul de trecător este un fenomen social care se manifestă în cadrul locurilor aglomerate (orașele contemporane) și constă din manifestarea indiferenței trecătorilor care asistă la un accident sau o altă situație ce necesită intervenție urgentă. Adesea, acest fapt este argumentat prin nepăsarea sau egoismul societății occidentale, însă, conform studiilor și a experimentelor din cadrul psihologiei sociale, există o serie de factori psihologici care condiționează un astfel de comportament. Este important să identificăm manifestarea acestui efect și să acționăm responsabil și conștiincios.

Poate prezența unui număr mare de trecători să fie un avantaj în caz de pericol?

O victimă poate beneficia de ajutorul celorlalți mai degrabă dacă există prezent un singur martor, decât dacă sunt mai mulţi, susțin cercetătorii. Explicaţia pentru acest comportament paradoxal ar fi aceea că atunci când este prezent un singur martor, întreaga responsabilitate pentru intervenţia în favoarea celui agresat cade pe umerii acestuia, pe când în cazul mai multor martori, survine o dispersare a responsabilităţii.

Interesul pentru acest fenomen a survenit din analiza cazului lui Kitty Genovese, din 1964, ucisă în cartierul Queens din New York pe când se întorcea acasă de la serviciu, la 3 dimineaţa. Agresiunea a durat minute în şir fără ca vreunul dintre cei 38 de martori ce asistau la scenă să sară în ajutorul tinerei. Numai unul dintre martori, după ce în prealabil s-a consultat cu un prieten, a alertat poliţia.

Cât de repede pot reacționa oamenii din jur?

De asemenea, psihologii au măsurat şi şansele de intervenţie a martorilor într-un interval scurt de timp, în primele 45 de secunde, concluzionând că dacă există un sigur martor, victima are 50% şanse să fie ajutată, dacă există 5 martori, şansele de intervenţie în perioada menţionată sunt zero, iar întârzierea celor care intervin sugerează ideea că martorii trăiesc în momentele iniţiale ale declanşării unui eveniment o stare de confuzie şi nehotărâre. Reacția oamenilor în situațiile care presupun acordarea sau neacordarea de ajutor victimei este influențată social, oamenii fiind tentați să-și formeze o părere despre ceea ce se întâmplă din informațiile furnizate de cei din jur.

Care sunt factorii care influențează decizia persoanei de a se implica sau nu?

În funcție de interpretarea pe care persoana o dă datelor furnizate de realitate, acesta trebuie să decidă ce răspundere îi revine, ce fel de ajutor poate acorda și dacă îl acordă sau nu, ulterior acționând în conformitate cu decizia adoptată. De multe ori interpretarea situaţiei este dificilă ori formarea unei opinii este imposibilă, iar fără o idee clară asupra evenimentelor la care este martor, omul este înclinat să rămână pasiv.

În unele cazuri, faptul de a fi înconjurat de participanți permite unui individ să se ascundă în mulțime și să se simtă anonim.

Ce poți face în cazul în care ai o problemă și ai nevoie de ajutor?

În caz de urgență, chiar dacă sunt multe persoane în jur, acestea ar putea evita să se implice. Pentru a ocoli acest fenomen, ai putea să te apropii de cineva concret și să ceri ajutor. De exemplu, în loc de „Suna-ți cineva la poliție / ambulanță” ai putea să te adresezi: „Domnișoară, vă rog apelați poliția, sunt în pericol” sau „Doamna în verde, vă rog apelați 112, prietenul meu are nevoie urgent de un ajutor medical”. Această adresare directă va responsabiliza persoane căreia te-ai adresat și va minimaliza șansele de refuz.

Articol realizat de către Neghin Alexandrina, membru Asociației Studenților PsyNation.

Descoperă mai multe oportunități și activități pentru tineri, urmărind canalul nostru de Telegram și pagina Youth.md!

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous YouthSpeak Forum reunește experții internaționali și tinerii interesați de dezvoltare
Next Job pentru tineri // Centrul de Instruire și Dezvoltare angajează specialist/-ă pentru elaborarea podcasturilor incluzive
Youth.md
About the author

Youth.md

No Comment

Leave a reply

Apreciază articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

20 − eight =