Visezi să studiezi în străinătate? Prin intermediul campaniei Student în Diaspora, vei afla mai multe despre cum e viața în alte țări ca și student în străinătate. Iată experiența Cătălinei Bolocan în Marea Britanie, Londra!
A plecat din Moldova la vârsta de 16 ani ca să-și continuie studiile în România, unde obținuse o bursă. Această experiență a sădit sămânța care ulterior a crescut în dorința de a merge mai departe; de a explora lumea și de a se descoperi în diferite contexte socio-culturale. Decizia locației nu a fost tocmai una grea de luat; engleza era unica limbă internațională în care se simțea confortabil să studieze. Plus la aceasta, este și limba principală a afacerilor.
Însă cea mai dificilă parte de abia se apropia. A petrecut săptămâni în șir citind despre diferite universități și cursuri. Cătălina atenționează că este foarte important să citești cu atenție descrierile cursurilor fiecărei universități și să alegi universitatea care are cursul cu modulele pe care ți le dorești cu adevărat căci fiecare universitate care are cursuri asemănătoare poate avea module diferite. Paginile web ale universităților sunt cele mai importante și corecte surse.
The Guardian este un ziar englez independent, deci informația pe care o prezintă este mai veridică decât a altor pagini sponsorizate. Top Universities sau Complete University Guide sunt alte website-uri pe care le-am consultat; Organizația Edmundo și consultantii pe care i-am intalnit acolo m-au ajutat foarte mult sa înțeleg mai bine sistemul din UK.
Experiența Cătălinei în Londra a fost unică. Aici a avut parte de momente care au maturizat-o și au învățat-o că totul e posibil prin dorință și muncă. La început, i-a fost mai greu să se adapteze sistemului din Marea Britanie.
Mulți studenți închiriază și împart casele sau apartamentele cu alte persoane datorită costurilor înalte în Londra. Uneori însă, acest sistem poate fi chiar distractiv datorită vieții sociale pe care acest mod de trai ți-o oferă. În această perioadă am avut primul meu job part-time în calitate de chelneriță; după care am fost reprezentantă al serviciului clienți într-o agenție de management a evenimentelor. Vara trecută – recepționistă într-o companie de proprietăți imobiliare. Aceste experiențe m-au învățat să prețuiesc creșterea treptată dar sigură și să înțeleg care este valoarea pe care o adaugă fiecare experiență în propria-mi viață.
Viața universitară în Londra este motivantă datorită atmosferei de oraș mereu în mișcare; cursului interesant; colegilor de treabă și grupului academic din care face parte. Ceea ce a ajutat-o foarte mult să se integreze și să se adapteze rapid, a fost participarea intensivă în activități extra curriculare:
Eram mereu în poziția de a ieși din zona de confort. Acestea s-au dovedit a fi foarte importante în formarea conexiunilor și eliminarea oricăror clișee cu care ar putea fi asociați cei din Est. Londra însă, este unul dintre cele mai multiculturale orașe; fiecare cultură și tradiție este binevenită căci mulți își doresc să învețe câte ceva despre țara, bucătăria și cultura ta. Astfel am început și eu să prețuiesc mai mult ceea ce este particular culturii noastre; să spun cu drag ca sunt din Moldova.
Iată trei lucruri pe care Cătălina le-a învățat pe parcurs și pe care și-ar fi dorit să le fi înțeles mai înainte:
- Fii încrezător și nu sta la îndoială! Alege programul și universitatea pe care ți-o dorești cel mai mult. Noi moldovenii suntem un popor muncitor și facem față tuturor provocărilor. Dacă eu și alții ca mine am reușit, tu tot vei reuși!
- Fiecare provocare și greutate pe care o vei întâlni te va face sa găsești soluții; să devii mai puternic și să te dezvolți, nu să te oprești.
- Totul este posibil chiar dacă momentan nu vezi și nu înțelegi cum. Dorește-ți cu adevărat și fă în fiecare zi câte un pas către dorința ta!
Acest articol a fost realizat în cadrul campaniei Student în Diasporă, în parteneriat cu Liga Studenților Originari din Moldova, ASRM Olanda, și AMMB Students.
Mai multe oportunități și sfaturi pentru tineri găsești în categoria Educational.
No Comment