Student în Diasporă // Andreea Belobrov despre cum e să fii studentă în Regatul Unit


Ești curios și vrei să știi totul despre cum e să fii student în Regatul Unit? Află totul despre informare, trai și experiențe în Anglia de la Andreea Belobrov!

Bursa academică HMC i-a oferit posibilitatea să absolve studiile preuniversitare la Tettenhall College în Regatul Unit. Fiind deja familiarizată cu țara, cultura și sistemul de învățământ, și cunoscând că aici sunt unele dintre cele mai prestigioase universități din lume, a decis că Marea Britanie este locul potrivit pentru a-și petrece și anii de universitate. Studiază la London School of Economics – aflată în top 5 cele mai bune universități din UK. Pe lângă universitate, lucrează cu o agenție ce oferă private tuition în West London și predă matematica elevilor cu vârsta între 14 și 18 ani. 

„La universitățile din UK te înscrii prin intermediul platformei UCAS prezentând un „personal statement” și notele anticipate (predicted grades). Te poți înregistra la cel mult 5 universități, de aceea este important de identificat din timp ce curs doriți să urmați, în ce zonă ați dori să locuiți, ce buget aveți la dispoziție. Astfel de informații le găsiți pe website-uri de tipul Whatuni, canalul Which?University pe Youtube, și de multe ori video-uri cu studenții de la universitățile pe care le vizați. 

Clișeul că britanicii mai că nu dau ochii cu soarele e adevărat. Recunosc că vremea mi-a afectat starea emoțională, nivelul de energie și ambiție; însă cu timpul, din ce în ce mai puțin. Tot în timp, garderoba și așteptările mele s-au adaptat. Englezii sunt într-adevăr foarte politicoși. Am învățat să șoptesc “sorry” chiar și când nu port nici o vină, iar “please” și “thank you” mai des decât în mod obișnuit. Britanicii sunt experți la a forma și respecta cozi, după regula “primul venit, primul servit” și mi-aș dori ca restul lumii să adopte același obicei- este respectuos și eficient. 

Londra e un oraș ce aparține mai mult întregii lumi decât Regatului Unit, definind de fapt noțiunea de oraș multicultural. La fiecare sfârșit de săptămână găsești ușor un show pe Westend, un număr de stand-up comedy în Camden sau o galerie de artă pe Bond Street, ca să-ți rotunjești plăcut săptămâna. Ritmul vieții este neobișnuit de rapid. Oamenii sunt mereu în mișcare – unul dintre primele lucruri pe care le-am observat a fost cât de iute merg oamenii pe străzi. Londra este și va continua să fie unul dintre orașele cele mai extraordinare ale lumii, iar prețurile proprietăților/imobilelor validează această afirmație. Londra te face să vrei să devii o versiune mai bună a ta, te inspiră și te motivează să muncești neîncetat. Datorită acestor caracteristici, dar și a probabilității de burnout, aș spune că Londra e perfectă pentru a-ți petrece 5-10 ani din tinerețe. 

Sfatul pe care l-aș da viitorilor studenți e să înceapă această experiență cu o atitudine receptivă și curiozitate sinceră pentru cultura și mândria altora.  Asumați-vă riscuri. Eu am învățat lucruri incredibile din cele mai ciudate situații. Conversați cu oamenii din jur, cu absolut oricine, oricând. În mod special, în timpul Freshers Week; mergeți la evenimente și faceți cunoștință cu cât mai mulți studenți. Procesul de găsire a prietenilor, a formării propriului grup de oameni și de creare a unui sistem de suport emoțional este cel mai dificil.

Vă veți confrunta cu o barieră lingvistică la început. Noi învățăm în școală engleza literară, sau unii versiunea vorbită în America. De fapt, ambele sunt diferite de engleza cotidiană a britanicilor. Până la urmă, veți avea parte de zile bune și de zile oribile, cele două neexcluzându-se reciproc.

Ce am învățat despre noi ca națiune e că într-adevăr suntem un popor blând și primitor. Mult timp nu înțelegeam de ce am fi noi desemnați ca fiind mai ospitalieri decât alții? Dar volumul și diversitatea meselor cu care întâlnim noi oaspeții; cât suntem de dornici să oferim de toate, este cu adevărat unic.”

Ceea ce ține de mine, am învățat că munca asiduă și zilnică, ambiția și pasiunea sunt mai importante decât talentele cu care suntem înzestrați. Am învățat că trebuie sa redefinesc conceptul de eșec – să nu-i mai atribui o conotație negativă, ci sa îl privesc ca pe singurul drum spre succes. Am învățat că gesturile influențează ce simțim: un simplu zâmbet elimină o parte din sentimentele negative și va fi mai simplu sa duc orice sarcină la bun sfârșit. Am învățat să respect și să apreciez ceea ce încă nu înțeleg; obiceiuri ce nu-mi sunt familiare sau conversații care includ lucruri de care nu sunt conștientă.

Pentru cei care urmează să ajungă aici, cele 5 must-have sunt:
– Răbdare cu vremea; este absolut necesar să ne dezvoltăm un scut emoțional față de ploi și tristețea asociată cu acestea;
– Cunoștințe de bază despre politică și familia regală;
– Contactless cards;
– Încălțăminte confortabilă (transportul public e costisitor);
– Adaptoare (pentru prizele electrice).

Nu plănuiesc să revin acasă după ce finisez studiile, în mare parte pentru că doresc să lucrez într-un sector ce nu este dezvoltat încă în Moldova, dar și pentru că aș dori sa mai locuiesc și în alte țări; să cunosc culturi și să explorez posibilități. Însă, eventual, mi-ar plăcea mult ca copiii mei să guste din cultura și moștenirea poporului nostru și să-și petreacă copilăria acasă. 

Și nu uitați: experiența de a trăi într-o altă țară cu siguranță nu poate fi înlocuită sau înțeleasă în timpul călătoriilor și vacanțelor!”

Acest articol a fost realizat în cadrul campaniei Student în Diasporă, în parteneriat cu Liga Studenților Originari din Moldova, ASRM Olanda, și AMMB Students.

Mai multe oportunități și evenimente pentru tine găsești în Categoria Educational.

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Câteva sfaturi pentru a reuși să-ți organizezi mai eficient timpul!
Next Talk show online ,,Pandemia locurilor de muncă”
Liga Studentilor Originari din RM
About the author

Liga Studentilor Originari din RM

No Comment

Leave a reply

Apreciază articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

11 + five =