Stagiu pentru jurnaliști(ste) și bloggeri(e) în Germania cu o bursă de 3800 de euro


Organizația International Journalism Programs invită la un stagiu de practică în Germania tinerii jurnalişti din Rusia, Ucraina, Belarus, Armenia, Azerbaidjan, Georgia, alte țări CSI și baltice, în cadrul celei de-a 21-a ediții a programului intitulat Contesa Marion Dönhoff.

Tinerii jurnalişti/jurnalite şi bloggeri(e) din Europa de Est vor avea ocazia să urmeze un stagiu de două luni în redacția unei instituții mass-media germane. Totodată, la rândul lor, cinci jurnalişti/jurnaliste și bloggeri(e) germani(e) pot depune dosarul pentru a lucra în Europa de Est.

Programul Contesa Dönhoff oferă tinerilor/tinerelor jurnaliști/jurnaliste talentați/talentate din Europa de Est oportunitatea de a-și forma propria viziune asupra politicii, economiei, culturii și vieții sociale din Germania. Totodată, aceștia/acestea vor avea oportunitate unică de a câștiga experiență de lucru într-o redacție străină și de a se familiariza cu standardele și principiile jurnalismului german.

În același timp, programul are un dublu scop: fiecare participant(ă) lucrează atât în calitate de redactor(ă) stagiar în redacția germană, cât și drept corespondent(ă) străin(ă) care acoperă evenimentele din Germania pentru presa din țara sa.

Candidații selectați vor primi o bursă de 3 800 de euro

Bursa este o plată unică de 3 800 de euro. Această sumă acoperă costurile de călătorie, cazare și masă în Germania, asigurare medicală, precum și taxele de viză. Remunerarea pentru munca în redacția gazdă nu este preconizată. Locul stagiului este stabilit de IJP. Amânarea stagiului de practică este exclusă.

Programul va începe cu un atelier introductiv care va avea loc la sfârșitul lunii septembrie/începutul lunii octombrie 2022. Urmează imediat un stagiu de opt săptămâni în redacție, însă programul nu se termină după două luni. Toți bursierii sunt invitați să participe la evenimentele absolvenților după încheierea programului.

Criterii de eligibilitate?

La program pot participa jurnaliști/jurnaliste, bloggeri/bloggere și realizatori/realizatoare de documentare din țările menționate mai sus din Europa de Est și Germania, cu vârsta cuprinsă între 20 și 35 de ani (atât angajați cu normă întreagă ai ziarelor, revistelor, companiilor de televiziune și radio, publicațiilor online, cât și lfreelanceri).

Solicitanții și solicitantele trebuie să vorbească germană sau engleză la un astfel de nivel încât să poată comunica liber cu colegii germani și să poată conduce singuri interviuri. La finalizarea stagiului, bursierii și bursierele trebuie să furnizeze cel puțin un raport de trei pagini despre munca sa, precum și copii ale materialelor publicate.

Aplicare:

# CV sub forma unui tabel cu o fotografie de pașaport, care indică data nașterii, numărul de telefon, adresa poștală cu index, precum și o adresă de e-mail;
# scrisoare de motivare a dorinței de a participa la program;
# recomandarea redactorului-șef/redactorei-șefe sau a șefului/șefei de departament. Freelancerii trebuie să furnizeze o referință de la angajatorul lor principal. Recomandarea ar trebui să precizeze că angajatorul nu se opune absenței jurnalistului în timpul stagiului;
# trei texte publicate anterior în limba originală (traducerea în germană este opțională). Copiile materialelor trebuie să conțină logotipul publicației și data publicării. Transcrierile programelor de radio și televiziune trebuie să fie certificate de către redacția în cadrul cărei au fost realizate. Materialele pe suporturi audio și video nu sunt acceptate. Pentru realizatorii de documentare: link-uri către filme sau proiecte video, precum și o scurtă descriere a proiectului video planificat în cadrul programului;
# dovada cunoașterii limbii germane/engleze (certificate, dovada absolvirii cursurilor de limbi străine etc.);
# indicarea preferinţei pentru locul de stagiu.

Dosarele incomplete nu vor fi incluse în concurs. 
Data limită pentru depunerea dosarelor: 25 iunie 2022 (inclusiv).
Dosarele se vor expedia la e-mailul: doenhoff@ijp.org

Selecția candidaților/candidatelor se face de către juriu pe baza cererilor depuse, până la data de 7 iulie 2022.

Programul de burse din Europa de Est – ca și alte programe IJP – este organizat pe bază de voluntariat.

Informatii suplimentare pot fi consultate aici.

Programul poartă numele contesei Marion Dönhoff (12.02.1909 – 03.11.2002), care timp de mulți ani a fost editorul săptămânalului „Zeit”. Programul este finanțat de Ministerul German al Afacerilor Externe și ZEIT-Stiftung.
Sursa: diez.md.

Descoperă mai multe activități și evenimente pentru tineri, urmărind canalul nostru de Telegram și pagina Youth.md! 

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Vino la Festivalul iProsop, s. Selemet, Cimișlia, 12 iunie 2022!
Next [Părerea unui reporter] Beach body - între vis și realitate
Ecaterina Braguță
About the author

Ecaterina Braguță

No Comment

Leave a reply

Apreciază articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

eighteen − six =