Tinerii activi se pot implica în cadrul Solidarity Academy din Gdańsk, Polonia în perioada 25-30 mai 2020. Solidarity Academy este un proiect internațional menit să inspire și să sprijine dezvoltarea tinerilor lideri din toată Europa.
Ediția 2020 a Academiei de Solidaritate se va concentra pe prejudecăți și modul în care afectează activitatea jurnaliștilor din secolul XXI în Europa Centrală și de Est. Prejudecarea care poate fi legată de fondul istoric între națiuni / grupuri etnice, prejudecăți împotriva grupurilor marginalizate din societate, precum și prejudecăți față de o altă opinie. În ultimii ani, Europa a cunoscut o polarizare în creștere a societăților și lipsa tot mai mare de înțelegere reciprocă între diferite grupuri. Jurnaliștii devin adesea parte a acestui fenomen, luând parte mai degrabă decât să se concentreze pe raportarea etică și obiectivă.
Cum va fi desfășurată activitatea:
În cadrul acestei ediții a Solidarity Academy, ne vom concentra pe găsirea unor modalități de a rezolva prejudecățile, invitând jurnaliști, savanți sau bloggeri tineri și promițători din Grupul Visegrad, din țările din Balcani și din Parteneriatul Estic, care cred în raportarea etică și nepărtinitoare și care sunt interesați să obțină abilități necesare pentru a răspunde provocărilor cu care se confruntă în scris despre probleme socio-politice dificile, cum ar fi tensiunile interculturale, conflictele etnice, grupurile vulnerabile.
La atelierele și prelegerile susținute în cadrul Academiei de Solidaritate, 20 de participanți vor avea ocazia să-și extindă cunoștințele și să-și îmbunătățească abilitățile. Atelierele și sarcinile vor fi atât teoretice, cât și practice. Participanții vor avea ocazia să lucreze într-o echipă mare, internațională, în grupuri de experți mai mici și individual sub supravegherea unui formator.
Programul va avea loc la Gdansk (6 zile), incluzând întâlniri cu organizații locale, minorități și experți. Scopul SA este ca participanții să lucreze pe un subiect specific legat de abordarea prejudecăților pe parcursul săptămânii și să finalizeze o poveste de non-ficțiune după proiect. Poveștile vor fi apoi publicate într-o publicație dedicată. Vezi publicația din 2018 aici.
Criterii de eligibilitate:
Echipa Solidarity Academy caută 20 de jurnaliști activi, aspiranți și tineri (20-30 de ani), reporteri, activiști, bloggeri, analiști sau scriitori din Grupul Visegrad (Cehia, Ungaria, Polonia, Slovacia), Balcanii de Vest (Albania, Țările din Bosnia și Herțegovina, Kosovo, Macedonia, Muntenegru, Serbia) și Parteneriatul estic (Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Moldova, Ucraina).
Costuri de participare:
Organizatorii acoperă costurile călătoriei (până la 100 EUR) și șederea participanților la Gdansk.
Date importante:
- 5 martie 2020 – data limită a apelului pentru cereri;
- 31 martie 2020 – rezultatele recrutării;
- 25-30 mai 2020 – Academia de solidaritate din Gdańsk, Polonia.
Procedura de înscriere:
Formularul de cerere este disponibil [aici]. Vă rugăm să introduceți o lucrare jurnalistică (aproximativ 1000 – 5000 de caractere) în formularul de cerere. Vă rugăm să rețineți că toate cererile trebuie primite până pe 5 martie 2020.
Limba de lucru a proiectului este engleza.
Dacă aveți întrebări, nu ezitați să contactați echipa organizațională: Joanna Szymańska, e-mail: j.szymanska@ecs.gda.pl.
→ mai multe informații despre proiect
→ urmăriți-ne și pe Facebook
Descoperă mai multe oportunități pentru tineri, alături de youth.md!
No Comment