(FOTO) Grevă pentru Climă. What do we want? Climate justice! When do we want it? Now!


Vineri, pe data de 20 septembrie, în peste 163 de țări, s-a desfășurat Greva Mondială pentru Climă. Numeroși tineri s-au adunat la ora 16:00 în fața Cafenelei Guguță pentru a crea și desena pancarte ale căror mesaje le-au vociferat pe tot parcursul marșului. Peste 150 de oameni au mărșăluit pașnic în Chișinău pentru viitorul sustenabil al planetei și al tinerilor generații.

La acest eveniment au fost prezenți și voluntarii youth.md, care au luptat pentru propria lor opinie, că merităm reforme pentru un viitor sustenabil în țara noastră. Reporterul Mădălina Braghiș ne povestește cum a decurs acest eveniment.

În faţa guvernului, am cerut autorităților acțiuni concrete în vederea situației critice cu care ne confruntăm:

  • Declararea crizei de mediu la nivel naţional;
  • Spunerea adevărului (popularizarea subiectului cu ajutorul mass-media);
  • Oferirea tinerilor educaţie practică despre mediu.

Adrian Băluțel, secretarul de stat al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, ne-a felicitat pentru dedicaţia noastră, şi ne-a îndemnat să traducem cerinţele noastre într-o scrisoare către guvern. De asemenea, ne-a încurajat să ne exprimăm în continuare grija față de subiecte cu care se confruntă societatea noastră.

În timpul marşului, ne-am făcut auziţi prin slogane precum “Vrem un viitor, pământ roditor!”, “What do we want? Climate justice! When do we want it? Now!” şi  “Salvează planeta”. Mesajul nostru a fost transmis şi prin pancartele creative realizate de tineri.

Printre persoanele prezente la protest l-am găsit şi pe Dumitru Alaiba, deputat în parlament, care ne-a mărturisit că, deşi nu se consideră un activist, “tot mai des ajung la gândul că nu doar ONG-urile, ci fiecare din noi ar trebui să fim alerţi”. La întrebarea “La ce schimbări vă aşteptaţi?”, ne-a răspuns:

“În primul rând, să se schimbe atitudinea statului faţă de această situaţie, să ne schimbăm noi singuri atitudinea, deoarece schimbarea începe întotdeauna de la sine, şi cel mai important, să vedem acţiune din partea a cei cărora le plătim taxe.”.

-D. Alaiba

#UNITEDFORCLIMATE

Tinerii prezenţi la marş mi-au mărturisit motivul prezenţei lor la grevă este faptul că nu se simt încrezuţi în viitorul lor, nu pot ignora subiectul încălzirii globale, şi vor ca statul să implementeze legi ce ar ajuta la un viitor mai verde.

Vom continua să ne facem auziți. Vom continua să ne cerem viitorul înapoi. Vom continua să luptăm. De azi înainte, suntem mai mulți și acesta este abia începutul. Schimbarea se apropie, iar noi nu vom tolera o atitudine neglijentă față de viitorul nostru! #UnitedForClimate

Reporter: Mădălina Braghiș

Fotografi: Andreea Caraman, Daniela Țurcanu

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Descoperă platforma online Studii.md
Next Provocările sunt oportunităţi: proiectarea şi implementarea proiectelor la America House
Youth.md
About the author

Youth.md

No Comment

Leave a reply

Apreciază articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 × five =