Simbolurile Uniunii Europene și semnificația acestora


simbolurile ue

Uniunea Europeană a fost creată pentru a se pune capăt numărului mare de războaie sângeroase duse de țări vecine, care au culminat cu cel de-al Doilea Război Mondial. Începând cu anul 1950, țările europene încep să se unească pentru a asigura o pace durabilă. 

Uniunii Europene îi sunt asociate mai multe simboluri. Urmărește acest articol pentru a le descoperi.

Deviza Uniunii Europene

„Unitate în diversitate” este rodul unui concurs la care au participat, cu propuneri, 80.000 de tineri, între 10 și 20 de ani. Semnificația devizei este că, prin Uniunea Europeană; europenii își unesc eforturile pentru a lucra împreună pentru menținerea păcii și pentru prosperitate, și că numeroasele culturi, tradiții și limbi diferite care coexistă în Europa sunt un atu pentru continentul nostru. 

Uniunea Europeană este fondată pe principiul unitate în diversitate: diversitatea culturilor, obiceiurilor; credințelor și limbilor. Tocmai această diversitate face ca Uniunea Europeană să fie ceea ce este: un spațiu al diversității celebrate ca sursă de bogăție și nu un creuzet în care diferențele se topesc. 

Drapelul European

Drapelul prezintă un cerc format din 12 stele aurii pe fond albastru. Stelele simbolizează idealurile de unitate, solidaritate și armonie între popoarele Europei. Numărul stelelor nu are legătură cu numărul statelor membre, cercul fiind un simbol al unității. Drapelul european simbolizează atât Uniunea Europeană, cât și, în sens mai larg; identitatea și unitatea Europei. 

Imnul european

Melodia care simbolizează UE este un extras din Simfonia a IX-a compusă în 1823 de Ludwig Van Beethoven; compozitorul care a decis să transpună în muzică versurile poemului „Odă bucuriei”, scris de Friedrich von Schiller în 1785. Imnul simbolizează nu numai Uniunea Europeană, ci Europa în sens mai larg. Poemul „Odă bucuriei” exprimă viziunea idealistă a lui Schiller; care își dorea ca toți oamenii să se înfrățească – viziune împărtășită și de Beethoven.

Imnul european nu își propune să înlocuiască imnurile naționale ale țărilor membre, ci să celebreze valorile lor comune. Imnul este interpretat în cadrul ceremoniilor oficiale la care este reprezentată Uniunea Europeană și, în general, la diferite evenimente cu caracter european.

Click Aici pentru a audia imnul.

Click Aici pentru a vedea versurile.

Moneda euro

Euro este moneda oficială a 19 dintre 27 statele membre ale UE. Introducerea monedelor și bancnotelor euro a avut loc în 2002. Banca Centrală Europeană și Comisia Europeană sunt responsabile cu menținerea valorii și stabilității monedei euro și cu definirea criteriilor de aderare la zona euro.

Nu ezita să ne urmăresti și pe paginile noastre de Facebook, Instagram și Telegram pentru a fi la curent cu toate oportunitățile pentru tine!

Reporter Youth.md: Tiron Mihaela

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Dezbatere publică, marca IPRE: „Noua eră digitală și inovațiile”
Next Descoperă 3 personalități marcante ce au contribuit la crearea Uniunii Europene
Nicoleta Geru
About the author

Nicoleta Geru

No Comment

Leave a reply

Apreciază articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

five × four =