Scurt istoric al Republicii Moldova cu ocazia a 29 ani de independenţă!


Până a-şi căpăta independenţa, acest teritoriu de pământ, numit astăzi Republica Moldova, a trecut prin 4 epoci. Aici a evoluat limba, cultura şi spiritul naţional, în pofida multiplelor cuceriri de către imperiile mari şi deznaţionalizare. Urmăreşte alături de noi, etapele acesteia:

Moldova în antichitate:

În antichitate, teritoriul Moldovei era locuit de daci, care mai apoi au fost cuceriţi de romani. Deşi teritoriul viitoarei Moldove nu a fost ocupat de romani, cu excepţia regiunilor de sud; procesul de romanizare a avut loc datorită legăturilor economice dintre dacii romanizați și dacii liberi. După retragerea romană contactul dintre noua populație romanizată cu dacii liberi s-a intensificat accelerând procesul de romanizare și fomarea poporului român.

Dacia romana – harta | ISTORII REGĂSITE

Secolele IV – XII:

Alte influenţe au fost s-au manifestat în urma invaziilor goților, hunilor, gepizilor, avarilor, slavilor, tătarilor, ceea ce a marcat istoria Moldovei din secolele IV – XII. În secolul al XIV-lea este întemeiată Țara Moldovei care în secolul următor se află sub influența politică a Regatului Ungar, Regatului Polonez și Imperiului Otoman. În 1775, Imperiul Otoman cedează partea de nord-vest a Moldovei; (denumită ulterior Bucovina), Imperiului Habsburgic.

Evenimentele Zilei de 6 mai în Istorie

1812 – 1940:

În 1812, în urma războiului ruso-turc din 1806-1812, partea de est, teritoriul interfluviului Prut – Nistru, este anexat de Imperiul Rus, formând o nouă gubernie cu denumirea de Basarabia. În 1859 Principatul Moldovei se unește cu Țara Românească într-un singur stat, numit ulterior România. Basarabia se unește cu România în 1918, dar este cedată Uniunii Sovietice în 1940, pentru a constitui, împreună cu RASSM, Republica Sovietică Socialistă Moldovenească. 

În final, ea  își declară independența la 27 august 1991 cu numele Republica Moldova. Aceasta devine un stat suveran şi independent, făcând paşi spre democratizare.

Lista orașelor din Republica Moldova - Wikipedia

Tu ce emoţii simţi în legătură cu istoria ţării noastre? Aşteptăm răspunsul tău pe pagina noastră de Facebook şi Instagram. Pentru a fi la curent cu toate oportunităţile ne poţi urmări şi pe Telegram!

Reporter Youth.md: Lenuţa Buzu

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Oportunități pentru tineri: Creează primul tău documentar participând la proiectul „Film Together”
Next Finanțare pentru tinerii antreprenori: ODIMM a lansat programul „START pentru TINERI”
Daniela Panico
About the author

Daniela Panico

No Comment

Leave a reply

Apreciază articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ten + 15 =