Procrastinarea // Cauzele și efectele ei pe înțelesul tuturor


procrastinarea

În viața de zi cu zi ne confruntăm cu oboseala, rutina și amânarea acțiunilor pe care trebuie să le facem. De multe ori nu ne dăm seama de acest lucru, însă el ne afectează personalitatea, obiceiurile și productivitatea. În acest context putem crea o obișnuință proastă care nu va duce nicăieri.

În acest articol vei afla ce este procrastinarea, cauzele acesteia și care sunt metodele cele mai eficiente pentru a o depăși.

Ce este procrastinarea?

Procrastinarea se traduce din limba latină ca pro- înainte și crastinus- de mâine. Mai exact, acest fenomen reprezintă amânarea începerii realizării unei sarcini sau activități până când termenul limită se apropie sau este chiar depășit.

Această amânare se echivalează cu pierderea unui timp prețios, pe care îl poți investi în crearea unor lucruri frumoase. Indiferent de nivelul de organizare și de motivare, procrastinarea își face loc în viața fiecăruia, distrugând-o prin diminuarea calității vieții.

Cauzele procrastinării

Deseori, acest proces apare din cauza lipsei de inspirație, dispoziție, motivație, lipsa unui scop etc. În principiu, procrastinarea este o prioritizare incorectă a sarcinilor, care creează un haos în cotidianul oricărei persoane și îi perturbează activitățile.

Procrastinarea poate fi cauzată și de lipsa auto-disciplinei. Acest factor este destul de important, care presupune crearea și exersarea zilnică a unor activități esențiale pentru viață.

Tipuri de procrastinare

Procrastinare pasivă: amânarea începerii unei activități din cauza apariției dificultăților în luarea deciziilor și în aplicarea lor.

Procrastinarea activă: se face în mod intenționat și reflectă nedorința persoanei de a crea sau finaliza un anumit lucru.

Efectele procrastinării

Un lucru este cert, însă, că efectele procrastinării sunt resimțite de toate persoanele adepte. Acestea sunt: deteriorarea stării fizice și emoționale ale persoanei, apariția unei stări de vinovăție care poate duce la anxietate, scăderea productivității în muncă, dificultăți în relaționarea cu oamenii din jur, apariția resentimentelor și chiar a unor dificultăți financiare.

procrastinarea

Cum să luptăm împotriva procrastinării și cum să o depășim

  • În primul rând organizarea timpului personal utilizând un tabel, prin estimarea timpului necesar pentru o anumită activitate sau alta.
  • Împărțirea activității pe segmente mai mici, pentru a deveni mai ușor de gestionat și realizat.
  • Recunoașterea și asumarea momentelor în care procrastinezi. Depășirea situațiilor în care atenția este perturbată de anumiți factori externi.
  • Eliminarea surselor care pot să distragă atenția ( telefon, televizor, etc.).
  • Fă-ți recompense! Odată ce reușești să îndeplinești o sarcină de pe lista creată anterior, fă-ți o recompensă ( vizionează un episod dintr-un serial preferat, ieși cu prietenii, savurează o înghețată, procură-ți un mic cadou). Toate aceste lucruri te vor motiva și mai mult să lucrezi și să fii mai productiv în viața de zi cu zi.

Pentru a citi mai multe articole interesante și utile, accesează paginile platformei Youth.md pe Facebook și Instagram.

Reporter Youth.md: Cătălina Bezer

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Concurs de poezii în memoria lui Nicolae Dabija „Pe aripi lirice”
Next Târg de Oportunități 2021 pentru tineri. Vezi programul activităților
Youth.md
About the author

Youth.md

No Comment

Leave a reply

Apreciază articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

twenty − 4 =