Privește aceste 5 filme de la studioul Ghibli care reflectă probleme ecologice globale


Studio Ghibli Inc. este un studio japonez de film de animație. Temele recurente din filmele produse de el sunt ecologia, prietenia, dragostea, familia, cultura, istoria japoneză, războiul și întregul spectru de emoții umane. Mascota și cel mai recunoscut simbol al studioului este personajul Totoro, un spirit gigantic asemănător unei pisici, din filmul anime My Neighbor Totoro.

Urmărește articolul de mai jos pentru a face cunoștință cu câteva filme anime fascinante care prezintă natura în toată complexitatea ei:

Nausicaa of the Valley of the Wind 

Într-o lume post-apocaliptică, ciupercile emit spori otrăvitori care pun în pericol viața. Valea Vântului este protejată de acestă primejdie, însă existența pașnică a locuitorilor ei este amenințată de sosirea soldaților.

Nausicaä, prințesa Văii Vântului, încearcă să prevină declanșarea unui război între oameni și animale care ar distrugere mediul înconjurător și să găsească un mod în care natura și umanitatea ar putea să coexiste. Acest film de animație ne aduce aminte că deși natura se poate vindeca în urma oricăror daune, este posibil ca oamenii să nu supraviețuiască până la restabilirea echilibrului.

My Neighbour Totoro 

Două surori, Satsuki și Mei, se mută la țară și se întâlnesc cu spiritul pădurii, Totoro. Importanța creării unei conexiunii cu natura și capacitatea acesteia de a vindeca reprezintă o temă importantă în My Neighbor Totoro. Filmul, pătruns de o inocență copilărească transmite spectatorilor ideea despre importanța speranței și a optimismului și despre înfruntarea perioadelor complicate cu ajutorul fanteziei. Totoro reprezintă o metaforă prin care sunt explicate unele dintre misterele lumii prin ochii unui copil.

My Neighbor Totoro promovează păstrarea conceptului de Satoyama, a satelor agricole tradiționale japoneze, reprezentate atât de frumos în această animație. 

Princess Mononoke

O comunitate industrială în dezvoltare taie pădurea pentru a-și extinde minele de fier. Spiritele animale din pădure rezistă distrugerii locuinței lor. Astfel, izbucnește violența între oameni și spirite. Acest film prezintă o privire nuanțată asupra efectelor dezvoltării umane și asupra dilemei echilibrării nevoii societății de resurse naturale cu protecția mediului.

Princess Mononoke se bazează foarte mult pe mitologia japoneză. Istorie mitică se combină excelent cu aspectele vizuale pentru a crea o experiență cinematografică rezonantă. Prin intermediul personajelor complexe, filmul transmite mesajul că natura trebuie protejată cu orice preț.

Castle in the Sky

Castle in the sky prezintă aventurile unui băiat și a unei fete de la sfârșitul secolului al XIX-lea care încearcă să ascundă un cristal magic de un grup de agenți militari, în timp ce caută un castel plutitor legendar. El transmite spectatorilor mesajul că, deși noi, ca societate, nu suntem încă capabili să coexistăm pașnic cu natura, acest lucru este posibil.

Filmul de animație este o parabolă ecologică, care ne avertizează de ceea ce se poate întâmpla atunci când umanitatea va abuza de puterea și controlul pe care le deține și nu le înțelege.

Ponyo

Într-un sat de pe țărmul mării, un băiat de cinci ani, Sosuke, se împrietenește cu Ponyo, un peștișor de aur. Dorind să rămână prietenă cu Sosuke, Ponyo se transformă într-o fetiță, provocând un dezechilibru natural și, ca urmare, un tsunami cuprinde satul.

Ponyo este o reprezentare a armoniei dintre om și natură. Instabilitatea provocată de umanitate în natură se rezolvă doar după ce se ajunge la un compromis. Efectele poluării, cum ar fi gunoiul din port și necesitatea de a respecta puterea naturii sunt relevate pe tot parcursul filmului.

Vezi și:

Cunoaște mai multe despre lumea filmelor animate stop-motion alături de Youth.md!

Planifică o călătorie în cele mai frumoase rezervații naturale din UE

[FOTO] Descoperă rezervația cultural-naturală „Orheiul Vechi” alături de Youth.md

Nu ezita să ne urmărești și pe paginile noastre de Facebook, Instagram și Telegram pentru a fi la curent cu toate oportunitățile și materialele disponibile pentru tine!

Reporteră: Maria Ciobanu

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Doriți să vizitați Europa în această toamnă, dar nu cunoașteți ce destinație să alegeți?
Next Top 25 cărți de cititpe nerăsuflate pe care lei vei adora (Part.II)
Nicoleta Geru
About the author

Nicoleta Geru

No Comment

Leave a reply