[Foto] Descoperă rezervaţia cultural-naturală „Orheiul Vechi” alături de Youth.md


[Foto] Orheiul vechi nu este doar un loc cu importanță istorică ci și unul cu importanță naturală. Astăzi, fotograful Vlada Benzin te invită să descoperi frumuseţea rezervaţiei Orheiul Vechi.

Acest mediu cuprinde o diversitate de habitate naturale ce oferă unicitate acestui peisaj și găzduiește o grămadă de specii de plante și animale.

Aici se găsește mediul de întreținere forestieră, terene agricole (ce găzduiesc în special păsări și rozătoare), de stâncă, de luncă, de râu. În dependență de aceste teritorii se clasifică fauna și flora.

Stânci:
  • mamifere – o varietate de specii de lilieci, șoareci de câmp, dihori, jderi-de-piatră etc.;
  • păsări – șorecarul mare, prigorii, pietrar sur, corbi, cucuveaua, buha mare;
  • plante – cimbrișor, pelin, păducel, migdal pitic, rogoz, clopoței etc.
Păduri:

Ce ține de acestea, adăpostesc peste 500 specii de plante vasculare superioare dintre care 66 sunt rare, iar 13 periclitate. Orheiul Vechi conține mai multe păduri de foioase sau mixte cum ar fi Pădurea Piatra, Pădurea Bahota, Pădurea Țiganca, Pădurea Ivancea și altele.

Din mamifere aici întâlnim o multitudine de rozătoare (iepuri sălbatici, pârș, veverița, șoarecele-cenușiu etc.), vulpi, căprioare, mistreți, arici, lilieci etc.

Păsări ca ciocănitoarea, turturica, botgros, grângure, mierla, privighetoarea de zăvoi cuibăresc in copacii ce cresc și se întind pe acest pământ fertil. Arbori ca fagul, stejarul sau alunul au rol uriaș în întreținerea acestora.

Lunca:

În lunci găsim mamifere ca enoții, bizamii, șobolanii de apă precum și păsari ca cucul, șorecarul, sticletele, fâsa de câmp, silvie mică…

Râuri:

Pe râu birdwatching-ul este palpitant deasemenea având în vedere varietatea de zburătoare ca stârcul cenușiu, pescărușul albastru, eretele de stuf, găinușa de baltă, berze ce pescuiesc sau egrete mici.

Fotograf Youth.md: Vlada Benzin

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Află mai multe despre cel din spatele „Sănătate la pătrat” - interviu cu Andrei Uncu
Next Student în Diasporă // Află cum e să traiești în Milano de la Maria Melnic!
Mădălina Braghiş
About the author

Mădălina Braghiş

No Comment

Leave a reply

Apreciază articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

1 × 4 =