Potențialul economic și inovativ al regiunii de sud a țării, principalele subiecte de discuții la „Cahul Business Summit”


Cel mai important eveniment regional dedicat dezvoltării businessului din regiune, „Cahul Business Summit”, s-a desfășurat, în premieră, în sudul țării. Evenimentul a adunat pe aceeași scenă oficiali guvernamentali, experți naționali, antreprenori, reprezentanți ai sectorului privat, dar și pe toți cei interesați de dezvoltarea economică și digitală a regiunii. În cadrul discuțiilor, invitații summitului au punctat oportunitățile și modalitățile de implementare a tehnologiilor informaționale în diferite domenii de activitate, în contextul accelerării dezvoltării economice regionale. „Cahul Business Summit” a fost organizat de către Primăria Municipiului Cahul, cu susținerea proiectului EU4Moldova: Startup City Cahul, dezvoltat de ATIC, cu asistența financiară a Uniunii Europene, în parteneriat cu Suedia.

Sergiu Gaibu, ministrul Economiei: „Cahulul devine cu adevărat capitala regiunii de sud, iar evenimentul de astăzi confirmă acest lucru. Ne dorim ca sudul țării să se dezvolte și mai mult, iar cu ajutorul partenerilor internaționali, al autorităților centrale, vrem să facilităm politicile în domeniu, astfel încât regiunile să se dezvolte armonios, iar sectorul de business să nu fie concentrat doar în capitala țării. La această etapă, dezvoltarea regională este esențială pentru noi și ne dorim să simplificăm inclusiv regimurile fiscale, pentru a facilita procesele de producere.”

Nicolae Dandiș, primarul orașului Cahul: „Evenimentul de astăzi vine să abordeze subiecte importante precum: investiții, resurse umane, potențial turistic, digitalizare, să pună în lumină provocările și posibilitățile de soluționare a acestora. Din punctul meu de vedere, cea mai mare investiție este investiția în educație, în oameni și aceasta trebuie să devină o prioritate pentru întreaga societate. Vreau să remarc și faptul că parteneriatele dintre instituții sunt vitale pentru regiunea de sud și credem că astăzi, împreună cu instituțiile donatoare, autoritățile centrale, comunitatea de afaceri și toți participanții vom identifica proiectele care necesită a fi implementate.”

„Cahul Business Summit” a pus în discuție transformarea digitală a regiunii de sud a țării, cu accent pe instrumentele inovative care necesită a fi implementate pentru dezvoltare economică, portofoliul și oportunitățile regionale, cererile de pe piața muncii, necesitățile antreprenorilor, abilitățile necesare pentru viitorii specialiști, precum și cele mai solicitate oferte educaționale în domeniul tech.

Boris Filipov, manager de proiect, delegația UE în Republica Moldova: „Business Summit este evenimentul care ne demonstrează cum poate forța tehnologiei să aducă beneficii sectorului public, sectorului privat și progres în viața noastră de zi cu zi. Uniunea Europeană sprijină dezvoltarea potențialului digital al regiunii, prin susținerea Startup City Cahul și a altor proiecte regionale. Credem că tehnologiile vor oferi oamenilor joburi mai competitive, o sănătate mai bună și servicii publice inovative. Aflarea noastră aici reprezintă o șansă de a conecta toți oamenii inteligenți, toate comunitățile, pentru  consolidarea potențialului economiei digitale, dezvoltarea forței de muncă în domeniul TIC, crearea businessurilor bazate pe inovații. Realizarea acestor obiective la Cahul va spori considerabil competitivitatea și atractivitatea regiunii și va aduce multiple beneficii pentru oamenii care locuiesc în această zonă minunată.”

Catarina Nilsson, manageră de program, Ambasada Suediei în Republica Moldova:„Chiar dacă trecem printr-o perioadă dificilă, sunt încântată să văd cum creați noi oportunități de creștere și lucrați împreună pentru reziliență și incluziune digitală. Evenimentul de astăzi este o oportunitate potrivită pentru a stabili noi punți de legătură și a lansa cooperarea dintre toți cei prezenți aici. Parteneriatele inițiate astăzi pot juca un rol semnificativ pentru creșterea numărului de locuri de muncă în domeniul digital în regiune și dezvoltarea sectorului tehnologic local. Suedia va continua să sprijine dezvoltarea IMM-urilor și întreprinderilor locale și redresarea lor economică prin digitalizare.” 

Veaceslav Cunev, președintele ATIC: „Pentru ATIC, una dintre priorități este dezvoltarea domeniului tech în regiuni, pentru că în ultimii ani ne-am concentrat  mai mult pe dezvoltarea acestui domeniu în capitala țării. Creșterea acestei industrii poate fi realizată doar dacă ne implicăm în dezvoltarea sectorului tech în întreaga țară. În prezent, progresul tuturor domeniilor de activitate este în strânsă legătură cu conectarea la tehnologie și implementarea soluțiilor tehnologice. De aceea, eforturile noastre trebuie orientate spre crearea infrastructurii necesare dezvoltării serviciilor și produselor tech.”

Evenimentul a punctat și modul în care potențialul turistic al regiunii și utilizarea instrumentelor digitale în industria turismului pot accelera dezvoltarea economică locală și atragerea investițiilor străine, avantajele competitive ale regiunii și oportunitățile de digitalizare la nivel de destinații, precum și competitivitatea afacerilor turistice și noua perspectivă de dezvoltare a sectorului.

Despre EU4Moldova: Startup City Cahul

„Cahul Business Summit” este organizat în cadrul EU Tech Days, de către proiectul EU4Moldova: Startup City Cahul. Proiectul abordează dezvoltarea socio-economică durabilă a municipiului Cahul și a localităților învecinate, care completează acoperirea regională a asistenței pentru dezvoltare acordată de Uniunea Europeană Republicii Moldova. Proiectul sprijină, în special, dezvoltarea economică prin inovare, antreprenoriatul, ocuparea forței de muncă pentru întreprinderile mici și mijlocii din afara capitalei și oferă, de asemenea, oportunități de studiu tinerilor, femeilor și fetelor în știință, tehnologie, inginerie și matematică (STEM). Ca parte a proiectului, la Cahul va fi creat un centru regional de inovare și tehnologie – EU4Innovation Center – iar un grup larg de localnici vor deveni beneficiarii săi. Obiectivul centrului este de a avea un efect de stimulare în orașul Cahul și alte zone de dezvoltare din regiune. Mai multe detalii pot fi accesate pe www.startupcitycahul.md.

Descoperă mai multe activități și evenimente pentru tineri, urmărind canalul nostru de Telegram și pagina Youth.md! 

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Clubul Voluntarilor ARTICO recrutează voluntari
Next Istoria și prezentul evreilor Basarabeni stabiliți în SUA
Youth.md
About the author

Youth.md

No Comment

Leave a reply