Piețele și instrumentele financiare


Atunci când vrem să cumpărăm anumite bunuri, mergem la piață, locul în care își dau întâlnire vânzătorii și cumpărătorii pentru a se înțelege asupra prețului. Tot așa este și în cazul banilor – furnizorii și solicitanții de fonduri se întâlnesc pe piața financiară pentru a cumpăra și a vinde produse și servicii financiare.

O astfel de piață poate apărea sub diferite forme, în funcție de instrumentele care se tranzacționează. Spre exemplu, pe piața bancară se vând și se cumpără produse ale băncilor sub formă de credite sau depozite, pe piața valutară valute (euro, dolari, ruble etc.), iar pe cea de capital – acțiuni ale companiilor sau valori mobiliare de stat.

Instrumentele financiare sunt niște produse care au drept scop stabilirea unor reguli în relațiile dintre participanți. Relațiile pot fi de mai multe tipuri (de economisire, investire, creditare, asigurare etc.), însă toate au la bază resurse financiare și aceleași concepte general acceptate. Pentru sistemul financiar național, cele mai frecvente instrumente sunt cele caracteristice pieței bancare, însă există și altele care devin din ce în ce mai utilizate.

Astfel, pe lângă produse clasice, cum ar fi depozitele și creditele bancare, mai sunt și împrumuturi nebancare sau depuneri de economii. De asemenea, leasingul financiar sau ipoteca devin produse obișnuite, iar asigurările tind să se extindă mai mult decât cele auto. În cele din urmă, pentru piața de capital sunt caracteristice instrumente, precum acțiuni ale unor companii, care pot fi cumpărate sau vândute prin intermediul bursei.

Sursa: Comisia Națională a Pieței Financiare RM
Imagine: curierulnational.ro

Descoperă mai multe activități și evenimente pentru tineri, urmărind canalul nostru de Telegram și pagina Youth.md!

Autoare: Alina Ciobanu

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Înscrie-te la Youth Summer Camp 2.0: Tabără de vară pentru tineri din Ucraina și Moldova și promovează dialogul intercultural!
Next Training cu genericul „Siguranța în online” la Centrul de Tineret Buiucani
Dumitrița Albu
About the author

Dumitrița Albu

No Comment

Leave a reply

Apreciază articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

2 + 2 =