Muzica are un rol important în viața fiecărui om. Cu toții o savurăm zi de zi, apreciind impactul artistic pe care îl are asupra noastră.
Ea reușește să fie un companion de rutină devotat, dar și un generator de atmosferă ambientală. Totuși, muzica are o influență cu mult mai mare de atât, mai ales asupra stării fizice și psihice. Ascultatul de muzică aduce o multitudine de beneficii. Care sunt acestea? Citiți în continuare și aflați-le!
Te face mai fericit
Atunci când ascultăm muzica preferată, creierul nostru eliberează cantități consistente de dopamină, un neurotransmițător al “bunei-dispoziții”. Astfel resimțim aceeași senzație de plăcere și reușim să fim mai fericiți pe tot parcursul zilei.
Te ajută să dormi mai bine
Muzica îmbunătățește calitatea somnului. Numeroase studii au dovedit că ascultarea muzicii clasice ameliorează simptomele insomniei, aceasta fiind o alternativă sigură și necostisitoare la medicamentele care induc somnul. 45 de minute din muzica lui Mozart sau Bach își vor face mereu efectul, ajutând la somn și odihnă.
Îmbunătățește circulația sangvină
Ascultarea muzicii favorizează circulația sângelui în corpul uman . Emoțiile generate de audiția muzicală au un efect pozitiv asupra circulației sangvine, sentimentul de plăcere resimțit având ca efect intensificarea fluxului sângelui
Îți ridică dispoziția
Îmbunătățind starea de spirit. Un studiu de acum trei ani a constatat că muzica induce o stare psihică mai bună, ajutându-ne să ne cunoaștem mai bine pe noi înșine. Acestea au fost și reacțiile participanților la studiu, care au concluzionat că muzica i-a ajutat să-și echilibreze starea de spirit și să-și cunoască mai bine propriile emoții.
Reduce anxietatea
Sesiunile de audiere a muzicii reduc considerabil senzația de anxietate la fel de eficient ca un masaj. Un grup de cercetători din Seattle au constatat că efectul muzicii asupra nivelului de anxietate este similar cu efectul pe care îl are un masaj.
Te ajută să înveți mai bine
S-a dovedit că muzica accelerează performanța cognitivă. Ascultarea muzicii în fundal intensifică procesele mentale, ajutând la învățarea și reținerea informației.
Un studiu realizat de Universitatea britanică Middlesex a constatat că ascultarea muzicii a avut ca efect asupra unui grup de studenți o rată mult mai rapidă de răspunsuri corecte în cadrul unor teste. Studii mai recente confirmă acest rezultat, evidențiind capacitatea muzicii de a îmbunătăți atât funcția cognitivă, cât și starea emoțională.
Această formă a artei este un lucru de valoare pentru existența umană, Berthold Auerbach afirmând că :
“Muzica curăță sufletul de praful vieții de zi cu zi.”
Reporter Youth.md: Jangă Alexandru
No Comment