Michelle Iliev, campioană a schimbării 2022: „Cred că suntem o națiune creativă. Talentele trebuie dezvoltate mai mult în această direcție”


CINE?

Michelle Iliev, promotoarea educației digitale, a inovațiilor și a tehnologiilor.

DE CE ESTE CAMPIOANĂ A SCHIMBĂRII?

Michelle activează în domeniul educației, iar prin intermediul activităților pe care le implementează, schimbă cursul acestui domeniu – de la unul arhaic, la unul actualizat. Pe parcursul ultimilor ani, Michelle a implementat cu succes proiectul „Educație online” oferind în perioada pandemică, în termeni foarte restransi de timp, conținut pentru mai mult de 3 mii de lecții în format video. Totodată, Michelle a făcut imposibilul și a adus profesiile viitorului în programele de studii pentru studenți (Programul Profesiile Viitorului: Animație, Game Design și Multimedia). Aceste programe de studii vor fi disponibile pentru studenții care vor fi inmatriculati la nivelul de licență începând cu acest an de studii (2022). 

POVESTEA PERSONALĂ

Departe de munca pe care o face, Michelle este o persoană curioasă. A avut noroc de mama sa care mereu a stimulat „de ce”-ul din ea și creativitatea. Cred că baza la tot e empatia și atenția la detalii, pe care le-am împrumutat în viața de zi cu zi din Design Thinking, metodologie aplicată pentru a stimula inovațiile. Sunt căsătorită și în curând va apărea și al doilea copil în familia noastră. Cred în echilibrul de gen și că prin comunicare poți avea armonie dintre viața de familie și carieră. Sunt sommelier certificat, îmi plac vinurile autohtone. Înainte de prima sarcină eram pasionată și practicam echitația (călăritul), sper să pot reveni la acest sport cât mai curând. 

Călătoria în lumea educației viitorului a început întâmplător. Încă de pe băncile facultății a fost implicată în dezvoltarea unor programe pentru a spori accesul și capacitatea femeilor în funcții decizionale. Prima poziție full-time (după absolvire) pe care a ocupat-o i-a oferit mai multe oportunități. Centrul de Guvernare Electronică mi-a oferit posibilitatea să dezvoltăm un program național de alfabetizare digitală și utilizare a primelor servicii electronice: semnătura mobilă, serviciul de plăți electronice, indemnizația unică la naștere, serviciile de stare civilă. La sfârșitul lui 2016 am reușit să avem peste 1000 de bibliotecari ambasadori digitali ai programului. 

Educația este punctul de pornire a tuturor lucrurilor: a democrației veritabile (dezvoltarea gândirii critice și activismului civic), a economiei puternice (produse exportabile, forță de muncă calificată) etc.

De modul cum proiectăm strategiile educaționale depinde evoluția unei țări pe termen lung. Impactul fiecărei decizii din educație nu-l vezi imediat, el se resimte peste ani, când nu mai poți face nimic. 

Progresul uman va fi mereu legat de educație. Pentru a reuși este nevoie de inovare constantă și adaptare la noile realități.

În toate proiectele în care am fost implicată,  pornesc de la aceste realități și de la tendințe: fie că este vorba despre familie sau la nivel regional și global. Acest lucru îmi permite să implementez proiecte actuale și de impact, nu doar de dragul unei bife într-un raport. Cele mai importante lucruri sunt testarea și adaptarea continuă.

Dacă e să vorbim despre proiectul „Educație online” cele mai mari provocări pe care le-am avut au fost timpul insuficient și volumul mare de lecții care urmau să fie recuperate și pregătite în avans: doar șase săptămâni până la încheierea anului școlar și peste 2000 de lecții trebuiau să fie înregistrate. Totodată, să convingi autoritățile cu niște calcule matematice că acest lucru e posibil, fără a fi testat anterior acest lucru, a luat cel mai mult timp. 

De asemenea, scrierea unor scenarii de lecții limitate în timp și în format video, a fost o altă provocare în rândul profesorilor. O altă provocare a fost sinergia dintre diferiți actori și medii: echipele de filmare, care veneau din sectorul privat, autoritățile, profesorii, voluntarii și revizorii de conținut. Fiecare are stilul și viteza sa de lucru. Pentru a evita un eșec, timp de două săptămâni am testat cu două echipe de filmare și 5-10 profesori. În momentul în care procesul a fost definit, am crescut treptat turațiile la 25 de echipe de filmare pe zi și 300 de profesori implicați. 

Chiar dacă este implicată în mai multe activități și programe, Michelle reușește să facă multe lucruri. După cum menționează și dânsa, sistematizarea și flexibilitatea o ajută să obțină rezultatele pe care și le propune.

Până a porni la drum cu noi proiecte măsor efortul și încerc să planific pe etape, lăsând mult spațiu pentru lucrurile imprevizibile. Mereu există planul b, c, d, ceea ce îți permite să te adaptezi repede la un nou context.

Toate acestea se întâmplă în 99% din cazuri în timpul orelor de lucru. Timpul personal și familia sunt vitale pentru mine, în primul rând pentru a mă deconecta de la rutină. De cele mai multe ori ideile noi vin prin jocurile inventate cu fiul meu sau la plimbările lungi în parc. 

Cred că cea mai mare realizare e că pot să fiu prezentă și implicată la maxim în dezvoltarea copilului meu, fără însă a sacrifica și cariera. Pe locul 2, 3, 4 vin proiectele mari care au continuitate sau impact la scară națională. Recent am aflat că proiectul educațieonline pe YouTube are peste 9 milioane de vizualizări. Un alt proiect mai proaspăt cu care nu pot să nu mă mândresc sunt noile programe de licență în industriile creative introduse în 3 universități: Game design, animație și multimedia production. Cred că suntem o națiune creativă și talentele trebuie dezvoltate mai mult în această direcție. La fel, cred că orice situație în care mă aflu, pentru mine este o lecție care mă ajută să cresc. 

Am avut multe ocazii să plec la studii și de fiecare dată pe ultima sută de metri am dat preferință proiectelor în care am fost implicată.

Cred că țara noastră are potențial și este greu să fiu descurajată la maxim încât să iau decizia să plec. Lucrul pe care îl consider cel mai important e că îmi place ceea ce fac.

La fel, fiind în proiecte internaționale, interacționez cu oameni din toate colțurile lumii și am înțeles  că problemele sunt peste tot aceleași. 

TREI LUCRURI PENTRU A SCHIMBA REPUBLICA MOLDOVA SPRE BINE

Dorințacurajul și răbdarea sunt tot ce ai nevoie. 

Trebuie să-ți dorești să faci ceva nou sau de impact. Să nu-ți fie frică că vei da greș sau că vei fi luat în furci. Iar de răbdare ai nevoie pentru că SCHIMBĂRILE adevărate vin în timp. 

________________

Champions of Change este un proiect implementat de Laboratory of Initiatives for Development, cu sprijinul Friedrich Naumann Foundation Romania and Moldova. Opiniile exprimate aparțin vorbitorilor și nu reflectă neapărat poziția FNF și LID Moldova.

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Prima conferință „Product Management” - un domeniu tot mai popular și solicitat în Republica Moldova
Next Cum ne adaptăm la schimbările climatice. Practici inspirate din Berlin pentru Chișinău.
Youth.md
About the author

Youth.md

No Comment

Leave a reply

Apreciază articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

5 − three =