Meserii pentru viață: Ce domeniu și-a ales o tânără pasionată de laborator?


Când își aleg calea pentru viitor, tinerii își doresc să facă ceea ce le place, dar și să aibă siguranța zilei de mâine. De aceea învățământul dual este o alternativă avantajoasă pentru doritorii de a obține o meserie actuală și bine plătită. Industria alimentară rămâne a fi un domeniu bine cotat, iar calitatea produselor este esențială pentru o viață sănătoasă. Din aceste considerente, Laura Sacalî a ales să devină controlor de produse alimentare, realizându-și studiile la Școala Profesională nr. 1 din Cahul.

Fascinată de halatul alb și laborator, Laura se declară extrem de pasionată de tot ceea ce a reușit să învețe și să experimenteze în primul an de studii, mai ales că circa 70% din durata programului este concentrată pe instruirea practică.

„Când lucrezi într-o fabrică este important să știi ce ai de făcut, de aceea pe lângă teorie, trebuie să te concentrezi foarte mult și pe partea practică. Astfel, capeți abilități esențiale pentru ca după studii să începi imediat munca și să-ți găsești mai ușor un job în domeniu, deoarece oriunde experiența are prioritate”, povestește Laura.

La această meserie, tânăra studiază determinarea valorii nutritive a produselor alimentare, analizarea materiilor prime și auxiliare, aplicarea unui sistem de control al calităţii eficient etc. Iar după cei 3 ani de studii, va putea lucra in laboratoare de analiză a produselor alimentare și va monitoriza respectarea regulilor de igienă și protecția mediului din unitățile de alimentație publică și din industria alimentară.

„Este un domeniu interesant în care nu te plictisești niciodată și întotdeauna ai ceva nou de făcut. Aici înveți să verifici calitatea produselor, pentru că de asta depinde sănătatea și chiar viața oamenilor. De aceea este important ca în magazine să nu ajungă nimic neverificat și să practici cu responsabilitate această meserie”, adaugă Laura Sacalî.

Școala Profesională nr. 1 din Cahul este parte a învățământului dual și se centrează atât pe necesitățile elevilor, cât și ale angajatorilor. Acesta își propune să ofere șanse egale tuturor tinerilor de a îmbrățișa o profesie care să le aducă beneficii și satisfacție pe termen lung, indiferent de proveniența socială, iar angajatorilor le oferă acces la forță de muncă bine calificată, conform cerințelor.

Pentru a ajuta tinerii să își aleagă o meserie potrivită, în lunile mai și iunie s-au organizat seria de târguri „Ziua Învățământului Dual”, unde vizitatorii au descoperit diverse oferte de studii și de angajare. Gazda târgurilor au fost orașele Chișinău, Soroca și Cahul, unde sute de tineri au aflat avantajele învățământului dual, iar zeci de instituții de învățământ profesional tehnic și companii s-au întrecut în ateliere interactive și surprize pentru vizitatori.

Târgurile cu sloganul „Înveți. Muncești. Câștigi” au fost organizate de Ministerului Educației și Cercetării al Republicii Moldova, cu suportul proiectului „Promovarea Învățământului Profesional Tehnic pentru o Economie Verde” implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) și finanțat de Ministerul Federal German pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (BMZ) și Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC).

Mai multe detalii despre învățământul dual sunt disponibile pe pagina evenimentului www.ipt.dual.md sau pe pagina de Facebook Învățământul Dual.

Descoperă mai multe activități și evenimente pentru tineri, urmărind canalul nostru de Telegram și pagina Youth.md.

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Is Healthcare considered a Human Right?
Next Înregistrează-te la Conferința „Ritmul Tineretului”, Lituania, Klaipeda, 7-8 iulie 2022
Youth.md
About the author

Youth.md

No Comment

Leave a reply