Sofia Nădejde. Texte publicistice – Lansare de carte în cadrul Festivalului Feminist


sofia nădejde lansare de carte festival feminist

O nouă lansare de carte la Biblioteca Publică de Drept, filiala BM „B.P. Hașdeu” – Sofia Nădejde. Texte publicistice. Evenimentul are loc pe 7 martie, în cadrul Festivalului Feminist, ediția VI.

Sofia Nădejde este o figură emblematică a feminismului de secol XIX. Socialistă asumată, militantă, romancieră, traducătoare și jurnalistă cu condei fin, Sofia Nădejde a lăsat în urmă o operă prea puțin explorată. La aproape 140 de ani de la publicarea articolelor pe teme feministe din revista Contemporanul, Maria Cernat împreună cu Adina Mocanu au reeditat o parte dintre aceste numeroaase articole pentru a le aduce azi în fața publicului. Citind-o pe Sofia Nădejde îți dai seama și cât de vizionară și curajoasă era, dar și cât de lent am evoluat ca societate la nivelul mentalităților.

Sofia Nădejde este o feministă marxistă, o feministă care a luptat în primul rând pentru dreptul femeii la muncă și plată, pentru dreptul la o viață demnă și independentă, pentru dreptul la educație. Sofia Nădejde nu era preocupată de drepturile femeilor privilegiate. Pe ea o preocupa soarta celor dezavantajate, a țărăncilor silite să îndure bătăi și violențe de nedescris, a femeilor simple, lipsite de mijloace financiare.

Aprigă critică a burgheziei și a burghezelor, Sofia Nădejde nu credea în „suroritatea” cu bogătașele. Critică „piața mariajului”, obiceiurile scandaloase ale femeilor avute – abandonarea copiilor în brațele slugilor, balurile, mariajul ca prostituție și creștinismul ca formă de oprimare a femeii. Unele idei pot părea revoluționare azi, altele mai degrabă conservatoare.

Oricum ar fi, Sofia Nădejde trebuie repusă în galeria intelectualității române de unde doar prejudecățile și misoginismul au izgonit-o.

Lansarea de carte se desfășoară în cadrul Festivalului Feminist, ediția VI.
Maria Cernat, una din antologatoarele volumului, va participa la lansare.

Descoperă mai multe evenimente culturale, urmărind youth.md!

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Școala Internațională de Vară pentru Migrație din Georgia. Află cum poți participa
Next Vino la un Atelier de Creativitate și Mindfulness pentru a învăța cum să redai o nouă viață lucrurilor vechi
Youth.md
About the author

Youth.md

No Comment

Leave a reply

Apreciază articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

12 − ten =