Locuri din Republica Moldova, unde natura vă va lasă fără cuvinte


River scenery in the early morning. A hut in far away, and the tree covered by mystical fog, very quiet and tranquil. Moldova republic of.

Natura este sursa de energie pentru sufletul omului și inspirație pentru oameni ai artei. La acest capitol Republica Moldova se poate mândri cu flora bogată pe care o deține, în orice anotimp, în special vara. Fără prea mult efort, riscați să fiți cuceriți doar vizitând următoarele locuri:

1. Grădina Botanica

În Grădina Botanică va fi creată o alee dedicată Organizației Națiunilor  Unite - #diez

Locație: orașul Chișinău

Fondată în anul 1950, Grădina Botanică este amplasată la marginea oraşului Chişinău (sectorul Botanica), în apropierea cunoscutelor Porţi ale Oraşului. Monumentul natural este asemănat în miniatură cu relieful Republicii Moldova, graţie alternanţei podişurilor cu depresiunile, lacurilor şi tipurilor de soluri, de care există circa 24 de specii. În parc este creată o cascadă din patru lacuri de acumulare, care, chiar şi în anii secetoşi, au suficientă apă pentru a iriga vegetaţia grădinii. Două experiențe inedite din timpul vizitelor la Grădina Botanică ar putea fi înflorirea magnoliei roz și înflorirea cireșului japonez (sakura).

2. Parcul Dendrariu

Parcul Dendrariu

 Locație: orașul Chișinău

A fost fondat în 1973 pe locul fostei Grădini Botanice a Academiei de Ştiinţe a Moldovei. La început a avut o suprafaţă de 73 de hectare, în prezent a fost extins pînă la 83 de hectare. Aflat în sectorul Buiucani, în cei aproape 50 de ani de activitate a devenit unul din cele mai principale centre din țară de introducere a plantelor lemnoase şi floricole din flora mondială. Găzduiește mai mult de o mie de specii și forme de plante lemnoase, remarcându-se colecţia de seminţe de legume, seminţe oleaginoase, rozacee ş.a.  

3. Parcul Țaul

Locație: satul Țaul, raionul Dondușeniprinmoldovafărăhartă Descoperă “Parcul Țaul” alături de Youth.md!

Aproape la 200 km depărtare de Chișinău se găsește cel mai mare parc din Moldova de arhitectură peisagistică. A fost creat la începutul secolului XX, împrejurul conacului familiei Pommer. Colecţia dendrologică alcătuieşte aproximativ 150 de specii de copaci, arbuşti şi liane, dintre care mai mult de 100 sînt exotice. Parcul Țaul are cele mai multe specii de conifere și foioase de origine străină — aproape 150 de specii. 97 de specii provin din Eurasia, iar 28 din America de Nord. Flora autohtonă este reprezentată de 37 de specii.

Parcul este împărţit convenţional în partea de sus, unde se afla reşedinţa sătească a boierului Pommer, dar şi o reţea întreagă, deasă de alei cu diverse compoziţii florale şi partea de jos, care mai mult aminteşte pădurea, alcătuită din diverse grupuri de copaci, caracteristici pentru diferite zone geografice. În mijlocul acestuia se găsește un iaz. La peste o sută de ani de la fondare, parcul a pierdut multe din caracteristicile decorative inițiale. Drumurile și aleile au fost acaparate de buruieni și s-au transformat în cărări, iar mai multe specii de plante sunt pe cale de dispariție. 

4. Rezervația peisagistică Rudi-Arionești

Complexul natural Rudi-Arioneşti

Locație: limitele a trei defilee împădurite ale trei sate: Arionești (raionul Dondușeni), Tătărăuca Veche și Rudi (raionul Soroca)

Rezervația peisagistică Rudi-Arionești este o arie protejată, situată pe malul drept al Nistrului, 10 km mai jos de Otaci, cu o suprafață de 916 ha. Rezervația reprezintă o mulțime de ponoare adânci cu aflorimente paleozoice, mezozoice și neozoice, presărate cu izvoare și cascade.

Unele formațiuni geologice prezintă interes deosebit din punct de vedere turistic. La baza acesteia se află 3 canioane: Rudi, Arionești și Tătărăuca. În sectorul Rudi al rezervației se găsesc peste 100 de monumente ale naturii: „Văgăuna Lupilor”, „Văgăuna Vînturilor”, „Stînca Balaurului”, „Harpa Eoliană”, „Peștera Răposaților”, „Izvorul Verde” ș.a. În apropierea Mănăstirii Rudi se află trei cetăți de pământ: cetățuia „La șanțuri”, de origine tracică, identificată de unii cercetători cu orașul antic Maetorium, cetățuia getică „La trei cruci” și așezarea medievală „Farfuria turcului”, datând din secolul X, cât și multe alte monumente arheologice, o peșteră, cascade, izvoare, braniști.

Braniștea Rudi nu a fost stropită niciodată cu substanțe chimice. Aici au fost identificate următoarele specii de plante rare: drăcila, cornul, luntricica, dedițelul, pojarnița de munte, trifoiul negru, pătrunjelul de câmp, feriguța, feriga femenină, șiverechia, urechelnița, ghipsoruța și altele.

5. Parcul Mîndîc

Polonia va ajuta Moldova să restabilească Complexul Arhitectural „Vila cu  parc Mîndîc”

Locație: satul Mîndîc, raionul Drochia

Parcul dendrologic de la vila „Mîndîc este amplasat la 6 km de sat și la 16-18 km sud de orașul Drochia. Este o arie protejată din Republica Moldova, reprezentând un monument de arhitectură peisagistică. Parcul are o suprafață de 16 ha, dintre care doar 3 ha fac parte din obiectivul protejat. Lângă satul Mîndîc este amplasată fosta vilă a nobilului polonez de origine armenească Kajetan Ohanowicz, la care își petrecea verile familia acestuia. Pe lângă vila sa, acesta a fondat în 1896 un parc-grădină pomicolă. Teritoriul este compus din terenuri plantate cu arbori și arbuști decorativi, plantații pomicole, un pârâu, trei lacuri și o serie de clădiri. La moartea lui Ohanowicz, pe teritoriul parcului a fost construit un cavou. În parc există și un teren de baschet, artefact al fostei tabere de copii. 

Regiunea parcului în care se află cavoul poartă un caracter solemn: omogenitatea plantațiilor pomicole asigură liniștea, iar regularitatea aleilor care duc spre cavou asigură solemnitatea. Cavoul este amplasat lângă intersecția a două alei perpendiculare: una de nuci negri, de 16-18 m înălțime, și a doua de fagi. Lângă cavou se află un exemplar de pin negru. La intersecție se află o platformă rotundă, înconjurată de trepte. Regiunea este despărțită de restul parcului de un pârâu, care alimentează lacul. Peste pârâu este instalată o punte. Din colecția originală de plante, s-au păstrat, mai notabil, un grup de conifere lângă vilă.  În total, către 2013 au fost identificate patru specii de conifere și 36 de specii de foioase, dintre care 12 specii de arbuști și 24 de arbori. 15 specii sunt autohtone, iar restul 25 sunt de proveniență străină. 

Nu ezita să ne urmărești și pe paginile noastre de FacebookInstagram și Telegram pentru a fi la curent cu toate oportunitățile pentru tine!

Reporter Youth.md: Jidraș Valeria

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Efectul Super Mario - cum să-ți păcălești creierul ca să învețe mai mult
Next Fundația Europeană de Formare Profesională lansează concursul Green Skills Award 2022
Nicoleta Geru
About the author

Nicoleta Geru

No Comment

Leave a reply

Apreciază articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

1 × two =