Lemnul: rezistent, regenerabil, remarcabil – descoperă arta prelucrării lui ca valoare naţională


Prelucrarea artistică cu lemnul a fost şi este o valoare naţională; iar evoluţia acestui meşteşug ancestral este vizibil şi în secolul XXI! Te invităm să admiri lucrările meşterilor locali, şi să afli avantajele decorului din lemn:

Lemnul în natură este materia primă esenţială, care i-a oferit posibilitatea omului de-a lungul timpului să-şi construiască adăposturi; să confecţioneze unelte şi obiecte necesare. Pe lângă acestea, obiectele de artă din lemn sunt la fel de valorificate; începând cu animalele totem din vechile civilizaţii indiene şi ajungând la sculpturi clasice, moderne sau abstracte. 

Lemnul: Tehnici de lucru

Fiind uşor de prelucrat cu unelte simple (daltă, bardă, briceag); mai toate obiectele din lemn se pot ornamenta prin tehnici simple (crestare, incizie, excizie, pirogravare, perforare etc. ). Esenţele folosite au un rol important, întrucât esenţele tari; (fag, frasin, arţar, ulm, stejar) sunt întrebuinţate în elementele de arhitectură şi mobilier; pe când esenţele moi (brad, molid, tei, plop, salcie); uşor de incizat şi crestat, se obţin diferite obiecte de uz casnic.

Fii ECO

Lemnul este un material 100%  natural, cu proprietăţi inegalabile faţă de alte substituente sintetice. Nobleţea lui, expresivitatea estetică şi plăcerea la atingere nu te vor dezamăgi în alegerea mobilei; ustensilelor sau obiectelor decorative. 

Îţi prezentăm câteva obiecte decorative realizate de Radomir Buzu:

109314146_306718670677275_6280852521054965951_n.jpg
109391500_278684516906558_5997316374979263091_n.jpg

Profesorul Munteanu Vasile pe de altă parte, a adoptat o tehnică originală de mozaic în lemn, iar munca sa se reflectă şi în elevii lui; care păşesc pe calea descoperirii acestui meşteşug:

Te îndemnăm să admiri tehnicile sculpturii în lemn accesând acest video.

Iar mai multe lucrări de ale lui Radomir le poţi vedea pe pagina lui de Facebook.

Reporter Youth.md: Lenuţa Buzu 

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Curs de instruire privind dezvoltarea capacităților OSC-urilor la nivel local
Next Granturi mici pentru implementarea acțiunilor de sensibilizare a problemelor de gen din Republica Moldova
Daniela Panico
About the author

Daniela Panico

No Comment

Leave a reply

Apreciază articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

five × 5 =