Introducere în lumea teatrului din Republica Moldova


teatru republica moldova

Spațiul cultural basarabean oferă teren de manifestare pentru o gamă variată de teatre. Instituțiile teatrale se află într-un continuu proces de căutare a noi forme și mijloace de expresie artistică, familiarizând spectatorii cu cele mai noi tendințe în domeniul artei teatrale atât naţionale, cât şi mondiale. În continuare vă prezentăm o listă de câteva teatre din Republica Moldova care se bucură de toată atenția din partea publicului.

Teatrul Național ,,Mihai Eminescu’’

A fost prima instituție teatrală de expresie română din Basarabia și nava pilot a spațiului cultural dintre Prut și Nistru, inaugurată oficial la 6 octombrie 1921. Spectacolele Teatrului Național continuă să cucerească simpatia publicului şi să se scalde în elogiile criticilor de specialitate la numeroase festivaluri de prestigiu: Festivalul „I. L. Caragiale”, Festivalul de Comedie, Festivalul „Zolotoi Liv” etc. În prezent, spectacolele ce se joacă în Sala Mare sunt: ,,Hamlet în sos picant’’, ,,Dosarele Siberiei’’, ,,Livada de vișini’’, ,,The Lucky Strike’’, ,,Casa mare’’ și altele.

Republica Moldova

Teatrul Geneza Art (TGA)

Este unul din teatrele independente din Republica Moldova. “Debutul” său a avut loc în ianuarie 2010 cu spectacolul “Floare albastră”, un omagiu adus marelui poet Mihai Eminescu. Fondatorii TGA sunt familia Burlaca-Gologan, director fiind Alexandru Burlaca, iar director artistic Daniela Burlaca (actriţă şi regizor). TGA pledează pentru excluderea stereotipurilor din arta teatrală și este deschis pentru experimente teatrale curajoase de maximă actualitate. Teatrul și-a câștigat reputația și simpatia publicului prin spectacolele: ,,Labirint’’, ,,Parfumierul’’, ,,Invitația la vals’’, ,,Vocea umană’’, ,,ZACS’’, „Madame Bovary” etc.

Teatrul Național „Eugene Ionesco”

Este unul din principalele teatre din Chișinău. A fost fondat la puțin timp după proclamarea independenței Republicii Moldova în 1991. Teatrul a fost creat la inițiativa unei echipe de actori, proaspeți absolvenți ai școlii de teatru „Șciukin” din Moscova. Cunoscutul regizor și actor basarabean Petru Vutcărău a fost primul regizor și director artistic al teatrului, actualmente fiind și directorul teatrului. În prezent, la Teatrul „Eugène Ionesco” se joacă următoarele spectacole: ,,Veghe de Morris Panych’’, ,,Ioana și focul’’ ,,Și cu violoncelul ce facem?’’, ,,Oscar si Tanti Roz’’ etc.

Teatrul ”Luceafărul”

A fost fondat în anul 1960 ca teatru pentru copii și tineret. Iar in anul 1991 i-a fost conferit statutul de teatru dramatic. Din 1991 până în prezent, instituția activează sub titulatura de Teatrul Republican ”Luceafărul”. Aceasta se află în subordinea Ministerului Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova. În această perioadă, pe scena de la „Luceafărul” se joacă spectacolele: ,,Testamentul’’, ,,Tata’’, ,,Tequila Boom’’, ,,Flori de mină’’, dar și spectacole pentru copii precum: ,,Magie de Crăciun’’, „Motanul Încălțat”, ,,Omul de Zăpadă’’ etc.

Teatrele din Republica Moldova dețin o istorie frumoasă, marcată de multiple realizări, actori consacrați și un public devotat. După spusele actorului Marius Manole:

Un spectacol bun îmi amintește care sunt valorile, adevăratele probleme ale vieții, cât de important e să-ți păstrezi sufletul curat, cât de importantă e relația cu divinitatea, cât de important e să trăiești frumos și adevărat și să nu te minți

Așadar, vă îndemnăm să veniți cât mai des la teatru pentru a cunoaște tezaurul cultural al țării noastre și pentru a trăi pe viu un spectru larg de sentimente și emoții pe care le transmit publicului actorii noștri talentați. 

Pentru alte informații și oportunități accesează pagina noastră de Facebook, Instagram sau Telegram.

Reporter Youth.md: Berestean Valeria

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous PRACTIC: Proiect îndreptat spre combaterea stereotipurilor în baza de gen
Next Bazele antreprenoriatului în câțiva pași simpli
Youth.md
About the author

Youth.md

No Comment

Leave a reply

Apreciază articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

3 × two =