[Interviu] Viorel Popușoi, câștigător în cadrul concursului „Viața tinerilor la sat”


A face fotografii e un talent aparte, la fel cum e a scrie cărți, cântece și poezii. A face fotografii, nu e ușor, iar pentru a vă convinge de aceasta, vă propunem un interviu cu Viorel Popușoi, tânăr care ne-a povestit despre simțirile și secretele unui fotograf ce stau în urma cadrelor perfecte și plăcute privirii. 

Viorel este fotograf la început de cale. Tânăr talentat și îndrăgostit de fotografie. (toate fotografiile introduse în articol îi aparțin)

  • La ce vârstă a devenit fotografia ceva important pentru tine?

„Îmi amintesc foarte bine perioada când aveam 16 ani și am început să fac fotografie, de pe un simplu telefon. Prindeam cu camera telefonului absolut tot ce-mi ieșea în cale și chiar de atunci am înțeles că această ocupație, ce mi se părea tare distractivă la început, crește într-o pasiune.”

  • Care au fost primele semne că îți place să fotografiezi și vrei să faci asta mai sistematic și profesionalist?

„Probabil primele semne au apărut odată cu dorința de a face ceva mai mult decât simple fotografii, obișnuite și destul de întâlnite. Nu mă mai satisfăcea să fotografiez niște frunzulițe și floricele. Am înțeles că un cadru reușit necesită o idee, formată chiar de la început și această concluzie mi-a dat impulsul să studiez mai amănunțit tot ce e legat de acest domeniu.”

  • Cadrele mai reușite au început să apară datorită experienței pe care o acumulasei sau ai făcut niște cursuri/traininguri?

„Din fericire, internetul mi-a fost de mare ajutor, pentru că de aici am acumulat multe cunoștințe. A fost destul de interesant, tot ceea ce aflam din articole și videouri, pe parcurs, implementam în practică, iar cu timpul, aș zice că treaba-mi ieșea din ce în ce mai bună.”

  • Consideri că fotografia ți-a deschis noi orizonturi?

„Fotografia mi-a devenit un nou prieten, o modalitate de a-mi exprima toate emoțiile. Când sunt fericit și vreau să demonstrez asta, fotografiez, iar când sunt trist și am nevoie de liniște, cu ușurință o găsesc în fotografie. Această ocupație m-a ajutat să-mi creez personalitatea, m-a făcut mai sigur, mai puternic și informat, ea a ajutat la modelarea celei mai bune versiuni a propriei mele persoane.”

  • Concursul „Viața la sat”, este primul unde ai decis să-ți trimiți lucrarea sau ai mai multe experiențe?

„Acesta este primul concurs de fotografie unde mi-am trimis lucrarea. A fost o experiență unică, care m-a motivat să observ mai bine locurile frumoase din localitatea mea.”

  • Cum ai aflat de această oportunitate și ce anume te-a convins că trebuie să participi?

„În zilele noastre dai de foarte multe oportunități din sursele media, astfel s-a întâmplat și în cazul meu, FB m-a ajutat. În mare parte, m-a intrigat tematica concursului, fiind una destul de neobișnuită și atât de aproape de sufletul meu. Viața la sat și mai ales a tinerilor de acolo este un mister aparte, iar când știam că pot să exprim acest mister prin fotografie, desigur că am acceptat provocarea. În fine, fiecare experiență te învață ceva și fiind vară, mult timp liber, de ce aș fi ezitat să trimit lucrarea.”

  • Fotografia este mai mult o ocupație de suflet sau planifici să o transformi într-o viitoare carieră în această sferă?

„Este mai mult o modalitate de autoexprimare. Ador că această ocupație îmi oferă posibilitatea de a mă retrage de lumea înconjurătoare și de a-mi da frâu liber imaginației, ca la final să primesc un rezultat, o lucrare, care poate trezi și interes, dar și critică diferitor oameni. Acum sunt la începutul drumului, dar, cu siguranță nu pot exclude că în viitor poate fi o carieră.”

  • Din toate fotografiile realizate de tine, la care ții cel mai mult? De ce?

„La acest subiect, am o istorie aparte. Da, există o fotografie care îmi este mai apropiată sufletului, doar că ea nu este doar una. De ceva timp, s-a născut o tradiție, să merg în fiecare an, în același loc și să fac această fotografie. Nu știu, avem o legătură aparte, una inexplicabilă și atât de strânsă. Cred că o să înțelegeți mai bine dacă le vedeți.”

  • Consideri că oricine poate să învețe să fotografieze corect și bine sau fotografia este o ramură aparte a artei, pe care o pot mânui doar cei ce o simt?

„În opinia mea, fotografia a devenit o parte a vieții noastre, da, cu ușurință putem primi fotografii frumoase de pe propriul telefon, dacă respectăm anumite reguli ce țin de lumină. Dacă totuși aceasta devine o modalitate de a dialoga cu privitorul, atunci este necesar să lucrezi și mai mult asupra ei.”

  • Ce ai recomanda tinerilor care într-adevăr vor să învețe să fotografieze și să-și exprime trăirile prin fotografie, dar nu au tehnica necesară și nici suportul material pentru a o cumpăra?

„Nu cred că aceasta este cea mai mare problemă, pentru că de cele mai multe ori conținutul și istoria unei fotografii se apreciază mult mai mult decât partea tehnică. Importante sunt trăirile sufletești obținute în timpul unei ședințe foto.”

Dacă ați rămas uimiți de lucrările lui Viorel, aceasta este pagina sa de        instagram, unde puteți să vedeți și altele: https://www.instagram.com/vioreliusph/

Reporter Youth.md: Cojocaru Selinia

Nu ezita să ne urmăresti și pe paginile noastre de Facebook, Instagram și Telegram pentru a fi la curent cu toate oportunitățile pentru tine!

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Job // A.O. Centrul de Consultanță în Afaceri angajează Manager de proiecte
Next ABC-ul tehnicilor de manipulare
Valeria Berestean
About the author

Valeria Berestean

No Comment

Leave a reply