Interviu cu Teodora – sportiva care a ajuns campioană la haltere!


haltere

Deseori, fetele sunt criticate dacă încearcă să fie diferite și să iasă din zona lor de comfort. Acesta nu este și cazul Teodorei. Tânăra a crezut în sine până în ultimele momente și a cucerit publicul prin puterile sale, devenind campioană la haltere!

     1. În primul rând, povestește-ne puțin despre tine.

Mă numesc Teodora și deja, de timp îndelungat, practic un sport destul de ” bărbătesc”, halterele, la nivel profesional. Pot spune că la vârsta de 17 ani reprezint țara la nivel internațional, fiind medaliată de mai multe ori.

     2. De cât timp practici acest sport? Cum a început această pasiune?

Am început să practic halterele la 10 ani, încă din 2014. Atunci tatăl meu mi-a propus să particip pentru că erau foarte puține fete în acest sport. Eu m-am antrenat cu o seară înainte de competiție,  am învățat mișcarea pe cât este posibil și ziua următoare am participat. Inițial, am obținut un rezultat nu prea mare, dar tatăl – antrenorul meu, observând că am o coordonare a mișcării destul de bună, a început să mă laude și să mă susțină. Astfel am decis să continui.

    3. Practici și alte sporturi? Dacă da, care sunt ele?

Un sport legat de haltere este powerlifting-ul, acesta însă nu este unul olimpic. Powerlifting-ul este considerat ceva mai ușor decât halterele, deoarece exercițiile sunt cele care pun baza rezultatului la haltere. La powerlifting mereu am fost campioană, îndeplinind multiple recorduri pe republică.

    4. Ai participat până acum la concursuri?

Am participat la foarte multe concursuri internaționale și naționale. La cele naționale mereu sunt campioană și recordmen republican, însă la cele internaționale nu e la fel de ușor. Concurând în 2019 la Campionatul European pe Tineret, am ocupat locul 3. Anterior, la mai multe turnee, am obținut titlul de vicecampioană și campioană.

   5. În medie, ce greutăți ridici?

La haltere sunt 2 exerciții de bază – smulsul și aruncatul. Cel mai mult, în categoria mea de greutate (49 kg), am ridicat 73 kg la smuls și 88 kg la aruncat. Acesta fiind normativul de Maestru Internațional al Sportului. Cu părere de rău, în 2020 nu a fost nici un Campionat Internațional la care aș demonstra oficial acest normativ.

    6.  De ce ai ales anume acest sport?

Am ales acest sport pentru că dezvoltă toate grupele de mușchi și datorită varietății exercițiilor care există. În al doilea rând, e dezvoltarea unei voințe puternice și strategii avansate. Nu în ultimul rând, sunt premiile, acestea fiind un “desert” la tot ce primesc din sport.

    7.  Care a fost cea mai mare problemă cu care te-ai confruntat și cum ai rezolvat-o?

Cea mai mare problemă pe care am întâlnit-o e inechitatea, deoarece când eram la început de carieră, deseori eram înlăturată și nu primeam nici o șansă să particip la competiții internaționale. Ca să soluționez situația, a trebuit să muncesc mult și să fiu mereu la alt nivel decât cel precedent, pentru a fi observată.

      8.  Cum reacționează lumea când aude că te ocupi cu un astfel de sport?

Când lumea află că practic haltere, cel mai des spun că sunt fată și nu trebuie să ridic greutăți pentru că nu o să am copii. Zic că peste câțiva ani voi fi foarte “voluminoasă” și urâtă, spun asta din cauza stereotipurilor și fără a gândi că asta poate ofensa. Este și o parte bună, des sunt încurajată și lăudată pentru că îmi urmez visul.

     9. Este necesar să urmezi o dietă pentru a fi mereu în formă?

Sincera să fiu, nu urmez nici o dietă pentru a fi mereu în formă, mănânc așa cum simt nevoia. Doar o dată am avut nevoie să slăbesc mai multe kilograme și atunci am practicat dieta cu hrișcă, însă a fost o perioadă foarte scurtă. Consider dietele ceva ce provoacă multe probleme organismului, datorită stresului.

    10. Ce le recomanzi tinerilor care doresc să se apuce de ridicarea halterelor?

Tinerilor care încep a practica acest sport le recomand să asculte de propria lor persoană, nu de cei din jur. Dacă vor fi greutăți, să nu renunțe, fiindcă trebuie să treci prin greutăță pentru a ajunge la înălțimi mari. De asemenea, a trebuit să trec mai multe obstacole pentru a ajunge unde sunt acum.

 Ai primit o doză de inspirație? Așteptăm feedback-ul tău pe pagina noastră de Facebook și contul de Instagram! Despre mai multe interviuri citeşte pe Youth.md!

Reporter: Bădica Jana

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Gala Studenților Originari din Republica Moldova premiază în fiecare an cei mai buni tineri
Next Vrei să afli mai multe despre job-urile legate de SEO? Urmărește un live cu Alina Hasnaș
Youth.md
About the author

Youth.md

No Comment

Leave a reply

Apreciază articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

four × 3 =