Integrated Value Chain for Improvement on Labour Market


Acest proiect are ca scop îmbunătățirea cooperarării între instituțiile de învățământ, ducând la o creștere a calității programelor de educație disponibile în zona eligibilă, precum și la îmbunătățirea accesibilității pentru educație și asigurarea competențelor corespunzătoare relevante pe piața muncii ale absolvenților.

Obiectivele

Obiectivul general al proiectului este crearea unui lanț valoric integrat pentru îmbunătățirea pieței muncii, cât și facilitarea accesului la sistemul de învățământ terțiar prin dezvoltarea serviciilor educaționale și a capacității resurselor umane printr-o serie de activități specifice de orientare în cariera profesională, pentru 500 de membri ai grupului țintă, cum ar fi: instruiri și ateliere pe teme relevante, consiliere profesională, acordarea de asistență într-un program de mobilitate și dezvoltarea cooperării instituționale prin care se vor stabili 40 de parteneriate transfrontaliere între instituții de învățământ și entități economice din raionul Ialoveni, Republica Moldova și patru județe din România (Iași, Botoșani, Galați, Vaslui), pentru o perioadă de 18 luni.

Evenimente

·        Workshop cu profesorii

În perioada 4-6 februarie 2022 a avut loc primul Workshop cu profesorii planificat in proiectul ”Lanţ valoric integrat pentru îmbunătăţirea pieţei muncii”. La eveniment au participat 31 de profesori din liceele din raionul Ialoveni, Republica Moldova si din Regunea Nord-Est din România. Au fost 23 de persoane participante în sală si 8 persoane online.

Evenimentul a fost dedicat orientării în carieră și dezvoltarării abilităților elevilor și s-a desfășurat sub tema generală: “Îmbunătățește-ți abilitățile de comunicare”. Temele incluse în program au fost axate pe:

  • Managementul comunicării în mediul școlar
  •  Managementul stresului în instituțiile de învățământ
  •  Tehnici de eficientizare a actului educațional și de orientare în viitoarea carieră profesională
  • Centrarea actului didactic pe competențe curriculare, dezvoltarea Planului de lecție privind orientarea elevilor în cariera profesională, management participativ al educației pentru orientarea în carieră profesională.

În cadrul workshopului profesorii au aflat metode noi de predare și au prezentat experiența personală. 

·        Student la Iași

Liceenii din raionul Ialoveni au facut cunoștință cu Universitatea Tehnică ”Gheorghe Asachi” din Iași. Recent 40 de elevi însoțiți de 4 profesori au participat la un program de mobilitate la Iași. Acțiunea s-a desfășurat în cadrul Proiectului transfrontalier „Lanț valoric integrat pentru îmbunătățirea pieței muncii/ Integrated Value Chain for Improvement on Labour Market”, finanțat prin intermediul ”Programului Operațional Comun România-Republica Moldova 2014-2020” și implementat de către Consiliul raional Ialoveni în parteneriat cu Universitatea Tehnică ”Gheorghe Asachi” din Iași și Fundația Edinfo.

Programul activității ”Student to Iași” a fost organizat pentru perioada 31 ianuarie – 5 februarie 2022 și a fost unul destul de complex cuprinzând atât activități teoretice cât și practice.

 Temele discutate:

  • Cum înțeleg clădirile cele mai faimoase din lume;
  • Tehnologii moderne de prelucrare a materialelor compozite;
  • Facilitățile construcțiilor între necesitate, confort și tehnologie;
  • Incursiune in ingineria electrică și energetică;
  • Lumea fără textile;
  • Evaluarea impactului mediului. Cerința obligatorii pentru dezvoltarea industrială;
  • Căi de comunicații și lucrări de artă pentru infrastructura de transport (rutier, feroviar și aerian)

Toți participantii s-au întors de la Iași foarte entuziasmați și mulțumiți de activitățile la care au luat parte. Iar elevii nemijlocit au avut posibilitatea de a se informa cu privire la profesiile solicitate pe piața muncii, pentru a se orienta în selectarea viitoarei cariere.

Pentru perioada 14 martie – 2 aprilie 2022 sunt programate alte astfel de vizite a trei grupuri câte 20 de liceeni din raionul Ialoveni la Universitatea Tehnică ”Gheorghe Asachi” din Iași.

Am decis să aflăm impresia unuia din benificiarii proiectului dat este vorba de:

Elevă Bivol Elena a clasei a XII-A din Liceul Teoretic ”Olimp” din Costești

  • Cum a fost experiența în Iași?

Am avut parte de o experiență deosebită, alături de persoane noi. Am fost primiți cu multa căldură și am reușit să cunoaștem multe lucruri utile.

  • Cu ce scop  ai decis să participi în acest proiect?

Am decis să particip în acest proiect pentru a înțelege mai bine, care îmi este meseria de suflet și pentru a vedea cum este viața unui student, cu ce provocări se confruntă.

  • Ce așteptări ai avut?

Nu am avut asteptări, m-am lăsat purtată de val și pot spune cu certitudine că a fost wow.

  • Ce ai descoperit nou în cadrul Universității din Iași?

În cadrul Universității din Iași am descoperit multe lucruri utile din cultura generală, am descoperit noi tehnologii precum scanarea 3D. Am reușit să văd cum se lucrează în laboratoarele de inginerie textilă și chimică.

  • Ce  facultăți au fost prezentate?

Au fost prezentate:

  • Facultatea de Inginerie Electrică
  • Facultatea de Construcții și Instalații
  • Facultatea de construcții de mașini și managementul industrial
  • Facultatea design industrial și managementul afacerilor
  • Facultatea Inginerie Chimica si Protectia Mediului.
  • Care facultate ți-a plăcut cel mai mult?

Am rămas impresionată de ”Facultatea de Inginerie Chimică și Protecția Mediului”. Fără să realizăm, chimia joacă un rol enorm în viața omului și a mediului.

  • Ce te-a impresionat?

M-au impresionat laboratoarele dotate cu aparate moderne și arhitectura clădirilor din Iași.

  • La care facultate ai prefera să mergi?

Aș prefera să merg la ”Facultatea de Design Industrial si Managementul Afacerilor și Inginerie Chimică” pentru a studia mai detaliat mai multe secrete despre lumea textilelor și mediu.

  • Cum au decurs orele?

Orele au decurs destul de captivant, cu diferite machete, activități în grup și discuții.

  • Ce ați făcut la ore?

Am reușit să construim un pod (machetă), am realizat în grupuri turnuri rezistente la vânt și am reușit să descoperim cum putem căpăta ruj sau săpun din materie primă naturală

Nu ezita să ne urmărești și pe paginile noastre de Facebook, Instagram și Telegram pentru a fi la curent cu toate oportunitățile pentru tine!

Reporter Youth.md: Proțap Erica

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous JOB // Asistent Administrativ ÎN CADRUL CATHOLIC RELIEF SERVICES
Next 78 de centre temporare de plasament pentru refugiați au fost deschise în Republica Moldova
Erica Protap
About the author

Erica Protap

No Comment

Leave a reply

Apreciază articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

20 − 2 =