Informaţie de ştiut pentru tine. A dormi cu vise sau fără?!


slogan pentru usm concurs

Îți place să dormi, nu-i așa? Ei bine, o informaţie de ştiut e că somnul este într-adevăr o parte necesară a vieții umane, fiind indispensabil pentru o dezvoltare propice! Dar, deseori, somnul este întovărășit de vise, deși cel mai des nu ai amintirea lor. Totuși ce reprezintă ele?

Visul este un produs al creierului uman ce are loc într-o fază specifică a somnului numită REM, ceea ce s-ar traduce ca mișcarea rapidă a ochilor (rapid eye movement). Faza dată reprezintă circa o cincime din totalul perioadei de somn, având o importanţă majoră. Dacă o persoană este periodic trezită la începutul sau înainte de faza dată, anumite procese cognitive se dereglează. Individul este predispus spre anxietate, depresie și alte afecțiuni.

Cum era văzut acest fenomen de-a lungul timpului?

Visele reprezintă un subiect de interes public încă din cele mai vechi timpuri. Inițial văzute ca mesaje trimise de zei, visele erau considerate sacre, iar cei ce le vedeau – binecuvântați. Ulterior, odată cu avansarea științelor, visele au devenit nu altceva decât produsul indigestiei! (Da da! Oricât de straniu nu ar fi!).

Într-un final, după multiple studii și cercetări, visele au fost definite ca reprezentări ale experiențelor trăite de individ pe parcursul zilei, de gândurile, ideile și emoțiile acestuia.

Cum să îți reamintești dimineața ce ai visat?

Deși fiecare trece zilnic prin faza REM, foarte puțini își amintesc să fi visat ceva. Acest proces este direcționat de către cortex pentru a nu ocupa creierul cu informație inutilă pe parcursul zilei. Totuși, abilitatea de a reține și chiar influența visele pe parcursul desfășurării lor poate fi învățată, la fel cum poate fi căpătate abilitatea de a juca, spre exemplu, baschet. Cu cât mai mult te focusezi pe acest fapt, cu atât vei fi mai predispus spre a reține visele.

Și nu uita, visele sunt produsul creierului tău, însă nu și a sectoarelor responsabile pentru logică și înțelegere! Nu încerca să găsești un sens ascuns, ci doar bucură-te de ele!

Împărtășește cel mai recent vis al tău cu Youth.md și expuneți părerea asupra o astfel de informaţie de ştiut! Părerea ta contează!

Reporter: Butnaru Sabina

Previous Volunteer Center RVC este în căutare de voluntari care vor să ajute bătrânii
Next CONCORDIA Academia continuă seria de webinarii gratuite #inTRANZITIE
Tomov Ana-Maria
About the author

Tomov Ana-Maria

No Comment

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *