Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul” anunță concurs de selectare a reprezentanților organizațiilor societății civile de la nivel local, pentru consolidarea capacităților în domeniul bunei guvernări.
Data lansării: 09 noiembrie 2020
Data limită pentru acceptarea înscrierii: 20.11.2020
Care este scopul proiectului?
Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul” implementează proiectul „Autorități publice transparente pentru cetățeni activi și informați” prin intermediul căruia va consolida rolul de watch-dog a 30 ONG-uri locale în domeniul transparenței decizionale și utilizării datelor deschise.
Proiectul are ca obiectiv central promovarea și monitorizarea transparenței și responsabilității a 32 APL de nivelul II și 60 APL de nivelul I din Republica Moldova.
Ce include programul de consolidare a capacităților?
Inițiativa este construită în câteva etape:
Etapa 1. Instruire – 30 ONG-uri de la nivel local vor beneficia de un program de instruire complex, pe subiecte de transparență și monitorizare a APL-urilor. Astfel, se vor asigura 3 (trei) sesiuni de formare pe următoarele subiecte:
- Participarea în procesul decizional și accesul la informație. Administrarea proprietății publice;
- Procesul bugetar și achiziții publice. Serviciile sociale;
- Etica profesională și conflictul de interese. Investițiile, întreprinderile municipale și participarea în societățile comerciale. Resurse umane.
Luând în considerare pandemia de COVID-19, sesiunile de instruire vor fi online.
Etapa 2. Mentorat – Reprezentanții ONG-urilor locale vor realiza teme pentru acasă luând în considerare cunoștințele acumulate, fiind sprijiniți de traineri-mentori cu experiență. Sesiunile de coaching vor fi desfășurate atât online, cât și fizic, în teritoriu. Mentorul va oferi sprijin în dezvoltarea capacităților individuale și implicare în procesul decizional.
Etapa 3. Elaborarea rapoartelor de monitorizare – fiecare ONG va avea posibilitatea să elaboreze un raport privind transparența APL-urilor de nivelul I și II. În procesul elaborării rapoartelor, ONG-urile vor fi asistate de către echipa de proiect.
Durata proiectului:
Programul de dezvoltare a capacităților se va desfășura în perioada decembrie 2020 – iunie 2021.
Cine este eligibil pentru acest proiect?
- Reprezentanții organizațiilor non-guvernamentale din Republica Moldova de la nivel local;
- Organizațiile societății civile de la nivel local nou înregistrate, care doresc să-și consolideze capacitățile în domeniul bunei guvernări;
- Lideri activi civic, dornici de a-și consolida capacitățile;
În cadrul proiectului:
- Veți învăța cum să responsabilizați autoritățile publice locale;
- Veți îmbunătățiți capacitățile organizației dvs. de a participa în procesul decizional, de a se implica activ în soluționarea problemelor cu care se confruntă comunitatea dvs.;
- Vă veți dezvolta capacitățile analitice;
- Veți fi promotori ai transparenței și eficienței banilor publici și veți însuși diverse instrumente de monitorizare a modului în care sunt utilizați banii;
- Vocea dvs. va fi auzită de către factorii de decizie din comunitatea dvs.
Cum puteți beneficia de acest program?
Persoanele care doresc să aplice la acest program trebuie să completeze formularul de aplicare de pe link-ul https://forms.gle/psB4WBkZ9aw48vS39 până pe 20 noiembrie 2020, ora 18.00.
Cum vor fi selectate ONG-urile la program?
- O comisie de selecție, formată din reprezentanți IDIS „Viitorul” și experți în domeniul transparenței vor selecta beneficiarii proiectului.
- Organizațiile selectate pentru a participa la acest program vor semna un „Angajament” prin care se obligă să participe la toate activitățile proiectului (instruire, mentorat, elaborare raport).
Întrebări suplimentare:
Dacă aveți întrebări suplimentare puteți să le adresați către Znaceni Ana la adresa de email ana.znaceni@viitorul.org, Maria Procopciuc la adresa de email maria.procopciuc@viitorul.org sau Mihai Țurcanu, mihai.turcanu@viitorul.org.
Programul de granturi „Dezvoltarea societății civile la nivel local în Republica Moldova”, finanțat de Uniunea Europeană și Fundația Konrad Adenauer (KAS), va oferi în perioada anilor 2019-2021 granturi în valoare de circa 3 milioane de euro Organizațiilor Societății Civile, care își desfășoară activitatea în afara orașului Chișinău.
Scopul Programului este de a contribui la dezvoltarea societății civile de nivel local din Republica Moldova care promovează și monitorizează transparența și responsabilitatea instituțiilor publice, inclusiv în implementarea Acordului de Asociere RM-UE.
Descoperă mai multe oportunități și evenimente pentru tineri, urmărind canalul nostru de Telegram și pagina Youth.md!
No Comment