Iată ce impact a avut cinematografia în epoca modernă


Primele filme au revoluționat viața culturală a lumii. Cinematografia americană și franceză s-a remarcat în perioada secolelor XIX -XX numită și epoca filmului mut, ce a constituit un pas important pentru evoluția cinematografică din anii următori. 

   Data de 28 decembrie 1895 nu doar că marchează prima proiecție cinematografică, ea marchează și nașterea celei de a șaptea arte, și o nouă industrie, industria cinematografică. În primul rand, poate fi considerată o realizare socială, deoarece reprezenta o nouă cale de exprimare și de transmitere a unui mesaj către un public larg. Filmul era mut, dar oferea avantajul unei înțelegeri universale. Cinematograful a fost primit cu entuziasm de către spectatori, fiind și o formă de divertisment adresată marilor mese. 

   În al doilea rând, filmul putea influența mentalitatea oamenilor din acea perioadă și anume când apare primul film istoric, realizat de regizorul D.W.Griffith, care se numea „Nașterea unei națiuni”, deoarece povestea era aceea a războiului civil din 1861, dar din perspectiva sudului, ce transmitea un mesaj controversat. În timp ce în Nordul Statelor Unite, filmul a fost perceput drept o insultă la adresa negrilor și un film profund rasist, el s-a bucurat de apreciere în Sud, unde populația a rezonat cu mesajul transmis, ce demonstrează încă o dată influența considerabilă  a filmelor în societate.

   În al treilea rând, cinematograful a avut și un impact economic asupra lumii, de exemplu Charles Pathé, fondatorul industriei franceze de film, a jucat un rol important în comerțul internațional cu filme înainte de Primul Război Mondial. Principalul său merit este că a făcut spectacole accesibile unui public din ce în ce mai larg și a ajuns să dețină peste 200 de cinematografe în Franța și Belgia. Treptat au luat naștere industrii de film în diferite țări, cu trăsături naționale specifice. După Franța, Danemarca a devenit cel mai important producător de filme din Europa.

          În concluzie, industria cinematografică a oferit oamenilor posibilitatea de a viziona diverse aspecte ale vieții din diferite colțuri ale lumii, de a-și exprima opinia, forma o judecată, și nu în ultimul rând, ca industrie a divertismentului, comerțul cu film a mobilizat sume mari de bani în întreaga lume.

Reporteră Youth.md: Șchiopu Felicia

Nu ezita să ne urmărești și pe paginile noastre de Telegram, Facebook și Instagram pentru a fi la curent cu toate oportunitățile pentru tine!

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Cum ne adaptăm la schimbările climatice. Practici inspirate din Berlin pentru Chișinău.
Next #ÎndemnLaLectură. „Zilele din urmă ale nopții”, de Graham Moore
Valeria Berestean
About the author

Valeria Berestean

No Comment

Leave a reply

Apreciază articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

10 + 11 =