Iași, Suceava, București?.. Studenții basarabeni spun unde e mai bine să înveți în România

studii în românia, universități românia, studenți basarabeni în românia,

Foto simbol: ldaamerica.org

Te gândești să-ți continui studiile peste Prut, dar nu știi pentru ce oraș și universitate să optezi? Cel mai potrivit ar fi să asculți de sfaturile studenților basarabeni din România. Aceștia au împărtășit recent cu viitorii absolvenți ai liceului „Spiru Haret” experiența lor de studii în universitățile de peste Prut.

Valeriu Zaharia este student în anul III la Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava. El și-a promovat universitatea ca fiind o alegere foarte bună. În primul rând, Universitatea este pe locul I la inventică, iar basarabenii au acces la toate tipurile de bursă. Anume în Suceava are loc Festivalul Studențesc „Zile și nopți studențești” și tot acolo există cea mai bine clasată echipă de handbal. De asemenea, Casa de Cultură a Studenților oferă oportunități pentru tinerii pasionați de muzică, iar Teatrul Studențesc „Fabulinus” posedă un spirit civic și acordă burse pentru performanță artistică, aceasta fiind și un stimul important. Bursele Erasmus se întâlnesc cu peste o sută de acorduri în întreaga Europă. Totodată, Valeriu a afirmat că căminele sunt foarte bune, oferind toate facilitățile de a-ți face studiile acolo.

Foto: cugetliber.ro

Cristian Brumă își face studiile la Constanța și promovează Universitățile Ovidius și Maritium. Cristian este parte a OSB Constanța. La Universitatea Maritium sunt două facultăți, unde există dotări pentru cei de la navigație. La „Ovidius” există mai multe opțiuni, astfel candidații pot opta pentru una dintre cele 16 facultăți. Cristian spune că instituția se aseamănă mult cu Universitatea de Stat din Moldova în privința numărului mare de facultăți. Acolo învață 16 000 de studenți, la dispoziția cărora sunt două campusuri fără taxe.

Reprezentanții „ATRAG”, Asociația Tinerilor Români din Afara Granițelor, au vorbit despre oportunitățile de studii din Iași. Ei se conduc după motto-ul „Ori găsim un drum, ori facem unul!”, ceea ce i-a făcut niște tineri puternici și foarte motivați. Cei de la ATRAG au scopuri precum dezvoltarea spiritului civic în rândul tinerilor; printre cele mai importante valori pentru ei sunt prietenia, românismul, ambiția și integritatea. Asociația oferă oportunități și avantaje precum adeverința de activitate de voluntariat, conexiune directă cu mediul academic, team building-uri. Ei au vorbit despre 3 universități: Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” și USAMV.

Foto: static4.libertatea.ro

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași este o instituție de top, având un prestigiu atât la nivel local, cât și internațional. Aceasta garantează deschidere internațională, performanță academică și punerea teoriei în practică, iar campusul UAIC este un oraș al studenției. Sunt 15 facultăți, iar startul înscrierilor se va da pe 16 până pe 21 iulie. Înregistrarea se pot face online, gratuit pe admitere.ro, uaic.ro,  admitere.uaic.ro.

Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” este, la fel, pe o poziție distinsă la nivel local și internațional, oferind 11 facultăți ca mediu de studiu. Dosarele de concurs se pot depune pe pagina web tuiasi.ro.

USAMV are 4 facultăți, dar toate la un nivel foarte înalt pregătite și dotate. Admiterea se face în iulie și sunt garantate 50 de locuri pentru români de pretutindeni.

Foto: timpolis.ro

Cei de la OSB Timișoara susțin că Universitatea din Vest este considerată ca fiind cea mai bună universitate din România, oferind burse de merit, burse sociale și de performanță. Universitatea Politehnică este, de asemenea, una din cele mai puternice universități, aceasta oferă și cazare gratis.

Ion Postică, președinte OSB București, și Ecaterina Starașciuc, vicepreședinte OSB București, au vorbit despre beneficiile din București. Admiterea se face online. Ei au povestit că în primul an, basarabenii nu sunt cazați în cămine împreună cu românii, iar în căminele nu sunt condiții prea bune, totuși, cazarea este gratis. Se poate învăța Cibernetica care este recunoscută ca fiind la un nivel foarte înalt și Finanțe și Bănci. Bursele Erasmus sunt bune și avantajoase și oferă posibilitatea de a studia în peste 150 de universități din lume. Politehnica este solicitată cel mai mult în rândul băieților. Sunt oferite 3 campusuri, cu toate că prețurile în București sunt foarte înalte, acesta fiind probabil, unul dintre minusurile studiilor în acest oraș.

Evenimentul a fost organizat de către „Asociația Europeană a Tinerilor” Chișinău, „Organizația Studenților Basarabeni” din București, Timișoara și Constanța, „Aociația Tinerilor Români din Afara Granițelor”.

Autoare: Cristina Panaguța 

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous JOB// Ministerul Educației angajează consultant principal la Direcția politici în domeniul cercetării și inovării
Next Sunt tineri şi îşi doresc o schimbare în societate. Cunoaşte-i pe fondatorii proiectului MASTER AI
Youth.md
About the author

Youth.md

No Comment

Leave a reply

Apreciază articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

1 + 13 =