Cu siguranță ai auzit de nenumărate ori că plantele suculente sunt niște plante ușor de îngrijit și că se potrivesc persoanelor ce nu dispun de o cantitate mare de timp liber. Însă acest lucru nu este pe deplin adevărat. Suculentele au nevoie de un mod fe îngrijire deosebit, cu multă căldură și un volum limitat de apă. Astfel în acest articol îți vom prezenta câteva sfaturi ce țin de îngrijirea acestor plante!
1. O cantitate rezonabilă de lumină
Suculentele preferă în general lumina puternică, de aceea este recomandat așezarea lor lângă o fereastră orientată spre sud. Iar dacă vorbim despre o plantă care este în creștere, este bine să primească lumină minimum 6 ore pe zi.
Chiar dacă sunt plante, acestea pot “vorbi” cu dumneavoastră: dacă lumina este prea puternică, o să observați mici arsuri, de o nuanță albă, galben-maronie pe frunze sau tulpină. Iar dacă lumina este prea puțină, aceste se vor întinde după soare și vor avea o tulpină alungită, sau frunze distanțate. De aceea, este recomandat ca la început să le monitorizăm mai atent, schimbându-le locul ori de câte ori observăm că este necesar.
2. Evitarea cantităților exagerate de apă
Făcând parte din familia xerofitelor, aceste plante sunt obișnuite cu precipitațiile puține, prin urmare, față de alte plante, rezistă mai bine fără apă. Bineînțeles, asta nu înseamnă că nu trebuie udate! În perioada de creștere se udă în momentul în care observați că pământul din ghiveci s-a uscat.
Toamna târziu sau iarna, când planta intră într-o perioadă latentă, se udă mai rar, odată pe lună. În orice caz, udatul în exces și solul îmbibat în apă este cea mai frecventă cauză a pierderii unei suculente. Chiar dacă pare sănătoasă, aceasta va putrezi de la rădăcină și treptat își va pierde frunzele.
3. Ocolirea supraalimentării și a subalimentării
Ce se întâmplă în caz de supraalimentare?
- Suculentele preferă apă din abundenţă în timpul sezonului de creştere (primăvara și vara)
- Plantele foarte ude sunt moi și decolorate
- Frunzele pot fi galbene sau albe, pierzându-şi culoarea
- Pentru o plantă în această stare poate fi de multe ori prea târziu, dar încă se mai poate scoate din ghiveci pentru a-i fi inspectate rădăcinile. Dacă acestea sunt maron și putrezite, se taie ramificaţiile moarte, iar restul se poate replanta într-un vas nou
Ce se întâmplă în caz de subalimentare?
- Plantă subnutrită se va opri mai întâi din creștere, pentru ca mai apoi să înceapă să-și piardă frunzele
- Alternativ, planta poate chiar dezvolta pete maro pe frunze
4. Prepararea unui amestec corespunzător de sol
Pentru a avea suculente frumoase, primul pas este pregătirea unui substrat pentru plante special, foarte bine drenat, care nu reține apa și oferă o aerisire optimă. Dacă nu aveți posibilitatea de a vă procura acest mix recomandat, îl puteți pregăti și dumneavoastră. Cheia este un amestec de perlit sau nisip, care va permite apei să se scurgă într-un timp relativ scurt. Este recomandat să folosiți un ghiveci care asigură un drenaj bun.
5. Asigurați-le o feritilizare prielnică
În timpul sezonului de vară când aceste plante sunt în creștere, adăugaţi-le îngrășăminte exact așa cum ați proceda şi cu celelalte plante de apartament. Opriţi în totalitate fertilizarea în timpul iernii.
Reporter Youth.md: Popov Alexandra
Nu ezita să ne urmărești și pe paginile noastre de Facebook, Instagram și Telegram pentru a fi la curent cu toate oportunitățile pentru tine!
No Comment