Gestionarea banilor – provocare pentru elevi și studenți?


Close up young woman with calculator counting making notes at home, hand is writes in a notebook. Savings, finances, concept.

Așteptăm cu toții adolescența, în special perioada de liceu și studenția pentru a retrăi din plin faza de ,,independență”, dar când dăm de problema situației financiare, ne retragem, din cauza lipsei de oportunități, informație și voință.

În acest mănunchi de contradicții, vom citi în continuare mai multe metode prin care am putea observa schimbări în bugetul personal. Oportunitățile ni le facem singuri.

Mâncare, chirie, cărți, haine sau Netflix. 5 aspecte în jurul căruia orbitează resursele fnanciare ale oricărui adolescent. Aparent esențiale, dar mereu cu o posibilitate de alternativă. 

1. Mâncare

Mâncare…Un rai, până în momentul când nu mai ai resurse de a o cumpăra gata preparată. Trăim într-o eră, unde o zi productivă este măsurată în funcție de timpul petrecut învățând, nu de cel pe care-l dedici progresului pe plan personal. Dacă am învăța să gătim, nu ar deveni neapărat o pierdere de timp, pentru că vom economisi bani, nu este singurul avantaj. Oamenii de știință au demonstrat că timp de 14 zile poți dezvolta un nou obicei. 2 săptămâni va fi mai mult ca suficient să observăm că odihna poate fi activă și eficientă. Făcând de mâncare, vei analiza calitatea alimentelor, opțiunile mai ieftine, dar la fel de bune, combinându-le îți vei crea ideea rezultatului ce va ieși, dezvoltând astfel capacitatea de analiză de lungă durată. Economisim bani, revizuim regimul și ne antrenăm și ceierul, perfect combo.

2. Cărți

Din fericire, în ultimul timp observăm o creștere esențială a persoanelor care percep lectura ca pe o activitate în timp liber. În același context, vorbind pe plan educativ, studenții sau elevii preferă să aiba propriile sale manuale, ca să poată să se folosească de ele cum vor. Stând și analizând. Ceea ce subliniem noi cu markere ca să memorăm pentru un examen e trecător.

Peste un an, nu o să mai avem nevoie de aceste însemnări, așa că de ce am irosi bani pentru o carte, ca să subliniem câteva fraze, când am putea prefera xeroxuri sau să împrumutăm de la alți studenți mai mari. Un mic exemplu, un problemar de fizică costă 52 de lei. Un xerox alb-negru, în cadrul școlii costă 0,40 de bani, înmulțind la 100 de pagini, obținem 40 de lei. Partea bună e că, având xeroxuri vom putea liber face notițe, fără să ne fie milă de aspectul cărții. Cât despre literatură, e-bookuri, biblioteci sau, din nou, xeroxuri, let’s go.

3. Chiria

Atât Netflixul cât și chiria sunt esențiale pentru o viață fără stres. Am putea opta, cu această ocazie să împărțim atât chiria cât si abonamentul la Netflix cu un prieten, dar dacă tot ne aflăm într-o perioadă în care 80% din timpul personal îl constituie studiile și înafară de un episod pe zi nu ne putem permite de a viziona mai mult, am putea prefera alte site-uri de vizionare a filmelor și GRATIS.

4. Haine

Haine sau accesorii la general. Ca orice om, preferăm să avem un aspect exterior cât și în interior( în cameră) bine aranjat. Cu această ocazie, nu trebuie să ne privăm de anumite plăceri bănești. De exemplu, după o notă bună sau un examen trecut cu succes, ne-am putea remunera cu o cariocă nouă sau o pereche de căști. Din păcate notele bune și examenele care nu te storc de ultimii neuroni inexistenți, sunt destul de rare, respectiv și zilele acestea de plăcere vor fi mai puțin întâlnite, astfel că, în acest mod te vei motiva să înveți pentru a avea succes și pentru a-ți cumpăra ceva. 

Am putea să încheiem acest mic ghid menționând că educația financiară începe odată cu maturizarea gândirii noastre. Când ne vom schimba perspectiva asupra necesităților noastre, vom înțele că progresul financiar nu e provocat de un job, dar de micele obiceiuri care te înavață să gestionezi banii.

Nu ezita să ne urmărești și pe paginile noastre de Telegram,Facebook și Instagram pentru a fi la curent cu toate oportunitățile pentru tine!

Reporter Youth.md: Prodaniuc Crina

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Curs de Formare de formatori privind învățarea online
Next Voluntariat în Diasporă: Liga Studenților Originari din RM te așteaptă!
Youth.md
About the author

Youth.md

No Comment

Leave a reply