Frumuseţea de-a lungul istoriei: standarde şi idealuri


Frumuseţea este fără îndoială ceva greu de definit deoarece fiecare percepem frumosul diferit. Dar ce standarde au modelat frumuseţea de-a lungul timpului?

Însă fără a ne da seama, cădem pradă unui lanț de complexe impuse de către societate. De-a lungul timpului aceste complexe, sau mai bine spus idealuri, au evoluat dând naștere unor noi viziuni, dar și stereotipuri.

Iată ce a fost caracteristic epocilor și diverselor perioade ale istoriei:

Epoca Antică

    În Antichitate, lumea era împărțită în 2 mari sfere de influență: Egiptul și Grecia, de aceea criteriile frumuseții erau dictate de către acestea.

     Femeile din arta egipteană sunt adesea portretizate ca având talii subțiri și înalte și coapse înguste. Era considerat atrăgător părul negru, uneori chiar și cu nuanțe albastre, pielea bronzată sau arămie și eyeliner negru pronunțat.

Cele din Grecia urmau alte standarde: ele nu își pensau sprâncenele pentru a căpăta o monosprânceană și își decolorau părul cu oțet, ca să îi ofere o culoare cât mai deschisă. De asemenea, părul lung era considerat fermecător, însă doar femeile din înalta societate aveau voie să îl poarte astfel.

Epoca Medievală

Imaginea unei femei ideală era bazată pe principiul de a arăta cât mai palidă și de a avea o frunte cât mai lată. De aceea, acestea adesea își smulgeau sprâncenele, genele și chiar șuvițele de păr din față, care trebuia să aibă o nuanță cât mai deschisă, iar pieptul să fie cât mai înalt și bine definit.

 Epoca Renașterii 

    În această perioadă, frumuseţea feminină era într-o strânsă legătură cu virtuțile morale, astfel o femeie frumoasă era considerată o femeie virtuoasă. Singurul lucru care a rămas la fel din epoca precedentă este necesitatea de a arăta cât mai palidă. Siluetele au suferit însă mici schimbări, fiind nevoite să arate cât mai pline pentru a fi asociate cu maternitatea, iar fețele cât mai rotunde și îmbujorați.

Anii 1700 și 1800

    Au fost introduse corsetele care permiteau femeilor să își schimbe drastic forma corpului, însă toate își doreau același lucru: talii extrem de subțiri, șolduri și sâni proeminenți (trăsături exagerate totuși de către corsete și umpluturi). De asemenea în această perioadă, datorită insecurităților legate de figuri, dietele au căpătat o popularitate semnificativă.

Anii 1920

Datorită mișcării sufragetelor, femeile au căpătat noi libertăți, care la rândul lor au adus inovații radicale în domeniul modei, precum faptul că acum acestea aveau voie să își arate picioarele (lucru considerat obscen până atunci). Ceea ce era considerat cu adevărat frumos erau siluetele bărbătești, lipsite în totalitate de forme, machiajul pronunțat și părul tuns într-un bob scurt.

 Anii 1950

    Standardele frumuseții femeiești erau dictate de staruri precum Marilyn Monroe și Grace Kelly, a căror scop era captarea atenției masculine. Ele nu trebuiau să arate prea multă piele, dar tenul trebuia să fie imaculat,dinții orbitor de albi, iar talia îngustă. Atunci au fost introduși sutienii conici, a căror scop era ascuțirea formei sânilor.

Anii 1960 

Twiggy a devenit noul simbol pentru oricare doamnă sau domnișoară. Aceasta promova siluetele suple, ochii de păpușă cu accent pe gene groase și îmbrăcămintea multicoloră.

Anii 1970 și 1980

    După secole ale stereotipului ochilor albaștri și pielii albe, a venit rândul și altor etnii să strălucească. Totuși detaliul principal era părul a cărui volum nu avea limite. Machiajul și vestimentația erau puternic influențate de către era disco și aerobică.

Imagini pentru 70s 80s fashion women

 Anii 1990

    „Heroin Chic” era noul trend introdus de către renumitul model Kate Moss. Acesta presupunea siluete extrem de slabe, cearcăne sub ochi, ten lipsit de orice culoare, machiaj și îmbrăcăminte aproape gotică.

Epoca Contemporană

Moda femeiască nu a fost niciodată atât de confuză precum este ea astăzi. Femeile trebuie să fie atât suple, cât și să aibă forme proeminente, lucru care a făcut loc operațiilor estetice să se dezvolte. Machiajul este destul de lejer, punându-se accent pe un look cât mai natural. Ceea ce ține de îmbrăcăminte variază de la un sezon la altul, însă o caracteristică a acestei perioade este revenirea la decadele anterioare.

Imagini pentru kim kylie fashion

Partea bună a explorării trecutului este faptul că putem cu ușurință observa că multe aspecte ale aspectului fizic au fost celebrate în diferite perioade, căci frumuseţea vine în toate formele și culorile.

Pentru alte articole informative, accesează cât mai des youth.md.

Previous Îți faci studiile în economie? Înscrie-te la Universitatea de Vară din București
Next Petrece o seară magică împreună cu jumătatea ta la "Doar pește și vin"!
Mădălina Braghiş
About the author

Mădălina Braghiş

No Comment

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *