Află de la Youth.md ce reprezintă Uniunea Europeană


O uniune de 27 de țări ale continetului european, serbează pe data de 9 mai Ziua Uniunii Europene, dar ce este Uniunea Europeană?

Iată o scurtă introducere, care te poate ajuta să percepi mai bine ce  reprezintă Uniunea Europeană:

Predecesoarea Uniunii Europene a fost creată în perioada de după cel de Al Doilea Război Mondial. Primele măsuri au constat în consolidarea cooperării economice: scopul era ca țările implicate în schimburi comerciale să devină interdependente din punct de vedere economic și să fie astfel mai posibilă evitarea conflictelor. Drept urmare, în 1958, a luat naștere Comunitatea Economică Europeană.

Ceea ce a început ca o uniune pur economică a evoluat treptat, devenind o organizație care acționează în numeroase domenii de politică, de la politici climatice, mediu și sănătate la relații externe, securitate, justiție și migrație. Această schimbare s-a reflectat în modificarea, în 1993, a denumirii Comunității Economice Europene, aceasta devenind Uniunea Europeană.

De mai bine de jumătate de secol, UE asigură pacea, stabilitatea și prosperitatea, ajută la creșterea nivelului de trai, lansând și moneda europeană unică: euro. 

Ca urmare a eliminării controalelor la frontieră între țările UE, oamenii pot călători liber pe aproape întregul continent. De asemenea, le este mult mai ușor să trăiască și să muncească într-o altă țară din Europa. Toți cetățenii UE au dreptul și libertatea de a alege țara UE în care doresc să studieze, să lucreze sau să se pensioneze. 

Piața unică este principalul motor economic al UE. Aceasta permite libera circulație a majorității mărfurilor, serviciilor, capitalurilor și persoanelor.

UE depune în continuare eforturi pentru ca instituțiile care o guvernează să fie mai transparente și mai democratice. Deciziile sunt luate în cel mai deschis mod posibil și cât mai aproape de cetățeni. 

Cetățenii europeni sunt încurajați să contribuie la viața democratică a Uniunii exprimându-și opiniile cu privire la politicile UE pe parcursul elaborării acestora sau sugerând îmbunătățiri ale actelor legislative și politicilor în vigoare. Inițiativa cetățenească europeană le oferă cetățenilor posibilitatea de a se implica și mai mult în politicile UE care le influențează viața. De asemenea, cetățenii pot depune plângeri și pot adresa întrebări cu privire la aplicarea dreptului UE.

Sperăm că ți-a fost util acest articol . Pentru alte articole asemănătoare consultați pagina www.youth.md și nu uita să urmărești activitatea noastră și pe paginile de Facebook, Instagram și Telegram

Echipa Youth.md îți urează o zi minunată!

Reporter Youth.md: Zara Laura

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Job // INVENTO angajează coordonatori locali în regiunile: Criuleni, Glodeni, Leova și Rezina
Next Centrul ARTICO invită cadrele didactice la o masă rotundă despre „Educația ecologică”
Youth.md
About the author

Youth.md

No Comment

Leave a reply

Apreciază articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

1 + one =