Fă cunoștință cu 3 doctori renumiți ce au pus bazele medicinei


medici renumiți

În zilele de astăzi, medicina a devenit cu siguranță, una dintre cele mai apreciate domenii la nivel internațional. Plină de descoperiri fascinante, idei unice, dar și de invenții și tehnologii variate; medicina se remarcă prin rezultate notabile, care au reușit să revoluționeze rapid progresul acestei științe. Așadar, ținând cont de aceste lucruri, ne-am gândit să-ți prezentăm 3 doctori renumiți; care au reușit să pună bazele medicinei și  care au realizat unele dintre cele mai importante descoperiri din acest domeniu.

Pierre Fauchard – tatăl stomatologiei moderne

Pierre Fauchard, născut la data de 2 ianuarie 1969, este cunoscut drept fondatorul sau „tatăl stomatologiei moderne”. La vârsta de doar 15 ani devine membru al Marinei Franceze, unde îl întâlnește pe chirurgul maior Alexander Poteleret, care petrecea timp considerabil studiind maladiile dinților și ale gurii. Maiorul Poteleret l-a încurajat  să investigheze ceea ce descoperiseră profesioniștii, cu intenția de a disemina aceste cunoștințe marinarilor. În scurt timp, Pierre a revenit și și-a realizat studiile la Universitatea din Angers, unde și își începe adevărata sa activitate revoluționară.

Tot aici, devine unul dintre pionerii descoperirilor științifice din chirurgia orală și maxilofacială. Pierre Fauchard, fiind un chirurg excepțional, și-a realizat primele instrumente dentare; inspirându-se de instrumente din alte domenii, cum ar fi bijutieriile și frizerii. De asemenea, el a fost un pioner al proteticii dentare, aflând cum poate fi înlocuit un dinte pierdut, a introdus noțiunea de „umpluturi dentare”; dar și conceputul de „aparat dentar”, pentru poziționarea corectă a dinților. O altă remarcantă realizare a fost publicarea lucrării sale științifice „Le Chirurgien Dentiste”; în care descria diferite specialități din domeniul stomatologiei. 

Virginia Apgar – fondatoarea “Scorului Apgar

Virginia Apgar, născută la data de 7 iunie 1909, a fost una dintre femeile care au revoluționat medicina; dar și cea care a inventat sistemul de evaluare a nou-născuților. Aceasta este prima femeie din Statele Unite ale Americii care s-a specializat în chirurgie; fiind, totodată, unul dintre primii doctori de sex feminin de la Universitatea Columbia. Deși, a terminat cu succes rezidențiatul în chirurgie, ea a fost descurajată în practicarea acestei meserii; chiar de unul dintre șefii chirurgiei de la Universitatea Columbia. În scurt timp, Apgar și-a îndreptat toată atenția către anestezie.

După terminarea formării ca anestezist, se reîntoarce la Universitatea Columbia, unde devine și director al secției de anestezie. Virginia a realizat că nașterea este „momentul cel mai periculos al vieții”, iar în baza acestei concepții a inventat un sistem de evaluare precis; numit și „Scorul Apgar”, care evaluează sănătatea nou-născuților în primele 1-5 minute ale vieții. Sistemul dat atribuie maxim de 2 puncte pentru fiecare din cele 5 criterii de evaluare: efort respirator, tonus muscular, ritm cardiac, culoare și iritabilitate la reflex. Astfel, unii doctori pot determina starea de sănătate a copilului cu mare atenție și grijă. Devenind un standard la nivel mondial și un simbol al pediatriei, Scorul Apgar a reușit să salveze nenumărate vieți.

Wilhelm Conrad Röntgen – cel care a descoperit razele X

Wilhelm Conrad Röntgen, născut la data de 27 martie 1845, a fost unul dintre renumiții fizicieni, cât și doctori care au pus bazele medicinei, prin contribuțiile valoroase ale acestora. După ce nu a reușit să devină student la facultatea de fizică din cadrul Universității din Utrecht, el pleacă în Elveția unde se înscrie la Institutul Politehnic din Zürich, unde își realizează studiile și își realizează și teza de doctorat.

Astfel, Wilhelm s-a făcut remarcat în istoria întregii medicini, în urma unui experminet banal care a condus la revoluționarea medicinei până în momentul de față. Röntgen a descoperit „razele X” experimentând în laboratorul său efectele descărcărilor sarcinilor electrice de mare intensitate prin tuburi de sticlă umplute cu gaz la presiuni foarte joase. Aplicând descoperirile sale pe mâna soției lui, a reușit să realizeze o radiografie în care se puteau vedea clar oasele degetelor şi un inel, dar nu şi carnea. Descoperirea sa a fost catalogată drept una dintre cele mai importante realizări, o „minune a medicinei”; care până și în ziua de azi beneficiază diagnosticarea corectă a pacienților.

Razele X sunt unde de energie electromagnetică, cu un comportament similar cu cel al razelor de lumină; dar cu o lungime de undă de aproximativ 1000 de ori mai scurtă decât cea a luminii. În scurt timp, razele X permiteau doctorilor din întreaga lume să privească în interiorul unui pacient; fără a realiza vreo intervenție chirurgicală. De asemenea, au permis tratamentul eficient al unora dintre cele mai cunoscute boli; precum tuberculoza, dar și identificarea structurii ADN-ului în toată splendoarea sa. Deși, razele X pot preveni, dar și diagnostica unele boli, tot ele sunt cele care pot cauza unele dintre cele mai periculoase boli, precum cancerul.

Reporter Youth.md: Geru Andreea

Nu ezita să ne urmărești și pe paginile noastre de Facebook, Instagram și Telegram pentru a fi la curent cu toate oportunitățile pentru tine!

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous 7 obiceiuri ce te vor menține în formă bună
Next Masă rotundă la ASEM: Despre migrație prin experiența europeană și națională
Youth.md
About the author

Youth.md

No Comment

Leave a reply

Apreciază articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 + 9 =