Cinematografia este o artă impresionantă și o industrie explozivă, care este într-o permanentă și activă evoluție. Filmele au ajuns să fie apreciate la nivel global ca adevărate capodopere de artă, fiind, în același timp, și căi de a conecta și valorifica diversitatea culturală de pe globul pământesc. Fiecare popor a lansat de-a lungul timpului pelicule cinematografice care să însumeze mesaje, idei și concepții unice. Youth.md te invită astăzi să faci o incursiune virtuală în lumea cinematografiei italiene prin intermediul a 3 filme. Vizionare și lectură plăcută!
La vita è bella – regia Roberto Benigni
Filmul este o fabulă tragică și comică despre incredibila forță a imaginației de a se împotrivi cruzimii pe care o poate avea realitatea. Povestea se petrece în cadrul Italiei din timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Este anul 1939; perioadă în care antisemitismul și doctrina fascistă se amplifică tot mai mult.
Protagonistul peliculei este Guido, un personaj simpatic, definit de inocența sa și de visul de a deschide propria librărie. Guido a venit în orășelul Arezzo, împreună cu prietenul său, unde se îndrăgostește de Dora; o tânăra profesoară. Din păcate, Dora, este logodită cu un oficial fascist din localitate. Guido nu se lăsa impresionat și, reușește prin șarmul amuzant și seninătatea debordantă să fie împreună cu aleasa inimii lui și să o determine să îl urmeze.
După șapte ani, Guido și Dora au deschis o librărie și au întemeiat o familie, avându-l ca fiu pe micul Giosue. Din păcate, Guido și fiul său devin victime ale noului regim politic; fiind ridicați de către forțele de ordine și trimiși într-un lagăr de concentrare. Pentru a rămâne alături de cei dragi, Dora vrea și ea să meargă cu ei. Aflați într-un mediu sumbru, al terorii, Guido încearcă să-i coloreze viața micului băiat. Deși supus zilnic la munci obositoare, tatăl are mereu grijă ca fiul să nu simtă atrocitățile rutinei. El reușește prin joc actoricesc și zâmbete pline de seninătate să îndepărteze norii grei ai realității acelor blestemate zile; făcându-l pe Giosue să creadă că fericirea și bunătatea sunt eterne.
8½ – regia Federico Fellini
8½ este filmul care centrează în rol principal stările și condiția pe care o suportă firea artistică în coliziune cu realitatea. Protagonistul Guido Anselmi, interpretat de Marcello Mastroianni, este un faimos regizor italian, care se găsește într-o perioadă dificilă ale existenței sale ca om de artă. El devine o victimă a unei societăți superficiale, lipsite de simț artistic; care se află într-o goană după profit și bunuri materiale.
Aflat în mijlocul realizării unui film de science-fiction, regizorul se găsește în mijlocul unei crize artistice, care se dublează cu problemele matrimoniale. Pe parcursul filmului, regizorul se străduiește să continue filmările; îndeplinind mereu cerințele insistente și conformându-se cu tortura provocată de termenele limită. Dezastrul care ia o vertiginoasă amploare trimite protagonistul în refugiu și izolare într-o lume proprie ce înglobează amintiri din trecut și elemente de vis suprarealist. Confuzia se joacă cu filtrele realității, sufocând în totalitate percepția lui Guido.
Il Buono, il brutto, il cattivo – regia Sergio Leone
Il Buono, il brutto, il cattivo este unul dintre cele mai populare filme ale genului western. Coloana sonoră memorabilă și sublima fuziune dintre aceasta cu stilul vizual caracteristic regizorului Sergio Leone au făcut ca filmul să devină în timp un clasic ce excelează în toate domeniile.
Este prezentată povestea a trei “pistolari” care vor să găsească o comoară ascunsă. Fiecare personaj reprezintă un arhetip titular: cel bun, cel rău și cel urât. Totuși, aceste rame psihologice sunt încălcate, firea umană fiind una diversă și, în acest caz, lipsită de scrupule. În drumul personajele lor au parte de o mulțime de peripeții, care se lasă cu lupte și dueluri tensionate, acompaniate de cadre ce redau veridic emoția momentului.
Filmul este cunoscut pentru violența sa, pentru tensiunea creată de tăcere și coloana sonoră, dar și pentru scenele de duel dintre pistolari. Lumea Vestului American este tratată într-o manieră diferită; mai cinică, care să sublinieze adevărata fire umană care se naște în acest mediu lipsit de valoarea generală a moralității.
Reporter Youth.md : Jangă Alexandru
No Comment