Crezi că ești tratat bine în instituțiile medicale din Moldova? Medicul tău îți explică detaliat diagnosticul, tratamentul sau efectele adverse? Ai încrederea și siguranța că dispui de servicii medicale de calitate? Dacă măcar unul dintre răspunsuri este „nu”, atunci trebuie să iei măsuri pentru a-ți proteja drepturile în sănătate, dar și a contribui la îmbunătățirea serviciilor medicale din țară. Ce trebuie să faci? Află în cadrul campaniei de informare „Ești tratat bine?”, lansată de Crucea Roșie din Elveția în parteneriat cu Asociația Obștească „CASMED” și Asociația Obștească „HOMECARE”.
Organizatorii au scopul de a familiariza pacienții cu conceptul de responsabilizare socială în sănătate, a-i îndemna să-și cunoască drepturile și responsabilitățile și a le oferi soluții utile pentru a fi tratați mai bine în instituțiile medicale.
Ce înseamnă #tratatbine?
Campania ajută publicul să înțeleagă conceptul de responsabilizare socială în sănătate – cum să se implice și ce acțiuni să întreprindă pentru a-și proteja drepturile în sănătate și a îmbunătăți serviciile din spital sau policlinică, dar și întregul sistem de sănătate. A fi #tratatbine înseamnă a avea parte de mai multă comunicare și cooperare cu medicii, a depune reclamații și a primi soluții pentru problemele semnalate.
Mai mult decât atât, responsabilizarea socială în sănătate oferă ocazia implicării pacienților în procesul de îmbunătățire și dezvoltare a serviciilor medicale, dar și informarea lor despre activitățile și bugetul la care au contribuit.
Când ești #tratatbine?
Luarea măsurilor preventive, accesul la informație, asigurarea confidențialității și manifestarea liberă a nemulțumirii sunt doar câteva dintre drepturile oricărui pacient. În cadrul campaniei, pacienții vor afla mai multe despre drepturile lor incluse în Carta Europeană a Drepturilor Pacientului, dar vor fi familiarizați și cu responsabilitățile.
Să se înregistreze pe lista unui medic de familie, să respecte recomandările medicului în perioada tratamentului, dar și să mențină un stil de viață sănătos se numără printre responsabilitățile pe care trebuie să le respecte pacienții pentru a se trata bine și a-și putea apăra drepturile în sănătate.
Ce să faci pentru a fi #tratatbine?
Pentru situațiile în care pacienții simt că nu sunt tratați bine pot accesa 4 mecanisme de responsabilizare socială în sănătate existente în Moldova: condica de sugestii și reclamații, prin intermediul căreia pacienții pot înregistra sugestii sau depune plângeri direct la instituția medicală; chestionarul de satisfacție, pe care pacienții îl pot solicita pentru a lăsa un feedback referitor la serviciile medicale; grupurile de pacienți, create pentru a identifica nevoile pacienților și a-i ajuta atunci când întâmpină o problemă și liniile fierbinți la care pacienții pot apela atunci când de la administrația instituției medicale nu au obținut niciun răspuns.
Conceptul de responsabilizare socială în sănătate va fi popularizat în cadrul campaniei printr-o platformă unică, creată în limbile română și rusă, un spot video social, o serie de campanii digitale despre drepturile și responsabilitățile pacienților, parteneriate cu mass-media etc.
Mai multe informații pot fi accesate pe www.tratatbine.md, iar spotul video social poate fi văzut aici:
Campania de informare „Ești tratat bine?” este parte a proiectului „Echitate în sănătate prin responsabilizare socială”, implementat de Crucea Roșie din Elveția în parteneriat cu Asociația Obștească „CASMED” și Asociația Obștească „HOMECARE”, cu susținerea financiară a Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC).
Descoperă mai multe activități și evenimente pentru tineri, urmărind canalul nostru de Telegram și pagina Youth.md!
No Comment