Centrul de Teatru din Moldova a lansat cartea „Eseuri și poezii de dor” a copiilor de migranți


Centrul de Teatru din Moldova a desfășurat evenimentul de lansare a cărții „Eseuri și poezii de dor”, Volumul II, cu participarea copiilor de migranți din țară.

În incinta Digital Park, în data de 23 august 2022, s-au reunit 40 de copii și adolescenți originari din raioanele Sîngerei, Orhei și Ungheni care au împărtășit istoriile și trăirile generate de despărțirea de părinți. Creațiile literare ale copiilor de migranți au fost scrise în cadrul Concursului de eseuri și poezii „Singur Acasă”, Ediția a II-a, care a fost desfășurat în format online între lunile aprilie și mai 2022. Aceste mărturisiri au fost înșirate pe file de dor și unite în cartea cu același titlu, „Eseuri și poezii de dor”.

Menirea acestei inițiative, devenită realitate în anul 2020, a constat în sensibilizarea publicului larg și, în special, tinerilor părinți pe marginea acestui subiect atât de important pentru societatea noastră. Aflată la al doilea volum, cartea adună tot mai multe creații literare și ajunge în tot mai multe localități rurale. În cadrul primei ediții a Proiectului socio-creativ „Singur Acasă” au fost distribuite gratuit 150 de exemplare bibliotecilor sătești, această reușită fiind multiplicată în cadrul ediției II al proiectului. Destinele descrise în cartea „Eseuri și poezii de dor” constituie mărturii pentru cei care cred că inima unui copil poate duce greutatea singurătății și absența dragostei părintești. În anul 2021, peste 28.000 copii din țara noastră au rămas în grija unui singur membru de familie sau unei persoane străine.

În cadrul evenimentului au fost prezenți profesorii și profesoarele care au sprijinit elevii lor să participe la Concursul de eseuri și poezii „Singur Acasă” Ediția II. Mentorii Proiectului socio-creativ „Singur Acasă” au adresat mesaje de susținere pentru copiii de migranți, îndemnându-i să-și păstreze integritatea emoțională, indiferent de greutățile vieții. Președinta Centrului de Teatru, Alina Țurcanu, a dat voce trăirilor transpuse-n cuvinte, recitând poeziile de dor și a adresat un mesaj de speranță tuturor copiilor de migranți. Din partea autorităților publice, Doamna Aliona Dumbrăveanu, consultant superior al Ministerului Educației și Cercetării, a subliniat importanța acestei cauze sociale, prezentând activitățile MEC destinate tinerilor din țară. Cristina Aramă, specialista de relații publice de la Kaufland Moldova, a împărtășit emoțiile sale generate de lectura cărții și susținerea sa deplină pentru cauza copiilor de migranți.

Publicarea cărții „Eseuri și poezii de dor”, Volumul II, este organizată în cadrul Proiectului socio-creativ „Singur Acasă” Ediția II, realizat cu suportul Programului anual de Granturi pentru organizațiile de tineret, ediția 2022, finanțat de Ministerul Educației şi Cercetării al Republicii Moldova, cu sprijinul financiar al Kaufland Moldova și implementat de Centrul de Teatru din Moldova.

Descoperă mai multe activități și evenimente pentru tineri, urmărind canalul nostru de Telegram și pagina Youth.md! 

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Decizie CSE: Studenții refugiați din Ucraina își vor putea continua studiile în Republica Moldova
Next „Ești tratat bine?”: Prima campanie de responsabilizare socială în sănătate, lansată în Moldova
Centrul de Teatru din Moldova
About the author

Centrul de Teatru din Moldova

No Comment

Leave a reply

Apreciază articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

two × two =