(Pro)motori ai sănătății: influența gadgeturilor asupra vieții cotidiene a adolescenților și tinerilor


Am dat start primei ediții din cadrul emisiunii (Pro)motori ai sănătății, prin intermediul căreia autorii își propun să informeze tinerii despre diverse aspecte ale modului sănătos de viață, popularizarea acestuia în rândul tinerilor.

În cadrul primei ediții, am discutat despre influența gadgeturilor asupra vieții cotidiene a adolescenților și tinerilor și cum îi influențează pe aceștia utilizarea lor în exces. Invitata emisiunii, Daniela Fieldman, a mai vorbit și despre riscurile pe care le pot avea copii care dezvoltă o dependență de gadgeturi de la vârste fragede. 

„Între vârsta de 3-6 ani, copiii ar trebui să aibă cât mai mulți stimuli externi și să trăiască experiențe interesante, de altfel ei se vor refugia în telefon. Antrenând doar 2 stimuli: cel vizual și auditiv din cei 5, creierul copilului nu se dezvoltă armonios și echilibrat.“

Totuși, pentru a-l face pe copil să nu stea atât de mult în telefon, o idee bună ar fi să faci un pact cu acesta, utilizând mesajele „eu”, ceea ce îl face mai conștient decât atunci când l-ai învinui pentru faptele lui. Spre exemplu, ai putea să-i permiți să stea 2 ore pe zi în telefon, în schimbul a 2 ore petrecute alături de familie, în natură. 

Spre final, Daniela ne-a propus un exercițiu pe care îl poate face fiecare din noi având telefonul la îndemână:  îți setezi 3 alarme pe zi, care vin cu o întrebare: Ce simt? Ce gândesc? Ce vreau?

După o săptămână de practicare a acestui exercițiu, orele petrecute în telefon și certurile cu persoanele care te înconjoară se vor diminua. Astfel, se creează ritualuri sănătoase și trăiești o viață conștientă. 

Poți urmări întreaga emisiune aici, iar dacă dorești să descoperi și alți invitați sau subiecte, te încurajăm să te abonezi la canalul de Youtube – Youth Media Hub.

Emisiunea este dezvoltată cu suportul USAID Moldova și UNICEF Moldova, cu scopul de a promova modul sănătos de viață în rândul tinerilor și adolescenților.

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous „Ești tratat bine?”: Prima campanie de responsabilizare socială în sănătate, lansată în Moldova
Next Aplicați pentru a vă alătura rețelei EU4Youth Alumni – cel mai recent apel este acum deschis
Youth.md
About the author

Youth.md

No Comment

Leave a reply

Apreciază articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

two × one =