Educația financiară prin lectură – „Tată bogat, tată sărac” de Kiyosaki


„Tată bogat, tată sărac” este probabil între primele 3 cărți de educație financiară care ar trebui citite de orice om. Ideile ei ar merita introduse și predate în școli.

Această carte este un ghid pe care ar trebui să-l aibă fiecare familie în casă, pentru a transmite copiilor săi informația cea mai de preț care se găsește în acesta. Este o carte care pune pe prim plan educația financiară în familie.

Autorul cărții Tată bogat, tată sărac, Robert T.Kiyosaki, este un investitor, om de afaceri şi autorul a numeroase cărţi de literatură motivaţională. A creat de asemenea jocul didactic „Cashflow”, editat atât în varianta clasică cât și software. Jocul cunoaște 3 versiuni și se adresează deopotrivă părinților și copiilor. A scos numeroase casete audio și discuri din seria „Rich dad”.

Robert Kiyosaki își relatează povestea în cartea sa. A fost crescut de doi tați, unul bogat și unul sărac. Unul avea multă școală și era foarte inteligent iar celălalt n-a terminat nici opt clase. Amândoi reușiseră în carieră muncind din greu toată viața.

Și totuși, unul s-a luptat cu problemele financiare toată viața. Celălat a devenit unul dintre cei mai bogați oameni din Hawaii. Unul a murit lăsând zeci de milioane de dolari pentru familie. Celălalt a lăsat datorii.

Robert Kiyosaki ne explică șase lecții foarte importante în această carte:
  • 1. Cei bogați nu muncesc pentru bani.
  • 2. De ce trebuie predat alfabetul financiar.
  • 3. Vezi-ți singur de afacerea ta.
  • 4. Istoria impozitelor și istoria companiilor.
  • 5. Cei bogați inventează banii.
  • 6. Munciți ca să învățați – nu munciți pentru bani.

Ne explică noțiunile de active și pasive, care trebuie neapărat să le știm, pentru că de ele depinde cât de profitabilă este viața noastră financiară. Ne învață cum să începem și cum să pornim pe drumul către succes.

Un lucru important ce se menționează în carte este că nu se învaţă literatură financiară la şcoală. Copiii nu sunt învăţaţi cum să facă bani şi cum să îi investească corect.

,,În școală suntem învățați că greșelile sunt rele și suntem pedepsiți pentru că le-am făcut. Cu toate acestea, dacă vă uitați la modul în care oamenii învață, învățăm făcând greșeli. Învățăm să mergem căzând. Dacă nu am fi căzut niciodată, nu am fi mers niciodată”.

Deseori sfatul pe care îl primește fiecare copil dintr-o familie normală este acesta „Du-te la școală, învață din greu și ia-ți o slujbă”. Astfel, neavând această educaţie financiară nici acasă, acel copil va creşte şi va face ceea ce fac majoritatea oamenilor: vor munci să se întreţină, vor plăti rate şi vor cheltui întotdeauna mai mult decât câştigă.

Dacă ar trebui să facem un sumar al cărţi în 3 propoziţii acestea ar fi: asumă-ţi responsabilitatea pentru viitorul tău financiar, învaţă să investeşti şi să îţi îmbunătăţeşti educaţia financiară şi achiziţionează-ţi bunuri care produc bani la rândul lor.

Dacă ești genul de persoană care nu are curaj, renunți de fiecare dată când viața te împinge. Dacă ești o astfel de persoană, vei trăi toată viața făcând doar ce este sigur, făcând doar lucrurile potrivite, păstrându-te pentru ceva ce nu se va întâmpla niciodată. (citat din Tată bogat, tată sărac, Robert T.Kiyosaki)

Dacă încă nu ai citit această carte echipa youth.md te îndeamnă să o adaugi pe lista ta de lecturi. Pentru mai multe recomandări sau informație utilă te îndemnăm să vizitezi paginile noastre de instagram, telegram și facebook.

Reporter: Popov Alexandra

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Conferința internațională online în sănătatea adolescenților, ediția 2020
Next Israel - tărâmul startup-urilor. Descoperă fabrica de start-upuri
Mădălina Braghiş
About the author

Mădălina Braghiş

No Comment

Leave a reply