Timp de secole, multe femei au adus mari contribuții lumii științifice. Au descoperit antitoduri la boli crezute incurabile, au schițat și construit mașinării sofisticate, dar de cele mai multe ori, eforturile lor au fost neglijate sau ignorate.
Pentru prea mult timp, domeniile ȘTIM (știința, tehnologie, inginerie și matematică) au fost construite după discriminări bazate pe gen ce excludeau femeile, fetele, trecutul, prezentul, și viitorul. Acces interzis la educație, tehnologii și poziții de lideri, aceste femei au reușit să ajungă printre bărbații din vârf într-un sfârșit și să devină chiar mai bune ca ei.
Cu ocazia Zilei Internaționale a Femeilor, iată șapte femei ce merită pe deplin să fie celebrate.
Tu Youyou
Tu Youyou este o chimistă farmaceutică care și-a dedicat cariera cercetării și în final descoperirii artemisininului, astfel salvând mii de vieți.
Fiind o studentă parmaceutică, Youyou a învățat să clasifice plante medicinale, să extragă din ele substanțe necesare, să determine structura lor chimică. Devreme încă în cariera ei, Youyou a petrecut mult timp în China de Sud. Acolo, a studiat consecințele devastatoare a malariei și texte chineze vechi de secole despre tratarea acestei boli.
În 2015, ea și încă doi colegi de-ai ei au primit Premiul Nobel în Fiziologie sau Medicină. Acest fapt a făcut-o primul om de origine chineză să primească acest premiu în astfel de categorie și prima femeie chineză să primească un PRemiu Nobel.
Descoperirea lui Youyou continuă să salveze vieți. Accesează acest link pentru a afla mai multe despre activitatea ei.
Katherine Johnson
Katherine Johnson e o matematiciană a cărei calcule au avut o mare însemnătate pentru explorarea spațiului. Fiind un om de știință la NASA, Johnson calcula traiectorii, ferestre de decolare, și căi de întoarcere în caz de urgență. Toate aceste au făcut posibilă zburarea în spațiu a primilor astronauți americani.
Ea a fost prima femeie afro-americană să meargă la o școală și a fost una dintre puținele femei de culoare să lucreze la NASA. S-a confruntat cu discrimnare de rasă și gen de multe ori, dar a știut mereu că acolo era locul ei.
Acum, la 101 ani, Johnson e o eroină pentru fetele și femeile ce vor să devină ca ea. “Fetele sunt la fel de capabile să facă orice pot face și bărbații.”
Marie Curie
Marie Curie a fost o fiziciană și o chimistă cărei muncă de cercetare în domeniul radioactivității a pus bazele științei nucleare. Ea a fost prima femeie care a câștigat Premiul Nobel, și prima persoaă să câștige două PRemi NObel în diferite domenii științifice.
Curie a mers la universitate în Polonia și a luat dobândit un grad de doctorat la Universitatea din Paris. Ea și soțul ei Pierre au descoperit două elemente radioactive, polonium și radium. Deasemenea, ea a fondat un institut medicinal în Warsaw și a inventat unități X-ray care au ajutat mai mult de un milion de soldați răniți în PRimul Război Mondial.
Curie nu știa de riscurile la care o supunea munca ei de cercetare. Eventual, ea a murit de raze radioactive, dar descoperirile ei continuă să salveze vieți până astăzi.
Segenet Kelemu
Segenet Kelemu este o patologistă de plante moleculare, a cărei cercetări au ajutat mii de fermieri să-și crească mai repede culturile.
Kelemu a crescut într-o familie săracă din Etiopia și a fost prima femeie din regiuna sa să ia un doctorat. “În satul meu, fetele erau aranjate să se căsătorească când erau foarte tinere, dar din fericire eram prea rebelioasă ca cineva să aranjeze vreo casătorie pentru mine. Eram foarte determinată să merg la universitate.”
După ani de învățătură, și lucru peste hotare, Kelemu s-a întors în Africa pentru a conduce o nouă generație de oameni de știință. Kelemu a primit Premiul L’Oréal-UNESCO pentru Femeile în Stiință în 2014 și a fost numită una dintre cele mai influente femei din Africa de Forbes Africa.
Maryam Mirzakhani
Fiind o fată născută în Tehran, Iran, Maryam Mirzakhani a visat mereu ză devină o scriitoare. Însă deabia în liceu a descoperit talentul ei pentru matematică – un subiect ce i-a captivat intelectul și creativitatea pentru restul vieții sale.
În 1995, Mirzakhani a devenit prima femeie iraniană să câștige medalia de aur la Olimpiada Internațională de Matematică, având 41 de punce din 42, iar în 2015, s-a întors doar pentru a câștiga cu un punctaj maxim.
Cu toate că Mirzakhani s-a stins din viață în 2017, contrbuțiile ei pentru domeniul matematicii încă sunt valoroase, cariera ei pavând drumul pentru mulți matematicieni femei veniți după ea.
Reporter: Daniela Panico
Mai multe recomandări si sfaturi găsesti în categoria Biblioteca.
No Comment