Mihai Eminescu – Luceafărul poeziei românești, dar și un important reprezentant al romantismului în literatura română, a fost eroul care a transformat o limbă într-o artă. Poezia lui Eminescu are o simplitate distinctivă a limbajului, o îmbinare perfectă și o armonie a formelor de rimă și versuri, o profunzime a gândirii și o plasticitate a expresiei.
Acestea au fost traduse în mai multe limbi, inclusiv în engleză și în germană, de asemenea, remarcându-se și prin scrieri în proză, în special multe studii și eseuri. Opera sa a influențat generații de scriitori locali, dar și internaționali și ia atribuit eticheta de poet național. Cu acest scop, mai jos îți prezentăm câteva lucruri importante de știut despre poet și impactul realizat de el.
Întrucât Mihai Eminescu este considerat un poet național român, a cărui influență s-a extins asupra generațiilor de poeți locali, opera sa a fost tradusă pe scară largă. Unele dintre primele traduceri ale poeziilor lui Eminescu aparțin reginei Elisabeta a României, soția regelui Carol I. Regina Elisabeta, care și-a scris propria operă literară sub pseudonimul Carmen Sylva, a tradus unele dintre poeziile lui Eminescu în limba germană în antologia din 1881 Rumanische Dichtungen, realizat în colaborare cu Mite Kremnitz.
În vremea în care Eminescu a scris poezia “Pe lângă plopii fără soţ”, era îndrăgostit de Cleopatra Leca Poenaru, fiica pictorului Constantin Lecca şi verisoara lui Caragiale. Prietenă cu Maiorescu, ea venea adesea pe strada Mercur nr.1, unde se ţineau seratele literare. Acolo a cunoscut-o Eminescu şi s-a îndrăgostit de ea. Cleopatra avea casă pe strada Cometa nr.l6, o stradă cu plopi, pe care Eminescu i-a numărat şi a observat ca îi da un număr fără soţ.
Mihai Eminescu a avut o varietate de locuri de muncă de-a lungul vieții sale. În 1867 a fost angajat ca sufleor în compania de teatru a lui Mihail Pascaly, actor și regizor român. Între 1877 și 1883 a lucrat ca jurnalist pentru ziarul Timpul. De asemenea, a fost redactor-șef al ziarului între 1880 și 1881. A contribuit cu articole la alte câteva ziare și reviste ale vremii, printre care Albina, Familia, Federațiunea, Convorbiri literare și Curierul de Iași. În august 1874 a fost numit director al Bibliotecii Centrale Universitare din Iași. De asemenea, a lucrat ca profesor examinator și inspector școlar pentru județele Iași și Vaslui.
Printre lucrurile mai puţin cunoscute despre Eminescu se numără şi faptul că era un naționalist înrăit. Se evidențiază formula sa originală de salut, dar şi modul cum ştia să le răspundă prietenilor. Cu oricine se întâlnea, Eminescu îl saluta cu „Trăiască naţia!”. Poetul era cunoscut ca fiind un patriot adevărat. Acest salut al său stârnea, de obicei, simpatia. Prietenii, când îl zăreau, obişnuiau să i-o ia înainte şi îi spuneau ei “Trăiască naţia!”. El răspundea atunci răspicat: “Sus cu dânsa!”.
Relația amoroasă a lui Eminescu cu poeta română Veronica Micle a fost cea mai importantă a sa. A durat de când s-au întâlnit, în 1872 la Viena, pe tot restul vieții. Ceea ce a început ca o prietenie, întrucât Micle a fost căsătorită când l-a cunoscut pe Eminescu, a devenit o relație tumultuoasă. Incapabilă să facă față morții lui Eminescu, Veronica s-a sinucis la mai puțin de două luni de la moartea sa.
Ceea ce a cauzat moartea lui Eminescu este încă un lucru neclar. Mai multe versiuni sunt vehiculate în acel moment, variind de la o infecție la o eroare medicală sau otrăvire cu mercur. De-a lungul vieții sale, a suferit de episoade depresive, iar unele surse vorbesc despre un diagnostic de sifilis. A murit la București, la 15 iunie 1889, la doar 39 de ani. Este înmormântat în Cimitirul Bellu, care este locul de odihnă al multor alte personalități românești semnificative.
Vrei să afli alte lucruri relevante și oportunități interesante pentru tine? Pentru aceasta, accesează pagina noastră de Instagram sau Facebook.
Reporter Youth.md: Vașciuc Cristina
No Comment