Articolul cuprinde în componența lui nu doar volume cu conotație metaistorică, care consemnează fapte și evenimente importante din trecut, ci și întrebări, răspunsuri și speculații inteligente, menite să ne resusciteze din amorțeala prezentului.
„Sapiens. Scurta istorie a omenirii” de Yuval Noah Harari
Acum 100.000 de ani, pe pământ existau cel puțin șase specii de oameni. Astăzi există una singură: noi, Homo Sapiens. Ce s-a întâmplat cu celelalte? Și cum am ajuns să fim stăpânii planetei?
În această analiză exhaustivă a istoriei oamenilor, Harari le oferă cititorilor ocazia să reconsidere totul: de la supravieţuirea speciei umane până la fascinanta prolixitate a modului în care societatea se organizează prin ficţiuni.
Sapiens îi poartă pe cititori într-un tur rapid al istoriei speciei noastre – o lectură importantă pentru un sapiens cu preocupări serioase, care reflectează asupra lui însuşi.
“Umbre peste Europa” Mark Mazower
Primul Război Mondial a măturat imperiile străvechi ale Europei și a transformat continentul într-un laborator așezat peste un uriaș cimitir. Dintre ruinele Ancien Régime-ului, politicienii le-au promis maselor, emancipate și mobilizate ca niciodată până atunci, o societate mai dreaptă și un stat care să le aparțină.
Dar lupta neobosită ce a urmat, între cele trei ideologii rivale – democrația liberală, comunismul și fascismul – care se vedeau menite pentru a reface societatea, continentul și lumea, sub forma unei Noi Ordini impuse omenirii, avea să dureze cea mai mare parte a secolului XX.
“Frica și libertatea. Cum ne-a schimbat viețile al Doilea Război Mondial” de Keith Lowe
Al Doilea Război Mondial nu a fost un eveniment ca oricare altul – el a schimbat o lume. Lumea care a luat naştere în 1945 a fost una cu totul diferită de cea care începuse războiul.
Pe de o parte, fizic rămăsese cu nenumărate cicatrici şi era traumatizată psihologic: multe oraşe fuseseră distruse, sate pustiite şi, în cea mai mare parte a Europei şi a estului Asiei, comunităţi întregi au fost nimicite sau dislocate.
Pe de altă parte, în 1945 lumea era probabil mai unită decât fusese vreodată. În focul războiului, s-au făurit prietenii şi, pentru o vreme, a existat cu adevărat speranţa că acestea vor putea dăinui şi în timp de pace.
Cartea lui Keith Lowe îşi propune să inventarieze diversele moduri în care al Doilea Război Mondial şi consecinţele lui materiale şi psihologice ne-au transformat vieţile. Au apărut eroi, monştri şi martiri şi, odată cu ei, s-a creat o întreagă mitologie a războiului. Oamenii şi-au imaginat utopii pentru a edifica o lume mai bună, inclusiv una guvernată la nivel mondial.
“Sfârșitul e mereu aproape. Momente apocaliptice de la colapsul Epocii Bronzului până la amenințarea nucleară” de Dan Carlin
Momentele dificile îi fac oare pe oameni mai puternici? Poate umanitatea să susţină, fără a se autodistruge, puterea armelor pe care ea însăşi le-a creat? Tehnologia sau abilităţile oamenilor vor ajunge vreodată la un maximum ori vor regresa?
Nu se ştiu răspunsurile la astfel de întrebări, însă nimeni nu le prezintă la fel de interesant ca Dan Carlin, legând trecutul şi viitorul în moduri fascinante şi neobişnuite. Întrebările pe care ni le propune se referă la cel mai important subiect imaginabil: supravieţuirea omenirii.
“Homo Deus. Scurta istorie a viitorului” – Yuval Noah Harari
Sapiens ne-a arătat de unde venim. Homo deus ne arată încotro ne îndreptăm.
Ce destin vom alege pentru noi înșine, ce scopuri ne vom stabili?
Yuval Noah Harari explorează viitorul pe termen lung al vieții, contemplând cum oamenii ar putea deveni în cele din urmă zei și care ar putea fi destinul final al inteligenței și al conștiinței lor.
Harari are abilitatea de a condensa memorabil mari idei și de a le îmbina cu umorul. El ne oferă nu doar lecții de istorie, ci o prelegere complexă de metaistorie.
Este chiar următorul stadiu al evoluției – Homo deus.
Istoria a început când oamenii au inventat zeii și se va sfârși când oamenii vor deveni zei.
– Yuval Noah Harari
Dacă ți-a plăcut acest articol despre cărțile cu conotație metaistorică, nu ezita să accesezi și pagina noastră de Facebook, Instagram sau Telegram.
Reporter Youth.md: Valeria Rotari
No Comment