Descoperă bogățiile ascunse ale Moldovei – satul Duruitoarea, o autentică carte de vizită a țării


Pe cât de tainică și neștiută de ochii lumii este Moldova, pe atât de plină de farmece și bogății care abia așteaptă să fie descoperite. Printre nenumăratele locuri de o frumusețe nemaipomenită ce aduc slavă țării noastre se numără și satul Duruitoarea – un loc ce păstrează amintirea Moldovei de demult ce neapărat trebuie vizitat.

Duruitoarea este un sat din cadrul orașului Costești din raionul Râșcani, Republica Moldova. Acest sat dispune de un patrimoniu cultural de o adevărată importanță istorică ce cuprinde un muzeu arheologic, peșteri, stânci, defileuri și grote de cele mai bizare forme.

Unii asociază locurile din acest sat numai bune pentru a servi drept decoruri de filmare a renumitului film „Jurassic Park”. Pentru a afla mai multe despre acestea, te invităm să citeşti articolul de mai jos.

Reciful și Defileul Duruitoarea – adevărate opere de artă ale naturii

Un deosebit interes ştiinţific, peisagistic şi cognitiv îl reprezintă Monumentul Natural Defileul Duruitoarea. De fapt, obiectivul principal al acestui monument este reciful Duruitoarea cu lungimea de circa 1 km.

El este un fragment al șirului de recife din nord-vestul țării, numite Toltrele Prutului, la capătul estic al căruia se află un frumos defileu scăldat de apele unui râuleţ numit de localnici Duruita (afluent al Ciuhurului) care curge prin toltrele din preajma sa și are un curs șerpuitor. O priveliște impozantă o transpun stâncile de toltre interpuse deasupra acestuia.

Vedere în ansamblu al Defileului Duruitoarea

Grota Duruitoarea Veche – așezare străveche a strămoșilor noștri

Grota Duruitoarea Veche, un alt loc de o frumusețe extraordinară din acest sat, cunoscută ca o așezare străveche din epoca de piatră, este considerată a fi una dintre cele mai vechi așezări umane din Europa.

Se află deasupra satului, la o înălțime de 33 de metri și constă din trei încăperi cu lungimea totală de 49 de metri, lăţimea de 5-9 m. De-a lungul mileniilor, sub acţiunea factorilor atmosferici şi proceselor tectonice, în pereţii recifului de la Duruitoarea, s-au format nişe, grote şi peşteri, care au servit drept locuinţe sau adăposturi temporare oamenilor și animalelor preistorice.

Intrarea în grotă și aspectul interior al acesteia

În urma săpăturilor arheologice, aici au fost descoperite pietrificaţii din epoca de gheaţă şi rămăşiţe ale unei civilizaţii străvechi, printre care se numără arme de os și piatră, rămășițe de oase de bizon, rinocer sau cerb nobil, obiecte de străpungere, unelte de muncă din silex, amulete și podoabe, vârfuri de suliţe, pandantive din fildeş de mamut și dinţi de ren, un fragment de maxilar omenesc cu şase măsele, dar și urme ale strămoșilor de acum câteva sute de mii de ani. 

Monumentul geologic Duruitoarea – pasaj către timpurile străvechi de o importanță majoră pentru omenire

Reciful, grota și defileul Duruitoarea prezintă un set geologic şi arheologic de importanţă naţională, europeană şi internaţională. Acestea au valoare ştiinţifică şi instructivă și prezintă interes pentru cunoaşterea istoriei vechi a societăţii umane din Republica Moldova la nivel european.

Obiectivul a fost luat sub protecția statului prin Hotărârea Sovietului de Miniștri al RSSM din 13 martie 1962. Acesta prezintă un monument însemnat pentru cei pasionați de istoria antică și gata să se aventureze pe meleagurile Moldovei.

Stațiunea cu renume internațional constituie un loc numai bun pentru a evada din monotonia orașului. Așadar, nu ezita să-i faci o vizită pentru a ajuta la renașterea istoriei țării și pentru a arăta respect patrimoniul cultural de o incontestabilă valoare atât pentru noi, locuitorii acestei țări, cât și pentru cei care apreciază istoria și vor să cunoască cât mai multe lucruri despre rădăcinile neamului omenesc.

Reporter Youth.md: Geru Nicoleta
Autor proiect foto: Maria Jardan
Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous #prinmoldovafărăhartă Descover the “Moldovan barrier reef”!
Next Vrei să îți dezvolți o afacere eco dar nu știi cum? Participă la instruiri în domeniul agriculturii ecologice
Mădălina Braghiş
About the author

Mădălina Braghiş

No Comment

Leave a reply